Sziasztok,
új tagként először is üdvözlök minden fórumtagot Örök kezdő vagyok az akvarisztikában. Lenne egy problémám, amelyben a véleményeteket szeretném kérni.
240L -es akvárium, 17 neon, és 3 otocinclus úszkál fél éve benne, +növények. Semmi extra, se co2, se fűtés, csak napi 3x3 óra világítás. Nincs ozmózisszűrés, napi 6x vízértékek mérése, semmi, egyszerűen csak élvezni szeretném kicsit a látványt. Ezért sem akartam 2-3 fajnál többet, és a darabszámot is a lehető legkisebb értéken tartani, és kerestem olyan halakat, amik békések, nem szaporodnak, és kicsik maradnak örökké.
És akkor a probléma. Vettem bele még szeptemberben 20 red cherry garnit, hogy egyék az algát. Azzal nem számoltam, hogy ezek a kis cukiságok átveszik az uralmat az akiban Először csak bújkáltak, keresni kellett őket. Mostanra legalább 200 darab úszkál benne, de ezek csak azok, amiket látok. Múlt hétvégén tisztítottam ki a külső szűrőmet,a tervezett 1-2 óra helyett 6 óra lett. Ugyanis 4 órán keresztül szedegettem ki a szűrőből a fürdőkádba öntött vízből a garnikat, vagy 50 darab 1-2 mm-es apróságot.
Nem merem összeszámolni, hogy hány terhes darabot látok most megint az akiban, de a 10 szerintem nagyon óvatos becslés. Ez újabb 2-300 garnit jelentene...
Szóval úgy döntöttem, feladom a garnikat, nekem erre nincs türelmem. Világ legédesebb teremtményei, de így be fog rohadni a talaj, mert már az eheim bot-porszívómmal sem tudok takarítani, tele van utána a "porzsák" pár millis garnikkal, akárhogy vigyázok. A halakat továbbra is szeretném, és ha ennek a garnik feladása az ára, akkor legyen.
Igazából tudom, hogy ez a megoldás, csak még nem akarom bevallani magamnak, ezért kérdeznélek titeket, hogy van-e valami ötlet, szerintetek mit csináljak velük? Triviális lehetőségeket persze tudok mondani:
- adjam el: oké, de mivel ezek nem bolti, szép pirosan vett garnik, ráadásul sokadik belterjesen szaporodott generáció, ezért már eléggé színtelen a legtöbbjük. Plusz nem tudom, melyik mennyi idős, lehet valakinek a szülőket adom el, ami már csak mittomén fél-egy évig él. Meg úgysem fog senki sem 200 garnit elvinni... amúgy ha elviszik mindet, 1-2 hét múlva megint tele leszek a most ivadékméretűek felnövése után
- lehúzni a wc-n, stb.: ezt nem szeretném. Számomra nagyon fontos minden kis élet, még egy 1 mm-es kis garni-ivadéké is. Hülyeség, de nem tudnék nekik ártani. Inkább túrom 4 órán keresztül a mulmot a fürdőkádban, mintsem akár csak egyet is leengedjek a vízzel. De ez így nem mehet tovább...
- vegyek valami halat ami bezabálja a kicsiket, stb.: lásd előző pont
- téglával összeütni a hímek tökeit: túl sokan vannak
Nincs valami módszer arra, hogy megállítsam a szaporodásukat? Olvastam egy másik topicban a feromonról, ami túlnépesedésnél lassítja a folyamatot, de már így is túl sok van, nincs időm ezt megvárni. A halaim hónapok óta alig esznek, ha bármi lekerül a talajra, az már a garniké. Az otik éheznek, de már a neonok miatt is aggódom.
Vagy adjak el amennyit tudok, a többit meg folyamatosan adományozzam oda valami kisállat-kereskedésnek, esetleg próbáljam becserélni őket amanora? (Úgy tudom, annak sós víz is kell a szaporodásához, az meg itt nincs.)
Hosszú lett, bocsi.
dikki