Gordiusz: Amano garnéla

A Caridina nemzetségről

Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.01.31. 18:30

Sziasztok kedves Kollégák!
Szeretnék csatlakozni hozzátok!
Nekem pénteken születtek meg a kis lárva-bébik. Az első példányokat szerdán láttam az akiban, aztán csütörtökön némileg megszaporodtak 7-8 főre, majd pénteken délben indult be a "szülés", ami úgy este nyolcig tartott. Rengeteg kis vesszőcske lebegett a vízben - nem kis örömömre. Az anyukát visszapakoltam a nagy akváriumba és a bébik vizét felsóztam. Én 25gr/liter sóval számoltam. Készítettem egy tömény oldatot és azt csepegtettem a vízhez. Előtte két napig állt a cucc, de tudok olyanról is, aki a vízbe önti bele a sót, óvatosan megkeveri oszt jóccakát.
Enni JBL Nobil Fluidot kaptak - de én is azt olvastam, hogy a Hobby Liquizell vált be eddig a legjobban. Az első éjjel ment a világítás, mert azt olvastam, hogy a sötét periódus alatt nagyon eltolódhat a ph érték, és ettől nyiffannak kis a kicsik. Nos, a világítás ellenére reggelre igencsak megfogyatkozott a csapat, kb. 3-400 körülire zsugorodott a létszám. Tegnap mértem ph-t, 8,2 volt délután. Éjjelre csak egy kis holdfény világítás maradt. Reggel az első dolgom a ph mérés volt - nem változott semmit - és szerencsére a létszám sem apadt tovább látványosan. A teória tehát nem feltétlenül igaz. Persze kis akváriumnál és nagyon sok algánál könnyen borulhat az éjszakai disszimiláció miatt. Tegnap ismét kaptak enni, 10 cseppet.
Még annyit szeretnék megosztani Veletek, hogy bizony a leglanyhább szűrés mellett is előfordult, hogy a kis lárva nem tudott szabadulni a szívóhatás miatt a szűrőkosártól (180 mikronos háló van rajta, ezen nem férnek át a lárvák). Pedig annyira le volt fojtva a szűrő, hogy gyakolratilag csak csepegett a visszafolyó víz. Így én a szűrést egyelőre kiiktattam. Tettem be egy kis tengeri szűrőindító baktérium kultúrát egy hálóban a felszálló buborékok közelébe, hátha ezzel a minimális áramlással is dolgozik.
Ma vettem Spirulina tablettát, azt fogom szétporítani és abból kapnak holnap reggelit. A túletetéssel tényleg vigyázni kell, hisz nincs hatékony szűrésre lehetőség.
Biztos sokan ismeritek ezt az oldalt:
http://www.caridinajaponica.de/index.htm
A két srác már régóta tenyészti a manókat és mégis átlagosan minden ötödik csapatot sikerül csak felnevelniük. Tényleg sok múlik azon, hogy milyen a start. Ha nem tökéletes, akkor tehetünk mi bármit - a természet is teszi a dolgát.
Killer81! Remélem, hogy hamarosan lebabádzik amúgy rendesen a kis csáposod és ezúttal több szerencséd lesz a bébik felneveléséhez. Minden esetre csodálom a kitartásodat! Ja, és főleg nem akarom a Te topicodat megzavarni, ezért ha úgy érzed, hogy azt szeretnéd hogy ide csak a Te garnis tapasztalataid kerüljenek, akkor szólj és legfeljebb nyitok egy másikat. Ezt a hszt meg kimoderáltatjuk.
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: Killer81 » 2011.02.01. 20:21

Üdv.
Sok szerencsét kívánok. A legfőbb halálok meggyőződésem szerint a túletetés által kialakuló nitrátmérgezés.
Naponta 2-3 percet figyeld őket. Ha látsz olyan lárvát, amelyik egy irányba forog körbe-körbe, akkor valami már nem stimmel.
Előfordul hogy ingáznak erre-arra hintaló módjára céltalanul, de az még nem gáz.
Én most is nevelek több mint egy hete vagy 30-40-et és a többi még az anyán van. :?
A lassú felsózásnak semmi jelentősége. Az eddig legprofibb leírás szerint 30 ezrelék alatt 98%-os a halálozás, de
érdemes itt megemlíteni, hogy vannak a fajon belül kisebb nagyobb igénykülönbségek.
Sok sikert. Mindenképpen oszd meg velünk a tapasztalataidat.
Killer81
Hinomaru
 
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2010.12.19. 19:09

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gfancsi » 2011.02.01. 20:30

Szia Gordiusz,

egy ötlet a szüréshez:
kicsit helyigényes, de jó lehet ahhoz amit használtál és talán nem tudnak a lárvák hozzátapadni a szivacshoz.
abból a 180 mikronos hálóból kéne csinálni egy teljesen zárt kosarat és azt tenni a szivacs elé kb. 2 centire. Igy nem tapadnának a szivacshoz a kicsik és szerintem a hálóhoz sem. persze igy már nehéz berakni ha ott vannak a kicsik.
csak egy DIY ötlet.
hajrá! sok sikert a kicsiknek
gfancsi
Yellow fire
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2011.01.11. 00:23

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.02.01. 20:46

Én sosem próbáltam még ezt a macerát, de a 25 gr/liter minden szakirodalom szerint kevés lesz.
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: Killer81 » 2011.02.01. 21:35

Na szóval. A fórum legfőbb lényege a tapasztalatmegosztás.
smokie már fölnevelt egy nagy csapatot evvel a szivacs szűrővel.
ISTA BIO SPONGE FILETER "S"-es méret.
Ezért én is ezt vettem meg. Több mint egy hete megy a lárvákkal és egyet sem fogott meg és közé sem férnek a lukaknak olyan sűrű a szivacs.
Nem befolyásolja az úszásukat még ha megérintik, akkor sem, annyira eloszlik a felületen a szívó hatása.
És 6-800Ft. :P
A sóba nem akarok beleszólni, de még nem késő hozzáadni literenként 8 grammot.
Nekem 16 naposan haltak meg 33 grammal és nem a só volt a gond.
Killer81
Hinomaru
 
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2010.12.19. 19:09

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.02.02. 14:23

Hi!
Hálás köszönet a tippekért. Egyelőre nincs semmilyen szűrés, később majd még meglátom mi lesz. Gondolom, hogy ha megerősödnek a picik, akkor beindíthatom a jelenlegi szűrőt is. Egyébként egy zárt kosárként van a cső végén, és tényleg minimális a szívóhatás.
A sósűrűséget azért állítottam be 25gr/literre, mert az említett oldalon olvastam, hogy a két tenyésztő srác (Logemann testvérek, tíz éve foglalkoznak Amano garnélák tenyésztésével) kísérletezett 17 és 33 gramm közti értékekkel, és működött többféle koncentrációban is, ezért ők is az arany középutat, a 25 gr/litert használják. Gondoltam, megpróbálom elsőre én is így.
Ami az etetést illeti, nehéz megállni, hogy csak ritkán és keveset adjak nekik. Eddig garnélát még nem tenyésztettem, csak halakat, de ott is aranyszabály volt, hogy a kevesebb eleség korántsem okoz akkora galibát, mint a túl sok. Egyébként úgy tűnik, hogy szépen fejlődnek. Szerintem kifejezetten észrevehető hogy nőttek, és már kétszeres nagyításban is jól látható, hogy tele van a pocakjuk. Az eddigi etetések összesen: csütörtökön este 15 csepp JBL Nobil fluid, vasárnap 10 csepp, kedden 1/4 spirulina tabletta porítva, vízben elkeverve. Az első napi jelentős létszám gyérülést követően nem fogytak tovább látványosan, nagyjából stabil a létszám. Holnap lesznek egy hetesek - még egy hét, és addigra kiderül, hogy mi lesz velük.
A sósűrűségbe már nem akarok belepiszkálni. Ha nem sikerül a felnevelésük, akkor legalább legyenek állandóak a paraméterek. Ha most változtatok, akkor abból nem tudok semmilyen következtetést levonni.
Viszont tegnap este a nagy akváriumban az egyik anya igencsak elkezdte rázogatni a lábait. Egy kis akváriumba szívtam le az aki vizéből és óvatosan átraktuk bele. Persze megtréfált a drága, még nem babádzik, csak rázogatja a lábait. De azt hiszem, hamarosan itt lesz az ideje. Ha jól sikerül neki ez az eresztés, akkor ezeknek a vizét fel lehet sózni egy kicsit jobban, és meglátjuk melyik csapat lesz sikeresebb. Most a lányom íróasztalán díszeleg az újabb bölcsöde.
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.02.02. 17:10

Ma nem volt újabb etetés, de nagyítóval jól lehet látni, hogy igencsak ki vannak gömbölyödve a bébik. Már nem csak lebegnek a vízben, hanem aktívan úsznak is, "vadásznak" valami kis apró, szinte láthatatlan eleségre és időnként egy "bicska" mozdulattal lecsapnak rá. A hosszuk most kb. 2mm lehet.
A víz nagyon enyhén opálos, kissé zöldes, egészséges akvárium illatú. Az aljzaton zöldesbarna, de inkább barna színű algaszőnyeg jelent meg, ami nappal jelentősen fotoszintetizál, bubikat ereget. Sajnos van egy vékony réteg nagyon apró (szinte liszt finomságú) homok az akiban, nem gondoltam eléggé végig az elején, aztán mikor megszülettek a lárvák, akkor már késő volt a kiszedésre gondolni. Legközelebb kihagyom... Azért reménykedek, hogy nem fog nagyon bekavarni.
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.02.03. 18:12

Ma kaptak a kicsinyeim 15 csepp Liquizellt reggel. Kicsit megijedtem, mert mintha megfogyatkoztak volna. Aztán észre vettem, hogy egy kisebb csoport az aljzaton szedeget! Mivel az algán nagyon nehéz észrevenni őket, nem tudom megítélni, hogy tényleg kevesebben vannak, vagy csak kaméleon módjára eltűntek és tömik a fejüket.
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.02.10. 11:29

Sziasztok!
Az elmúlt egy hetet gyengélkedéssel töltöttem én is és úgy tűnik, hogy a garnéla bébik is, bár nem hiszem, hogy ők is influenzásak lennének... :roll:
Négy-öt napja ismét megfogyatkoztak, úgy ötven körülire csappant a létszám. Aztán azt stabilan tartották. Ez a maradék kis csapat látványosan nagyot nőtt. Ma reggelre ismét kevesebben lettek, szerintem már csak 20-30 egyed lehet. Két napja jobb meggyőződésem ellenére felsóztam a vizet 25-ről 33 gr/literre. Vagy ez nem tett jót nekik, vagy egyébként is elpusztulnának - ezt sajnos már nem fogom megtudni. Holnap lenne papírforma szerint esedékes egy vízcsere, de nem tudom, hogy lesz-e még kinek cserélni. Meg hogy egyáltalán érdemes-e, hiszen a nitrát szint alacsony, 10mg/ liter körüli. Addig nem borítom ki őket, amíg látok élő példányt. Most vannak a kéthetes kritikus időszakban. Itt eldől, hogy ki életképes és ki nem.
Ha teljes lesz a kudarc, akkor újratervezés...
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gordiusz: Amano garnéla

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.02.11. 14:54

Hát... szóval újratervezés... :roll:
Ez most nagyon nem jött össze. Kipucoltam az akit, feltöltöttem a nagy akvárium vizével és újrakezdem az egészet. Jelenleg három petés Amanom van, őket kell valahogy kivadásznom a nagy akiból. Eddig egyet sikerült, de ez türelemjáték. Meg kell várnom, amíg előjönnek valami kis csemegére, vagy csak úgy kíváncsiságból, különben reménytelen lenne őket kifogni a susnyásból.
Pár napja még négy petés nőstényt számoltam, de idő közben az egyik lebabádzott. Viszont van egy jókora példány, akinek a hátára nagyon próbált felkapaszkodni egy kis hím, úgy hogy szerintem hamarosan ő is leengedi a petéit.
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Caridina

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég