betegség pusztulás!!!!!

Minden ami az egészséggel, betegséggel kapcsolatos

betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: tomcsy » 2014.12.29. 12:27

sziasztok .segitséget szeretnék kérni.van egy negyven l akváriumom 7 red garnélával kezdtem .most kb negyvenen vannak napokban vettem egy növényt és hat neon halat ,azóta valami baj van csináltam vizlágyitás 50 % viz cserét de a probléma még mindig fent áll minden reggelre el pusztul egy és minden nap látok egy nem normális egészségű egyedet ami abban nyilvánul meg hogy furcsa a mozgás felbukik hátára fordul stb megfigyeltem a pusztulást megelőzően az akvárium felső részén kupacba verődtek szinük sötétes barna lett gyanakszom a viz hőfokra is mert úgy fütennek mint az állat panelba lakom nem tudom megoldani a folyamatos hütést mert akkor mi fagyunk meg a külső ragasztot hőmérő az akváriumon 26 .27 ,28 celziust mutat probáltam csap vizel vissza hütenni de hirtelen se merem nehogy a nagy hő ingadozásal többet ártsak mint használjak tettem a belső szürőbbe aktiv szenet vannak egészséges egyedek de még most is van egy két példány amely a viz felső rétegében ücsörögnek ,és a pusztulás is fent áll öt napja kezdődöt kb.minden lehetséges jó tanács érdekel táplálékban gazdag az akvárium környezet megfelelő van buvó hely moha növény alga zöld barna minden menyiségben porlasztó vizkeringtető folyamatosan megy ,meg lehet hogy csak a viz hő fok a gond ? köszönöm a válaszokat .Boldog Új Évet nektek.ui .bocsi a irási hibákért
tomcsy
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2014.12.25. 21:09
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2014.12.29. 13:56

Szia,

Nem teljesen egyértelmű, hogy milyen garnélád van, kb 20 féle "red" létezik, de vsz red cherry.

Az alapján amit leírtál több oka is lehet hogy mi a gond. Egyrészt írtad, hogy akkor kezdődött a hullás, amikor új halat/növényt tettél be. Lehet, hogy velük jött valami fertőzés, betegség, csigairtó a növényen stb, stb.

Másrészt ha 28 fok körül van a víz hőmérséklete tartósan, az nem jó a garnéláknak, ennél nekik alacsonyabb kell. Ilyen magas hőmérsékleten ha kicsit többet etetsz, nagyon gyorsan elkezd bomlásnak indulni a maradék, és felszökik a nitrit/nitrát szinted, ami szintén könnyen végzetes lehet a garnéláknak.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: tomcsy » 2014.12.29. 15:02

köszönöm. igen ellnézést a pontatlanságért igen red chery van.cseréltem a vizet azót valószinüleg akkor a nitrát is lejebb ment jelenleg fedezet hiján nem tudok nitrát tesztert venni de vizcserével az olvasaotak alapján enyhűl ,most leszivtam egy kannába ötliter vizet és kitetem az erkélyre hülni majd óvatosan fokozatos vissza csurgatom hogy ne hirtelen hüljön visza az akvárium vize mert az is végzetes lehet tudomásom szerint - ? akkor a rák tápot nem adok neki rengeteg a természetes táplálék az akváriumban és most föztem nekik egy pár karika répát azt dobtam be neki hogy azért ne szenvedjenek hiányt és legyen ami jól eshet nekik igaz még nem adtam nekik zöldséget egyenlöre piszkálgatják gondolom új nekik a dolog ismerkednek vele. még esetleg a viz vissza hütésére ha adnál némi választ nagyon hálás lennék köszönöm szépen a gyors válasz adást isten áldjon barátom.
tomcsy
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2014.12.25. 21:09
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2014.12.29. 22:07

Mi az értelme annak hogy leszívod, majd visszatöltöd? Hűtésre ez nem igazán lesz megoldás. Inkább szerelj fel egy kis ventilátort.

Itt találsz a hűtésről infokat: viewtopic.php?f=31&t=569
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: lacee13 » 2014.12.29. 23:07

Szia. Szerintem nagy viz paramèter változás (ph) vagy nitrát vissza alakulása nitrittè vagy ammoniává. (Ez ph ingadozás, vagy kemènysèg változásokkor, a szüröben vègbement biologiai változások eredmènye.)
Vizcsere+ szürötisztitás+remèny.
Illetve kitartás is.
Avatar
lacee13
CRS C
 
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2013.11.08. 18:55

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: tomcsy » 2014.12.29. 23:42

