Faágak

Kövek, fák, dekorációs elemekkel kapcsolatos témák

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.11.05. 20:32

Ma a kezembe került 2db fél kókuszdió héj.
Ha jól mutat lehet beteszem, akár búvóhelynek. Szerintetek belehet tenni? vagy hamar szétbomlik?

Igen! Kókuszdió héját szokták dekorációnak, búvóhelynek használni akváriumban. Nem bomlik le hamar.
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.02.28. 15:27

Akkora gyökér voltam, hogy megosztom Veletek egy szőlőgyökérrel kapcsolatos hülyeségemet. Azért gáz, mert ennyi év akvarisztika után már ilyet nem illene elkövetni. :oops: De hátha tanul belőle valaki.
Szóval vettünk a lányom élete első saját akváriumába (ami persze garnis aki) egy szépséges szőlőgyökeret. Jól lesikáltuk, rögzítettük az aljtathoz egy tapadókoronggal és növényeket is kötöztünk rá. Nagyon szép lett. Persze megjelent rajta a kocsonyás cucc, de vártunk türelmesen, hogy majd elmúlik. Időnként amit tudtam leszívattam róla, de csak nem akart rendeződni a helyzet, olyannyira, hogy a szűrő beszívó ágára tett szivacsot négy-öt naponta ki kellett mosni. Nem győztem tovább cérnával, így tegnap kivettem a gyökeret, hogy inkább kifőzöm és kiáztatom. Akkor jött a meglepetés. BÜDÖS volt! Gondoltam, hogy jól lesikálom kifőzés előtt és akkor láttam, hogy két helyen is korhadt volt, amit szárazon nem vettem észre. Nyilván ha elég tüzetesen megnéztem volna, akkor megtalálom, de eszembe se jutott korhadt részek után kutatni, mivel szemre szép egészségesnek tűnt. Ez a korhadt rész persze amint felázott, elkezdett rothadni. Csoda, hogy a víz nem krepált be tőle teljesen, illetve hogy a garnélák és a kis galaxy razbórák nem költöztek el az örök halászmezőkre.
A korhadt részeket teljesen lepucoltam és erősen sós vízben kifőztem fél napig. Most ázik tiszta vízben, amit naponta fogok cserélni. Remélem, hogy minden rendben lesz vele és egy hét múlva visszarakhatom, mert amúgy nagyon szemrevaló darab.
Szóval mindenképpen javaslom, hogy centiről centire érdemes átnézni a dekorációra szánt fadarabot, sok bosszúságtól menthet meg egy alapos áttanulmányozás!
Íme egy fotó a "bűnösről" közvetelenül a feltöltés után:
Kép
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: dobti » 2011.03.10. 19:17

Kókuszhéjat én a gömbis (gömbhalas) akváriumba használok, abba bujkálnak a kis dagadékok. :) Nagyon tetszik nekik is, meg nekem is, semmi baj nincs vele. Annyi, hogy jól meg kell tisztítani mielőtt belerakjuk a vízbe.
"the grand nature in a glass"
Avatar
dobti
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.10.10. 22:45
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.20. 21:54

A főzést követő egy heti áztatás után (kétnaponta cserélt vízben) ismét bekerült az akiba az a gyökér gyökér. Felrakok egy képet, amin látszik a kipucolt odvas rész helye.

Kép

Eltelt tíz nap, és újra megjelent rajta a szürkés-fehéres trutyi. :cry: Azon túl, hogy ronda, árthat-e ez a garnéláknak? Az elmúlt héten négy kicsi (8-10mm) garnéla pusztult el látható és mérhető okok nélkül. Szerintetek van összefüggés a két dolog közt?
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: Levinen » 2011.03.20. 22:23

Szinte kivétel nélkül minden frissen vízbe helyezett fán megjelenik ez a trutyi, de semmilyen káros hatással nincs az élővilágra. Szerintem a garnélák más okból pusztultak el. Az én fám is trutyisodott, de az amano garnélák és az oto-k pár nap alatt helyrerakták a dekort, pedig nem kis méretről van szó. Csigákkal, algázókkal gyorsan lehet kezelni ezt az inkább esztétikai problémát. Leszívócsővel is lehet gyorsítani a folyamatot.
Avatar
Levinen
Moderátor
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.08.16. 22:00
Tartózkodási hely: Budapest XII. ker.

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.20. 22:45

Kössz az infót Levinen! Két Amano van az akiban, de csiguszok nincsenek (és nem is tervezem) - úgy hogy majd a leszívó csővel besegítek nekik a takarításba. ;)
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: Pirx » 2012.07.18. 11:34

Sziasztok; a tanácsotokat szeretném kérni:

Indítok egy új garnélás nanót; megépítettem a mattent, betettem az aljzatot (egyszerű bazaltzúzalék, nem lesznek spéci növények...), dekornak meg egy vasfa darabot ás két fekete lávakövet (valamilyen tufa). Feltöltöttem vízzel a rendszert, tettem bele indítót (Panzi crystall), beröffentettem a szűrőt, és most járatom így, üresen, élőlények nélkül. A vasfából ugye oldódik ki a vizet színező sav (csersav?), az elején több, aztán elvileg egyre kevesebb.

A beindítás alatt hogyan cseréljek vizet? A kioldódó sav miatt, gondolom, kéne elég intenzíven, viszont a beindítandó víznek meg nem túl jó a túl sok csere... Mit tegyek?

Üdv, Pirx
kétféle nap van: amikor bogár vagy, meg amikor szélvédő...
Pirx
CRS C
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2011.02.10. 14:57

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.07.18. 14:38

Én jól kifőzném először, aztán utána elég, mondjuk hetente cserélni vizet szerintem.
Egyébként miért gondolod, hogy gyakrabban kellene vízcserét csinálni a kioldódó csersav miatt?
Egyébként szerintem, ha az a gond, hogy nem tetszik az elszíneződés, akkor belefér, hogy heti akár kétszer cserélsz mondjuk 20%-ot, a bacik nagy része úgy is a szűrőben és nem a vízben van, azokhoz meg egybként sem nyúlsz.
"Be the change you want to see in the world."
Avatar
Garneland
Panda
 
Hozzászólások: 476
Csatlakozott: 2012.01.23. 00:51
Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

Re: Faágak

HozzászólásSzerző: Pirx » 2012.07.18. 14:57

szia,
igazából nem tudom, csak gondoltam, hogy amíg a sav nagyja kioldódik, gyakrabban kéne cserélni a vizet, és esetleg nagyobb arányban... az, hogy nem tetszik az elszíneződés, most még nem számít, jó pár hétig hagyni akarom beállni, csak aztán jönnek bele növények, aztán garnik...
viszont nem főztem ki, az AD-ban azt mondták, nem kell, de lehet, hogy már megint hittem a túl lazáknak...:/
kétféle nap van: amikor bogár vagy, meg amikor szélvédő...
Pirx
CRS C
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2011.02.10. 14:57

Előző

Vissza: Dekoráció

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron