spuc írta:Sziasztok,
ma a szomszéd utcában találtam egy jó ki csavart ágú fűzfát (asszem kecskefűznek hívják), szedtem is pár szép ágat. Szárazat is, még éppen zöld letört ágat. Méretre vágtam őket, most főzöm.
Néhány kérdés ezzel kapcsolatban, hátha valakinek van tapasztalata:
1. Meddig kell főzni?
2. Legalább milyen vastag gallyakat érdemes meghagyni. Most hagytam rajtuk egy két egész vékonyat (persze, hogy azok a legszebbek:) ): kb hurkapálca vastagságút. Az szét fog rohadni?
3. Kb hány nap áztatás után marad végleg lenn a víz alatt?
4. A kérget le kell kaparászni. Ha igen, könnyebb a főzés/áztatás után?
Először is: Csak is kizárólag teljesen kiszáradt, kemény fát szabad használni ilyen célokra!
1. A főzésnek fertőtlenítő hatása van, de nem ezért érdemes viszonylag hosszabb ideig főzni. A főzés hatására hamarabb távozik a fa szöveteiből a levegő, így hamarabb fog lemerülni. De arra mindenképp kell számítanod, hogy x ideig kövel lesúlyozva kell tartanod egy vödörbe, hogy valóban lent maradjon. Főzésnél még érdemes megsózni a vizet, ami szintén fertőtlenít.
2. Választhatsz vékonyabb ágat is, és vastagat is. Nyilván a vastagabb lassabban fog lemerülni, de tovább lesz egyben az akváriumban, a vékony ugye az ellenkező tulajdonságokkal bír. Azért kell keményfa, mert sokkal lassabban mállik szét.
3. Erre nem lehet pontos időtartamot írni.
4. A kérget minden esetben le kell szedni az akváriumba helyezés előtt.