Gondoltam ha most 28 fokos a viz hőmérséklete és mivel olvastam ,hogy a" red cherry"" 20- 23 fokos lenne számukra az ideális és ha leszivok ötlitter 28 celzius vizet majd kiteszem hülni minusz ötfokba majd visza töltöm lajikusként is sejthető hogy 28 fokos vizből mondjuk lesz 25 fokos ha tizlitert szivok le és hütés után vissza töltöm akkor valószinüleg 23 fokos lesz ezzek nem pontos adatok csak elmélet ami alap ha fürdök és meleg a viz hideget engedek hozá vagy nem ? igyekszem mindent megtenni hogy megállitsam a vészt köszönöm a hozá szolásokat .még anyit szeretnék hogy a belső szűrőben levő aktiv szén okozhat e gondot ha huzamosab ideig benne van .szürő mosva ecetelve alaposan kiáztatva ki mosva az ecettől várom a holnap reggelt bizakodva.köszönöm még egyszer .köszi a linket.a baj hogy szegénység van :D amúgy felvernék egy klimát a szobámba és ha gatyám is rá menne meg ha a szemem kifolyna is menne 23 celziusra beállitva nem lenne gond egyébként a melegedést okozha hogy nagyon pengetik a fütést ami nem is árt a 94 éves nagy anyámnak :D de bevalom nekem is melegem van de egésznap nem lehhet nyitva az ablak mert a minusz tizes levegő nem igazán kellemes hoszú távon ha itt tartozkodom.nyáron meg megsülünk majd a naptÓl :) jó éjt kampik
tomcsy
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2014.12.25. 21:09
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: tomcsy » 2014.12.30. 17:01

ma reggelre is elpusztult két példány.a viz hőfokot letudtam vinni a ventilátoral köszönöm .ha lesz pénzem veszek nitrát meg kötőt ,nem tudok jobbat.gondolkozok hogy kitakaritom az egész akváriumot csak nincs bejáratot akváriumom anyi agályom van .
tomcsy
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2014.12.25. 21:09
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: lacee13 » 2014.12.30. 21:37

Erröl az esetröl, ez jutott eszembe.


Rabbi és a libák

Kohn elpanaszolja a rabbinak, hogy döglenek a libái. - Mivel eteted őket? - Szemes kukoricával. - Az a baj. Etesd ezután darával! Kohn egy hét múlva ismét panaszkodik, hogy még mindig döglenek a libái, pedig darával eteti őket. - Mert szamár vagy! . - mondja a rabbi. -zabbal etesd őket! Pár nap múlva Kohn megint siránkozik, hogy hiába eteti zabbal a libáit, mégis pusztulnak. - Ostoba fajankó vagy, miért nem árpával eteted őket?! Másnap megint megy Kohn: - Rabelében, hiába próbálkoztam az árpával, megdöglött az utolsó libám is! - Most már egy libád sincs? - Egyetlen egy se. - Kár. Pedig még annyi jó ötletem lett volna...
Avatar
lacee13
CRS C
 
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2013.11.08. 18:55

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: tomcsy » 2014.12.30. 22:24

nekem meg az jutt eszembe a történetedről hogy nem megyek velle semire.olvastam én is sok mesét,mondát ,meg legendát is.mindent át gondolva kezdtem tanácsokat kérni a baj sajnos be állt és se a libák se a rabbi nem fogja megoldani .mondtad a ph változást meg a biológiai folyamatokat még milyelőt vizet lágyitotam volna Laci, már előte elkezdtek pusztulni ha a legelső bejegyzésem elolvasod benne van a kezdeti állapot ,jöttek a halak és jöttegy új növény és az nap volt rák és hal ettetés is a viz hő fok figyelmen kivűl hagyásán mint kezdő nem hiszzem hogy nagy lenne a bűnöm,abban igazad lehet hogy a nitrát megemelkedet de anyagiak hiján igy üneppek közepete a vizcserén kivűl nem sok mindent tehetek amivel a nitrát szintet ha jól tudom csökenteni lehet javits ki ha tévedek a hő fok jó a nitrát elméletileg csökent ha egyáltalán az okozta a problémát ha eszedbe juttna hogy egy nitrát mérgezés után mi az az idő miután ki ürül a szervezetükböl a méreganyagok azzal többre mennék mint a döglöt libákal :D amúgy örülök ,hogy figyelsz és megnyilvánulsz mert mindenből lehet meritkezni ,és ahogy mondtad a remény hal meg utoljára .az mittől van hogy be barnulnak be sötétednek vad szinűvé vállnak ahogy azt olvastam itt ott a topicokban lacikám azt mondt meg kérlek köszcsi. szentgyo kösz a hütésre való felvilágositást tényleg facca müködik 23-24 fokon vagyunk mióta megy a venti .
tomcsy
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2014.12.25. 21:09
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: betegség pusztulás!!!!!

HozzászólásSzerző: tomcsy » 2014.12.30. 23:03

újabb előre lépeés olvasgatam itt a forumon és számomra ismeretlen lényt véltem felfedezni nem rég az aksiban nem tudtam mi az jó pofának tünt ez idáig csodákozva néztem rá ez idáig milyen élő lény lehet be azonositota a rohadékot lehet ez a baj okozója Planaria!!!!!!!! mit tegyek ?????????
tomcsy
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2014.12.25. 21:09
Tartózkodási hely: Debrecen

Következő

Vissza: Egészség, betegség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron