Riccia gyep

Növényekkel, mohákkal kapcsolatos témák

Riccia gyep

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.04.17. 10:40

A Riccia, alias úszó májmoha nem a legideálisabb gyepnövény, sok vele a macera és a probléma lehetőség. Ennek ellenére belevágtam, a sok nyűggel együtt is összességében pozitív tapasztalataim vannak ezzel a növénnyel. Abszolúte előnye, hogy low-tech körülmények között is tömött, világos zöld és alacsony gyepet lehet belőle nevelni. Ezeket a kritériumokat egyetlen másik alacsony igényű növény sem teljesíti. (Fényigényes a többi mohához képest.) Az egyik fő hátránya, hogy a gyep elkészítése rengeteg meló, mivel ez egy alapvetően úszó növény. A másik, hogy rettenetesen gyorsan nő, akár heti rendszerességű nyírást is igényelhet. Ez egyben magába foglalja azt az előnyt is, hogy a gyep hamar esztétikus formába jön. Ha a nyírást elhanyagolják, akkor az alja elkezd elhalni, és el fogja engedni a rácsot. Sok akvakertész utálja, mert nyírás után nehéz összeszedni az összes kis darabkát, és szinte bárhol növekedésnek indulnak. Ezért ajánlott nyírás előtt kikapcsolni a szűrőt, akkor a nagy része szépen felúszik a felszínre.

Az elkészítéséhez egy hajlékony műanyag rácsot használtam. Eredetét tekintve retro szúnyogháló, amit vidéki gagyiboltokban lehet beszerezni. Mivel egy szabálytalan alakú helyre képzeltem el a gyepet, ezért tenyérnyi, formára vágott darabokból raktam össze. Na ezt senkinek se ajánlom, érdemesebb valahogy kitalálni a pontos formát és egybe megcsinálni az egészet. A lesúlyozásához kerámiahengereket használtam, damillal varrtam a rács aljára. A nagyobb daraboknál jól működik, szépen felfekszik a helyére. Az egészet vékony horgászdamillal rögzítettem. A Ricciát nagy öltésekkel varrtam a tetejére. Nagyobb daraboknál gyorsabb és hatékonyabb megoldás, ha a tetejére egy vékony, átlátszó(modern, barkácsboltban kapható típus) szúnyoghálót teszünk, és a két háló közé varrjuk be a Ricciát.

Kép
Kép
Kép
A képen különböző időben készített darabok láthatóak, a legidősebb egy hetes, a hátsó éppen akkor készült el.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: stevo » 2011.04.17. 14:47

Hmmm, ez bizony tetszetős darab. Lehet kedvet kapok a Riccia-hoz én is ezek után :)
Picit off, de ezen kívül milyen kevésbé igényes gyepnövényt tudnál ajánlani, amihez nem kell co2 ? (HC,Glosso kizárva)
Egy nagyon figyelő,olvasó,tanuló garnéla addikt. :D
stevo
Mosura
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2011.03.16. 15:58
Tartózkodási hely: Budapest, email: putyeee@gmail.com

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.04.17. 15:35

Stevo: Moha!

Nekem a ricciával többek között az az problémám, hogy egy nagyobb idő után, a riccia metszés után nem emelkedik fel a vízfelszínre és szeret lenn maradni. Akkor már nehéz kihalászni... a többi mohával is ez a bajom... nem lehet rendesen kihalászni :(

Amúgy nagyon tetszetős amit csináltál, és nem akarok lebeszélni senkit róla, nagyon szép tud lenni egy riccia mező. low tech, gyorsan nő, szép, és mindenkinek sikerélményt ad! szal még ajánlani is tudom!
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.04.17. 15:57

Sokaktól hallottam már, hogy a Riccia egy idő után nem úszik fel. Érdekes módon nálam egy éve van lekötözve egy adag, és még nem vette fel ezt a jó szokást. Kíváncsi vagyok, mi váltja ki ezt a változást.

Stevo: Az összes igazi vízimoha nevelhető CO2 nélkül, de nem mindegyikből lehet jó gyepet nevelni.
Van egy moha, amit nagyon sokszor árulnak jávaiként vagy igazi jávaival vegyesen. Eddig azt hittem, karácsony, de kezdek gyanakodni, hogy az igazi Vesicularia dubyana-ról, magyarul szingapúri moháról van szó. Ez eddig tök bonyolultan hangzik, de valójában egy közönséges bolti moha, csak fel kell ismerni. Na ez a faj egy nagyon jó gyepnövény, nálam ezzel vannak borítva a kövek. Kb. 5 cm magasságot kell rászámolni.
Kicsit drága, de nagyon szép moha a weeping moss. Pár centi vastag gyep lesz belőle, a "hajtásai" viszonylag rövidek, és nem nagyon terjeszkedik felfelé.
A gömbalga még nagyon jól formázható, alig egy centi vastag, sűrű sötétzöld bársonyos gyepet lehet alkotni belőle. Előnye, hogy alacsony a fényigénye, hátránya, hogy iszonyat lassan nő, sose tűnnek el az illesztések. De legalább nyírni sem kell.

Nem igazán alkalmas gyepnek a forrásmoha, spiky moha és a jávai moha. Ezekből inkább bokrot érdemes nevelni.
Instant gyepnek bevált a star moss, ez egy közönséges szárazföldi moha nálunk(Tortula ruralis - háztetőmoha), pár hónapig életképes víz alatt. Nagyon szép, alacsony, tömött párnácskákat alkot, világos zöld, de nem rikít annyira, mint a Riccia.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: dzsega » 2011.04.17. 19:39

Moszat írta:Sokaktól hallottam már, hogy a Riccia egy idő után nem úszik fel. Érdekes módon nálam egy éve van lekötözve egy adag, és még nem vette fel ezt a jó szokást. Kíváncsi vagyok, mi váltja ki ezt a változást.

Nem néz ki rosszul! ;)
Ha jól tudom akkor a 3. 4. generáció lesz olyan, hogy lent marad a víz alján, ha az új hajtásokat levágod és az eredeti adag marad a rácson, akkor elvileg sosem fog lent maradni. Úgy tudnád lent marasztalni, hogy a friss levágást újra lekötözöd, majd annak a hajtásait is és az már elvileg nem is jönne fel, sőt még a kinézete is kicsit megváltozna. Próbáltam nevelgetni én is de valahogy mindig kirohadt. A másik érdekessége, hogy a vízen kívül is szépen nő ahol a levelek teljesen más alakzatot vesznek fel (nekem jobban tetszik). Most HC-vel próbálkozok, CO nélkül, lassan de biztosan nő. :)ű

A pogos helferid nagyon szép kis erdőt alkot. :D Meg jobb oldalt is szép az a kis moha...
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: stevo » 2011.04.17. 20:08

Köszi a tippeket! Amúgy nem ragaszkodom a mohához, inkább kisnövésű előtéri növényt szeretnék, csak az akváriumomban nem lesz co2, még élesztőset se akarok, majd nyáron ha minden jól megy nagynyomású palackos lesz. Úgyhogy esetleg még tippeket várok :)
Eleocharis Acicularis, Parvula ezeket nézegettem, hogy jók is lehetnének, de ilyen szép gyep tuti nem lenne, mint mohából. :) Privátban esetleg tudtok tippet adni, hol érdemes beszerezni növényeket, jó állapot, viszonylag korrekt áron? Előre is köszi.
Egy nagyon figyelő,olvasó,tanuló garnéla addikt. :D
stevo
Mosura
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2011.03.16. 15:58
Tartózkodási hely: Budapest, email: putyeee@gmail.com

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.04.17. 20:21

A Lilaeopsis jól néz ki CO2 nélkül is, nem egy problémás növény, de olyan lassan terjed, hogy szakállad nő mire gyep lesz belőle. Meg szerintem elég magas is, csak nagyméretű akváriumokban alkalmas gyepnek, amúgy inkább második vonalban mutat jól. Eleocharist még nem tartottam, de úgy tudom, az az igazi sűrű, fűnyírózható gyep csak komoly technikával hozható ki belőlük.
A Marsilea helyes kis alacsony növényke, ajánlják low-tech aksiba, de úgy vettem észre, az inkább ritkásabban hozza a leveleit, nem nagyon van gyep hatása. Engem nagyon érdekel ez a növény, tervbe van a beszerzése.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.04.17. 22:10

lilaeopsis brasiliensisem nekem volt. diy co2 vel easycarboval elvolt, szaporodott is, aztán amint ezeket abbahagytam elkezdett kirohadni. viszont emers állapotban nagyon jól szaporítható! de úgy kicsit magasabbra nő (4cm)
Most hydrocotylt próbálok gyepnek nevelni, viszont kényes fajtát tudtam szerezni, így semmi co2vel elég gyérül halad... de emersként ez is szépen beindítható.

én mindenképp a mohát ajánlom dús gyephez lowtech esetén...
marsileám még nem volt, nem is láttam sajnos sehol, de érdekel engem is a növény...
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.04.19. 16:14

Kép
Még egy mohás ötletem. A képen látható két kis bokor 1-1 kerámiagyűrűre van kötözve. Körbetekertem mohával, és a középső résbe is bepréseltem egy csokorral. Ez konkrétan spiky moha, de bármelyik másik hosszú, elágazó szálas mohával is működik. Teljesen mobil a cucc, alapból a Crypto bokrom előtt a helyük, annak a szárait takarják.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Riccia gyep

HozzászólásSzerző: dzsega » 2011.04.19. 17:03

Moszat írta:Még egy mohás ötletem. A képen látható két kis bokor 1-1 kerámiagyűrűre van kötözve. Körbetekertem mohával, és a középső résbe is bepréseltem egy csokorral. Ez konkrétan spiky moha, de bármelyik másik hosszú, elágazó szálas mohával is működik. Teljesen mobil a cucc, alapból a Crypto bokrom előtt a helyük, annak a szárait takarják.

:D
Ez tök jó ötlet! Kár, hogy nem 4 nappal korábban írtad, akkor volt szűrő takarítás kispóroltam volna 1-2 gyűrűt... Keresek valami más hasonlót úgyis van némi plusz jávai itthon.
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs

Következő

Vissza: Növények

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég