Költözködés

Minden más általános információ a garnélákról

Re: Költözködés

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2010.12.15. 16:54

Szentgyo: sajnos albi váltás, nincs lehetőségem párhuzamosan akváriumokat működtetni :(

új ötletem a ívatóhálós megoldás. Szerintetek elég apró a lyukméret, hogy az újszülöttek ne ússzanak ki belőle? vagy azoknak pont ez lenne a lényege?
szal azon gondolkodtam hogy a vemhes nőstényt karanténolni kéne és a picik könnyen kéznél lennének.

erre talán valami diy harisnyás vagy finomhálós keret is biztos megoldás lehetne... nyomnék bele egy kis mohát aztán vígan ellenne ott a mama.. nem?
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Költözködés

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.01.13. 16:00

legújabb fejlemények:

költözés a hétvégén. az új akvárium még nincs megvéve, de hamarosan. Van egy 37 literes aksim, de az vízzel nem volt még használva, hörcsögök laktak benne. 3 évig kb. jól telepisilték a sarkokat és úgy döntöttem nem merem megterhelni. szerintetek kibírná? fressnapfos aksi, aránylag vékony üvegből 3vagy 4 millis.

Nos akkor úgy lesz terveim szerint a költözés, hogy kiszedem, amit lehet az akváriumból (szűrő, kövek, ágak, díszek) és lehalászom a legtöbb garnit. A víz 80%át leszívom, és ebből (17 literből) amennyit tudok (8-10liter) átviszek az új lakásba. Viszem az aksit is és ott visszatöltöm a víz nagyrészét, és frissel (állott csapvíz) kipótolva feltöltöm az aksit, állatok vissza, szűrő, ezaz amaz. Aztán az új akváriumba jöhet az új talaj, új szűrő, egykét mohás kő a régi aksiból, és majd a régi aksi vízcseréjének vizét mindig beletöltöm. 3 hét körül beérik a mattenfilter, a biológiai egyensúly (nem lesz aktív talaj) és jöhetnek a régiből a növények, 1 hét múlva meg a garnik!

Szerintetek mennyire jó a teória? tippeket várok.
Esetleg garnicsapda? még összedobhatok valamit gyorsan! a piciket jó lenne összeszedni :( a nőstények is megint petések, nem szeretném elveszteni őket, csapdával talán kisebb a stressz!
az utolsó vízcsere tegnap volt, költözésig ugye már ne cseréljek még1szer hogy jó állott víz jusson vissza az aksiba?
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Költözködés

HozzászólásSzerző: MissMuss » 2011.01.13. 16:33

Szerintem ez így működőképes.
Hétvégéig semmiképp ne cserélj vizet, a költöztetés szerintem amúgy is felér vele.
Csapdának meg próbáld meg, hogy egy nagy hálót belógatsz és beledobsz spenótot. Vagy akármit amire rámozdulnak. Célszerű ha előtte nem etetsz, és ha jó nagy a felület, hogy minél több garni rá tudjon telepedni. :) Aztán meg csak kiveszed. Azt a párat, amik meg bennmaradnak, azokat a tereptárgyak kiszedése után könnyen lehalászod.

Kicsik nagy részét is megpróbálhatod összehálózni, egy nagy méretű, sűrű hálóval. De szerintem ha hagysz az aki alján vizet, az már nem fog kilötyögni, és a kicsik ellesznek benne mint a befőtt. Csak szedj ki mindent, ami a kocsikázás közben rájuk eshet. És akkor már csak a víz lehűlését kell kiküszöbölni.
Nem tudom milyen garnélákról van szó, de szerintem a petés kismamáknak idejük sem lesz stresszelni :) Sok moha, sötét, elég nagy üveg, vagy amiben költöznek és ellesznek mint a befőtt. Utána meg már töltheted is fel az akit nekik vissza.

Hörcsögpisis akvárium :D szerintem jól fertőtlenítsd ki, és hagyd úgy is állni... Aztán próba szerencse, szerintem nem lesz vele baj. Nekem egy tízliteresem van, ami terráriumnak volt előtte használva, és semmi gondom nincs vele, jól tart. Bár ez kisebb.
Állatoktól emberséget, növényektől türelmet tanulunk.
Avatar
MissMuss
Találkozó résztvevő
 
Hozzászólások: 137
Csatlakozott: 2010.10.03. 22:37
Tartózkodási hely: Budapest, IX

Re: Költözködés

HozzászólásSzerző: xman » 2011.01.13. 16:41

Szerintem a hörcsögös akinak nem lehetnagy baja.
Próbáld ki, beteszed a kádba feltöltöd.
Én ugy szoktam tesztelni h ereszt e, hogy bejelölöm a vízszintet és hagyom egy éjszakát.
Ha nem most ki alaposan ecettel, és aztán jól öbblítsd ki.Így vízköved sem lesz.
A garnéla csapda, nem igazán működik kicsiknél.
Egyik akváriumomban, van szerintem vagy darab kis red cherry és egy hatalmas erdő moha.
Próbáltam a csapdát, de a nagyokon kívül senki nem ment bele, és még ígyis csak heti három négyszer látok kis garnikat.
Mért jönnének ki a jókis moha erdőből.
A növényeket azért nem szedném ki, mert azok azért valamennyire összetartják a talajt, talán csökkenti a szétcsúszását a rázkódástól.
Szerintem, egy kicsit több vizet is leszívhatnál.
És azért, hogy a dekoráció, és a többi ne csússzon szét nagyon, érdemes újságpapírral jól megtömködni.
Néhány kicsi úgyis el fog pusztulni.
A garnicsapdával, viszont valóban kevesebb streszt tudsz okozni egy kismamának, legalábbis kedvesebb módszernek tűnik mint a hajkurászás.

Remélem minden rendben lesz.
Sok sikert

Norbi
xman
Panda
 
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010.08.15. 11:06
Tartózkodási hely: Budapest XII.

Re: Költözködés

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.01.28. 14:06

hát köszönöm a tanácsokat!

megtörtént a költözködés.

a vízből kivettem a felesleges dolgokat, mohatelepeket, fákat, és beletettem egy edénybe, vízzel, ide jöttek a garnélák is. bebugyolálva átköltöztek az új helyre.
A vízből egy olyan 9 litert vittem át, az alján maradt kis vízben észre észre vettem 2-3 kis garnélát, amit nem bírtam már kihalászni. népszámlálást nem végeztem de az eredeti létszám csökkent még a költözés előtt 2vel és nőtt a sok kisgarnélával. összesen olyan 15en lehetnek most az állatok.
Az aksit elhelyeztem a helyén feltöltöttem a vízzel, 2,5 liter friss vizet raktam még hozzá majd 2 nap múlva még 2,5 állottat. költözés során haláleset nem történt viszont pár nap után 1 piros meghalt (őt megnyomorgattam véletlen), aztán tegnap még 1 piros. A többi jól van és semmi bajuk. Ok talán a stressz illetve egy új szűrőszivacs lehet ami nem állhatott be még eléggé. a belsőszűrő (aquael filter mini) szivacsát 45ösre cseréltem hogy garnibiztos legyen. plusz a hőmérséklet-ingadozás is stresszes lehetett, 3 napig tartott mire vettem egy fűtőt is az aksiba, mivel itt nem állandó a 23 fokos szobahőmérséklet :D
Szóval voltak gondok.

Az új aksiba bazalt helyett végül mégis kvarchomok került, pár mohás kő és mohaköteg a régi aksiból, egy új növény (hydrocotyle sp) karantén alatt, ázik sós vízben egy erdélyi Fontanelle vagy milyen tó partjáról származó uszadékfa, aztán üzemel a mattenfilter, motorral hajtva, világítás még nincs megoldva mert nem lehet normális izzót találni sehol Pesten... idegesítő. hamarosan a régi növények is átkerülnek... a vízcsere a régi aksi vízéből plusz a szűrőjének szivacsát tegnap belefacsartam. a csigák már problémásak, de irtom őket :D
hivatalos indítás jan.22. mert belülről nyomtam egy adag szilikont a biztonság kedvéért az élekhez. Nem kockáztattam. ezért késett az indítás.
ph 8 kh 12 gh 13. tegnap
adtam hozzá tebang levelet hogy savasodjon. vízlágyításon gondolkodom :(

talán az új aksi indításának költségeit majd leírom nektek. hogy legyen egy képe az átlag embernek mennyibe kerül egy új 37 literes aksi indítása.
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Előző

Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron