Kagylósrák

Nem kívánatos élőlények: planária, hidra...

Kagylósrák

HozzászólásSzerző: tatranfanatik » 2012.10.30. 16:09

Sziasztok,

Az indítás 2. hetétől megfigyeltem egy - két kagylósrákot az akváriumban, de aztán kerültek bele guppik és túl sok esélye nem volt nekik a szaporodásra. Mióta azonban nincs hal, minden nyenyő kicsit elszaporodott, köztük a kagylósrákok is. Egyébként nem nagyon zavaróak, viccesek is ahogy gurulnak az aljzaton és golyóként úszkálnak a vízben, de egyrészt félek, hogy nagyon elszaporodnak, másrészt már nem merek nanohalat beszerezni, mert ha jól tudom bélelzáródást okozhat ha megeszik. Van valami módszer az eltüntetésükre?
tatranfanatik
CRS C
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2012.09.20. 17:23

Re: Kagylósrák

HozzászólásSzerző: Magam » 2013.10.08. 11:27

Sajnos, ezek igen szívós dögök. Nálam sajnos csak az a módszer vált be velük szemben, hogy az akvárium talaját megfőzöm, az akváriumot pedig hipós vízzel alaposan kimosom, és a folyadékot még 1-2 napig hagyom állni benne. Persze fedve kell ezalatt tartani. A betelepítésnél minden növényt, állatot hosszú ideig karanténozok, a karanténban levőket árgus szemmel figyelem, és az esetleg feltűnő kagylórákokat kiszippantom. Növényeknél a többszöri vízcsere, alapos mosás is bevethető. Ha valaki tud jobb megoldást, vevő vagyok rá.
Magam
Új tag
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2011.12.07. 15:33

Re: Kagylósrák

HozzászólásSzerző: Keiron » 2013.10.08. 21:18

Magam írta:Sajnos, ezek igen szívós dögök. Nálam sajnos csak az a módszer vált be velük szemben, hogy az akvárium talaját megfőzöm, az akváriumot pedig hipós vízzel alaposan kimosom, és a folyadékot még 1-2 napig hagyom állni benne. Persze fedve kell ezalatt tartani. A betelepítésnél minden növényt, állatot hosszú ideig karanténozok, a karanténban levőket árgus szemmel figyelem, és az esetleg feltűnő kagylórákokat kiszippantom. Növényeknél a többszöri vízcsere, alapos mosás is bevethető. Ha valaki tud jobb megoldást, vevő vagyok rá.

A kagylósrákok jelenléte semmien negatív hatással nincs az akvárium életére, ha az akvárium beáll, és a garnélák szépen szaporodnak akkor drasztikusan csökken a számuk, szerencsés esetben (ez nagyon ritka) teljesen eltünnek.
Keiron
Panda
 
Hozzászólások: 381
Csatlakozott: 2011.10.19. 07:07
Tartózkodási hely: Budapest, e-mail:fzseni@gmail.com

Re: Kagylósrák

HozzászólásSzerző: trewa » 2013.10.09. 22:41

én nyár elején direkt tettem 8-10 darabot a sakurák aksijába.sztem nagyon jó fejek és ahogy keiron is írta semmi káros hatásuk nincs.sajna kb 2 hét leforgása alatt az összes elpusztult.szóval sztem holt feleslegesen csináltad végig azt a macerát amit leírtál! :) :)
viszont a daphnia és a kerekes rákok vidáman szaporodnak a garikkal együtt. :) :)
Avatar
trewa
Yellow fire
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2012.04.08. 23:19
Tartózkodási hely: Ajka

Re: Kagylósrák

HozzászólásSzerző: Magam » 2013.10.23. 07:53

Sajnos nem vagyok meggyőződve a kagylórákok ártalmatlanságáról. Tegnap este ugyanis egy frissen "kikelt" garnélám furcsán kezdett mozogni. Nagyító alatt aztán kiderült ennek az oka: egy kagylórák kapaszkodott a fejéhez! Az "én kagylórákjaim" 0,2-0,5 mm nagyságúak. Sajnos táplálék konkurensei a garnéláknak. Ugyanazt a köveken "termő" algát eszegetik mindketten a garnéláknak beadott élelmen kívül. Szóval most megint szét kell kapnom az éppen beállt akváriumomat egy kagylórák irtás miatt. Nagyon szomorú vagyok. :((((((
Magam
Új tag
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2011.12.07. 15:33

Re: Kagylósrák

HozzászólásSzerző: Garneland » 2013.10.30. 00:15

Nekem az a kedvencem, amikor egy kis törmelékbe akad be a lába egy garnélának és azzal harcol, hordozza percekig. Szerintem az újszülött garnéla és kagylósrák esete is ilyen komoly tusa lahetett. :)
Szerintem sok szempontból hasznosak ezek a kis érdekes rákok (pl. szellőztetik az aljzatot, az aprószemű egyébként elbomló részeket elfogyasztják, vízminőségjelzők, sótartalomjelzők, bioszűrő-karbantartók), de ma én azt vettem észre, hogy a Tylomelania csigáimat igenis idegesítik. Olyan lehet a csigáknak, mintha folyton legyek szállnák. Mivel a testén is mászkálnak, gyakran gyorsan behúzódik a házába, majd megint kijön... A csigákat zavarják, de eddig más negatívumot nem vettem észre. Én nem indítanám újra az akváriumomat, csak ha valami tényleg káros lenne benne, pl planária, hidra, stb.

Kagylósrák és társai ellen úgy sem nagyon lehet védekezni, mivel garnélás akváriumban nincsenek ellenségeik akik elfogyasztanák őket, tehát ha ez indok lenne az újraindításra, akkor nagyon sűrűn meg kellene csinálni... (És nem is tudod, hogy milyen sok társa van :) )
"Be the change you want to see in the world."
Avatar
Garneland
Panda
 
Hozzászólások: 476
Csatlakozott: 2012.01.23. 00:51
Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

Re: Kagylósrák

HozzászólásSzerző: rutilans » 2015.04.11. 13:33

Akvárium szétbontása után, mivel tudom kiirtani őket az aljzatból/dekorból és a növényekről?

A sódert kisütném, a köveket, fákat mosogatógép (persze tabletta nélkül), a növényeket pedig szénsavas ásványvízben leöblíteném.

A szűrőszivacsra viszont nincs ötletem.
rutilans
Yellow fire
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2014.05.13. 12:10


Vissza: "Ellenségek"

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég

cron