Hát szerintem ez sok mindentől függ.
Először is attól, hogy mennyi helye van az emberfiának. Ha csak 30 cm hely van a polc szélén, akkor oda egy 30 x 20 x 30 cm-s 18 literes akvárium kerül.
De ha lehetőség van bármekkora akvárium telepítésére, akkor azt kell mérlegelni, hogy milyen lesz a szűrés, mattenfilternél hosszab illetve mélyebb kell, talajszűrőnél magasabb akvárium kell, mert illik beletenni legalább 6-8-10 cm aljzatot.
Függ attól is, hogy mit akarunk tartani benne.
Tapasztalatom szerint a Neocaridinák , amik jól elvannak csapvízben is, és nem olyan kényesek a vízminőségre, nyugodtan tarthatók kisebb 15-25 literes akváriumban is. Persze csak bizonyos egyedszámig.
A pontosan beállított savas-lágy vizben tartott caridinafélék már igényesebbek, 25-45 literben valóban könnyebb fenntartani az egyensúlyt. Ezekben már kényelmesen és stresszmentesen elfér 50-60 kifejlett garnéla.
Sulawesi és paracaridina fajokról nincs tapasztalatom. De azt tudom, hogy üveggarnélákat nem érdemes összezsúfolni egy kis helyre, mert hajlamosak a kannibalizmusra, és elég agresszív népség. És jó nagyra nő.
Szerintem azért 1/2 liter víz "élettér" illene egy felnőtt garnélának...én így számolok.
Arányaiban pedig legalább 20-25 cm magas vízoszlop, 30 x 30 cm alapterület lenne az ideális illetve minimális.
Szerintem.
A szűréssel is érdemes számolni, mielőtt garnélás akváriumot indítunk be. 15-25 Literig elég nekik egy sima szivacsszűrő, 25-50 literig már ajánlott valamilyen nagyobb szűrőfelület, esetleg szivacs plusz egy kis belső szűrő rásegítésnek, de jobb egy levegős matten- vagy bodenfilter-
50 liter fölött is lehet ez uttóbbiak valamelyike, de már motoros szivattyú kell a megfelelő vizmennyiség forgatásához.
100 litertől csak külső szűrő jöhet számításba.
És ezeknek komoly anyagi vonatkozásuk van - hogy finoman fogalmazzak.
Nekem a neocaridinák /Yellow, Sakura, RC/ 15 literben vannak, a Tigrisek és Bumblebeek 25 literben, a CRS-CBS-Taiwan mix 32 literben.
Dezső