CO2

Akváriummal, világítással, akvárium technikájával kapcsolatos témák

CO2

HozzászólásSzerző: dobti » 2010.10.17. 23:02

Mivel a CO2 is szerves része egy növényes-garnélás akváriumnak, így gondoltam indítok egy ilyen témát.
"the grand nature in a glass"
Avatar
dobti
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.10.10. 22:45
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely

Re: CO2

HozzászólásSzerző: frigos » 2010.10.17. 23:38

Szia!
Esetleg tudnál pár szót írni a zselés CO2 ról?

Feri
Avatar
frigos
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.09.29. 14:51
Tartózkodási hely: Győr, Püspökladány,

Re: CO2

HozzászólásSzerző: dobti » 2010.10.18. 08:05

Akkor be is mutatom, amit én használok CO2-t a nemrégiben indított bruttó 30 literes akváriumnál:
Mivel ez egy kisköltségvetésű „CO2 rendszer”, így sokkal több macera van vele, mint a nagynyomású CO2 rendszerrel. Nem olyan mértékben használható, de aki szeret barkácsolni, illetve nem sajnálja rá az időt az elég szép eredményeket elérhet vele, elsősorban kisakváriumok esetében. A lényege az egésznek az, hogy az élesztőgombák a cukor elfogyasztása közben CO2-t termelnek, amit mi szépen az akváriumba vezetünk. A vizes palacknak egyrészt tisztító szerepe is van, másrészt pedig az a buborékszámláló. A T-elágazó ilyen módú bekötésével egyrészt szabályozható az akváriumba juttatott CO2, másrészt, ha túl intenzív a termelődés, vagy éjszaka kilehet engedni a levegőbe a termelődött CO2-t. Mielőtt valaki megkérdezné, nem veszélyes. Olyan mennyiségű CO2 nem termelődik, ami az emberi egészségre, vagy életre veszélyes lenne.

Zselés-élesztős CO2 hozzávalók :) :

- 2 db visszaváltható coca-colás palack, kupakkal együtt,
- igény szerinti méretben, kb. 2-3 méter levegőcső, persze CO2 jobb lenne, de megteszi ez is,
- 1 db akváriumi T-elágazó, csapos,
- 1 db visszafolyás gátló,
- 1 db diffúzor (ha nincs akkor esetleg porlasztó is megteszi),
- 1 (vagy 2) db gumitapadó korong
- Pillanatragasztó (lehet mást is használni, lényeg h szigeteljen)

- 2 tasak 12g-os Dr Oetker színtelen torta zselé
- 1/2 élesztő (nem por)
- 3-3,5 dl cukor
- víz

Elkészítése a rendszernek:

Cola-t megisszuk :) , a két palackot jól kimossuk. (Miután kimostuk a palackokat érdemes megcsinálni a zselét, mert amíg a hűtőbe hűl addig megcsináljuk a "rendszert".) A kupakokat kifúrjuk (5,5-ös fúrószárral fúrtam). Egyikre egy lyukat, a másikra két lyukat. Az ábrán látható módon kell összerakni a "rendszert":

Kép

Felhívnám mindenki figyelmét a helyes bekötésre, aki még nem használt visszafolyás gátlót!

Élesztős palack: Miután a csövet beleerőszakoltam a kupakba, és megfelelő mélységbe állítottam, a kupak teteje felől pillanatragasztóval leragasztottam.
Vizes palack: Ugyanaz a helyzet, mint a másik esetben. Megfelelő mélységbe állítottam a csöveket, és leragasztottam. A vizes palackot feltöltöm vízzel, hogy az élesztős palackból érkező csövet ellepje a víz. Az élesztős palackot pedig a következőképpen töltöttem fel:

Zselé elkészítése:

Egy lábosban, 7 dl meleg vízben feloldjuk a cukrot, majd a két tasak torta zselét. Tűzre tesszük, sűrű kavargatás mellett hagyjuk felforrni. Miután felforrt félretesszük, hagyjuk egy kicsit hűlni. Miután annyira kihűlt, hogy belelehet tölteni az élesztősnek kinevezett palackba, beletöltjük. Hűtőbe rakjuk, és pár órát állni hagyjuk, amíg meg nem dermed a zselé teljesen.

Miután kihűlt a zselé kivesszük a hűtőbő, és egy tálban 5-6 dl langyos (nem meleg!!!) vízben feloldjuk az élesztőt, majd óvatosan beletöltjük a palackba, a zselé tetejére.
Rátesszük a kupakot a beleragasztott csővel együtt és várunk.

Változó hogy meddig tart, de egy-két órán belül beindul a CO2 képződés. Az első egy-két napban egy kicsit intenzív, utána beáll.

Erre úgy kell tekinteni, mint egy kísérlet, sajnos nincs tuti recept, két élesztő se egyforma. Mindenkinek más-más mennyiségű cukor illetve élesztő arány lehet a jó. Minél több cukrot adunk hozzá, annál tovább "él" a rendszer, minél több élesztőt annál intenzívebb. Nálam kb 10 napja megy, és nincs vele probléma, beállítottam, hogy folyamatosan menjen a levegőztető mellett, a gyors, és a tartósteszt szerint is pont ideális a CO2 szint, amit a növények is mutatnak, mert bubiznak de nagyon :). A garnélák is jól érzik magukat.
Ha leállt rendszer, nem termelődik annyi, és még van zselé az üvegben, akkor érdemes leszívni a tetejéről az elhasználódott élesztős réteget egy csővel, feltölteni új élesztős vízzel, és így tovább működik még egy ideig.

Felhívnám a figyelmet, hogy ha túl magas a CO2 szint az akváriumban, akkor a halak,garnélák elpusztulhatnak! Ezért mindenképpen érdemes tartóstesztet és gyorsteszteteket is beszerezni a beüzemelés előtt!

Ezt azoknak ajánlom, akiknek egyrészt nincs pénzük még egy komoly nagynyomású CO2 rendszert megvenni (ami persze jobb ennél fényévekkel), vagy azoknak, akik hozzám hasonlóan szeretnek barkácsolni, kisérletezgetni.
Személy szerint nekem ez legalább akkora kihívást jelent, mint a garnélák szaporítása. :)

Sok sikert mindekinek!
"the grand nature in a glass"
Avatar
dobti
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.10.10. 22:45
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely

Re: CO2

HozzászólásSzerző: frigos » 2010.10.18. 08:24

:) Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszod!
A hétvégén nagy Cola-zás lesz!

Feri!
Avatar
frigos
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.09.29. 14:51
Tartózkodási hely: Győr, Püspökladány,

Re: CO2

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2010.10.18. 08:45

szia!

nagyon témakimerítő volt a hozzászólásod!

lenne 1-2 kiegészítésem:
-felesleges a vizes üvegnek is 2literesnek lenni, elég egy kisebb befőttesüveg vagy egy félliteres palack is!

-én nem a zselés hanem a sima megoldást használom, 2-3 hétig simán bírja utána nyomok bele egy kis cukrot meg néha egy kis vízben oldott élesztőt (csak keveset) és már működik is keményen. az első két nap nem nyomom mélyre a porlasztót mert nagyon sok a co2, de szépen lecsökken optimálisra.

-még1 dolog, a sima porlasztó kő nem alkalmas igazán a co2 bubik "szétrobbantására", ezért én alter módokat kerestem, próbáltam a bambuszt (kínai evőpálcika vége levágva és beledugva a co2csőbe) de ez hamar eltömődött. ami a favorit az a cigaretta filter. levegő és co2 beoldására is ezt használom. csak belegyömöszölöm a csőbe, levágom a felesleges csúnya részt és kész! 200-300 forint 100 darab. és én eddig kb 5-6ot használtam el (fél év alatt). nagyon apró bubikat gyárt, és aránylag esztétikus. (jól elrejthető mer ugye nagyon pici)

-szigetelésre használjunk szilikonos tömítőt, mert az ha jól tudom co2 álló, a többi nem biztos. (700 forint körül van egy tubus 70ml)

hirtelen ennyi!

sziasztok!
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: CO2

HozzászólásSzerző: dobti » 2010.10.18. 09:00

Egyetértek, nem kell a két literes coca colás, de mivel masszívabb, és nekem úgy tünt hogy a kupak is meg a menet az üveg nyakán, valahogy kicsit erősebb mint a síma pet palack, ezért maradtam ennél. Próbáltam már fél literes ásványvizes üveget is, de volt olyan hogy a kupaknál engedte a CO2-t kifele.

Próbáltam a símát is, a zseléset is, talán ez azért tetszik jobban, mert ha "kimerül" az élesztő a tetején könnyen eltávolítom, és rakok rá másikat, de végeredmény ugyanaz :)

Ami a porlasztót illeti, hát sajnos nem kaptam pécsen (!) difit, úgyhogy kénytelen voltam porlasztót rákötni. Ma ha szegeden járok veszek egyet mert az mégiscsak jobb.

Ami a cigaretta filtert illet tuti kipróbálom. :) Kérdés: nem tömödik el nagyon? Látom hogy keveset használtál el fél év alatt, de csak megkérdem...

A ragasztásra tényleg valami CO2 álló cucc lenne a jó, de a szilikonnal én megjártam sajnos, símán levált a cola-s kupakról :( Pedig megvolt tisztítva, szárítva... Monjuk akkor már a cső is jó ha CO2 álló...
"the grand nature in a glass"
Avatar
dobti
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.10.10. 22:45
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely

Re: CO2

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2010.10.18. 10:46

Hát igen, a szilikon is néha meg tudja az embert mókázni :S, én is a múlthéten kaptam egy kis szivárgást a szűrőmnél miatta...

igen egy diffúzor a legjobb, ez kétségtelen, itt pesten láttam már 2-3 ezerér, persze nem ada-üveg-csodát... de én megvagyok elégedve a cigifilterrrel. igazából ugyan úgy "algásodik" mint egy diffúzor és kb olyan gyakran kell tisztítani (kicserélni). ha használod az tiszta vízen (vagy sós vízen) való átvezetést akkor az már megszűri a szennyeződést ( mint a vízipipa :D ) tehát eltömődni nem tömődik a filter, csak bealgásodik. vagyhogy is van ez. de ez sztem nem időigényes, vagy drága. tehát megéri kipróbálni. ha nemtetszik majd elhasználod másra :] (törékeny cuccok csomagolásakor :D )

a zselés módszert meg még nem próbáltam tehát még az is lehet megtetszik majd egyszer :]
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: CO2

HozzászólásSzerző: smokie » 2010.10.18. 12:49

Esetleg valaki próbálta a CO2 beoldására a tengeri akvarisztikában használt faporlasztót?
Zoli
smokie
Hinomaru
 
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2010.08.26. 02:08
Tartózkodási hely: Üllő

Re: CO2

HozzászólásSzerző: dobti » 2010.10.18. 21:36

Én még nem, de kíváncsi vagyok milyen lehet...
"the grand nature in a glass"
Avatar
dobti
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.10.10. 22:45
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely

Re: CO2

HozzászólásSzerző: xman » 2010.10.18. 21:43

Ma kipróbáltam a cigarettafiltert,mint porlasztót.
Slim cigaretta filtert tettem bele,mivel ez fér bele a csőbe.
Meg kell hagyni,hogy elég jól porlaszt.
Én mondjuk csak az oxigén beoldáséhoz próbáltam ki!

Norbi
xman
Panda
 
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010.08.15. 11:06
Tartózkodási hely: Budapest XII.

Következő

Vissza: Az akvárium

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron