red cherryk pusztulnak

Minden ami az egészséggel, betegséggel kapcsolatos

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: LGA » 2011.09.15. 08:53

Többféle nagy szemcsézettségű talaj kapható. Leggyakrabban pl. mosott kavics választható szemcsemérettel - pl. nálam 6-12-es van. Erre mehet a hengerelt bazalt, hogy sötét legyen az aljzat, ha éppen bazaltból nincs kéznél megfelelő szemcseméretű.

Boltokban kapni egyébként mindenféle gyártótól mindenféle színű és méretű kavics alzatot - no meg festett és festetlen üveg stb. Tulajdonképpen csak azzal lehet megszívni, ha mondjuk festett mészkövet adnak el neked, volt aki így járt. :)
LGA
Mosura
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2011.06.05. 13:55

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: JeneiBeata » 2012.12.10. 17:18

Üdv!
Úgy döntöttem, hogy nyilvánosan vállalom tudatlanságomat a garnéláim érdekébe.
A következő történt, volt egy 60 literes aksim 50 literig feltöltve benne 2 szivacsszűrő kb 30-40 darab white pear és red cherry garnéla endlerekkel almacsigákkal maláj és hólyagcsigákkal. Mivel kicsit sokan lettek az endlerek és a garnik pusztultak. A szemem láttára halt meg egy kis red hím ( alig mozgott oldalán feküdt majd elpusztult ). Gondoltam ideje lépni, a nagy almák és az összes endler átkerült másik aksiba, a garnikat kiszedtem, vagyis ki szedtem volna ha lettek volna 3 nagy maradt és 3 nemrég született, ők vödörbe költöztek félig új pihentetett víz és aksivíz kombinációval szivacsszűrővel. Az aksit aljzatig kipakoltam ( homok ) a trutyit leszívtam róla ameddig tudtam, de kimosni a csigák miatt tökéletesen nem tudtam inkább párszor átkotortam és a feljövő trutyis vizet leszívtam ( tudom hiba volt de nagyon sajnáltam a csiguszokat). Az aksi több mint 1 hetet állt feltöltve vízzel újra növényesítve toxiveket kapott egy kicsit 2-3 naponként kapott csapvizet majd a garniköltözés előtt állott csapvizet. Eközben a vödörben egy nagyobb redem eltávozott. A garnikat beraktam az aksiba 2 napja, mindenki megvolt a megmaradt red nagy nőstényem mászkált elvolt. Tegnap jöttek új jövevények ( kb 20 garni) és végre volt étel. Ma kaptak kaját az összes garni rávetette magát és a csigák is a nagy red túlélő nőstény távol maradt de erre arra mászkált de keveset. Féltem hogy éhen marad gondoltam oda hajtom. Nem ment arrébb szinte nem mozgott. Kivettem még kicsit emelgette a kis fejét átraktam egy másik aksiba ami melegebb, párat rúgott még szegény és meghalt. A színe nem fakult, teljesen kifejlett volt, elváltozást nem láttam. A garnis aki 25 fokos raktam bele megint toxit és egy kis csipet sót a többinek nem látom baját. Most néztem vízparamétert ( bevallom még nem nagyon értek hozzájuk) karbonát 22 ( lehetséges ez???) NK 7, a pH lemászott a pH színskálámról szóval 7,5 feletti ( tippem szerint 8 körül lehet abból kiindulva h beméretéskor a csapvíz kb annyi volt). Valakinek tippe hogy mi lehet a baj, a malájok elvannak a víz kicsit opálos és a tegnapi félturkálásra gyanakszom. Az aksi le lett olvta élő vízzel az előzőből.Nitrát/ mitritet nem tudok mérni, de a csapvízben elég sok ezért növényesítettem agyon.

Tippek?
JeneiBeata
Új tag
 
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2012.12.10. 16:36

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.12.10. 21:54

Ha tömegesen pusztulnak a cherry-k akkor az szerintem vagy mérgezés, vagy fertőzés. Ha az előbbi, akkor mindent jól csináltál, ha az utóbbi, akkor nem volt jó 5let összetenni az újakkal a régieket. Nem tapasztalatból mondom, de szerintem annyira extrém ph-kh-gh értékeket nem tudsz produkálni, hogy elpusztuljanak tömegesen. A mérgezés lehet akváriumgondozási hibáktól (bomlási folyamatokhoz köthető mérgező anyagok), vagy pl. rovarirtós zöldségek, permetes falevelek (amiket ételnek szántál nekik).
Fertőzés akkor valószínűbb, ha az elhullások előtti egy-két hétben került valami új élőlény, vagy más akváriumból származó tárgy az akváriumba.

Végülis bármi lehet, csak nem árt ha tudjuk, hogy milyen jellegű az elhullás oka.

Amikor magasabb a változó keménység (kh), mint az állandó keménység (gh), azt szikes víznek hívják elvileg, de nemtudom, hogy ennyire is különbözhetnek-e az értékek.
(A kh-t és gh-t is általában nk-ban, vagyis német keménységi fokban szokták kifejezni.)
"Be the change you want to see in the world."
Avatar
Garneland
Panda
 
Hozzászólások: 476
Csatlakozott: 2012.01.23. 00:51
Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2012.12.11. 22:06

Az okozhatta a pusztulást, hogy elszaporodtak az endlerek, valami miatt több vagy fehérjedúsabb kaja került az akváriumba, ami esetleg elkezdett bomlani, így megnőtt az ammónia, nitrit, nitrát szint...

A nagy garnéla meg lehet, hogy nem bírta a költözést, vagy az új garnélák miatt (új mikroorganizmusok) távozott. Ezer meg egy oka lehet.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: rutilans » 2015.01.26. 19:34

21-én és 22-én találtam 1-1 elpusztult RC-t. Utána három napig semmi. Ma ismét egy újabb.

Több lehetőséget végig gondoltam és a következők maradtak.:
1. Lejárt az idejük.
2. Sok kagylósrák van a medencében. A fórumot olvasva nem okozhatnak gondot. Megszabadulni nem tudok tőlük, csak csökkenteni a számukat.
rutilans
Yellow fire
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2014.05.13. 12:10

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2015.01.27. 14:47

Mennyi ideje vannak nálad a garnélák? Nem hiszem, hogy öregség lenne, akkor nem napok alatt mennének le, hanem több hét/hónap alatt folyamatosan. Szerintem két dolog lehet:

- A vízzel nem jó valami: nem tudnak vedleni, magas a nitrát, vagy réz vagy valami ilyesmi
- Bakteriális fertőzés van

Mióta vannak meg a garnélák? korábban nem volt gond?
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: rutilans » 2015.01.27. 16:04

szentgyo írta:Mennyi ideje vannak nálad a garnélák? Nem hiszem, hogy öregség lenne, akkor nem napok alatt mennének le, hanem több hét/hónap alatt folyamatosan. Szerintem két dolog lehet:

- A vízzel nem jó valami: nem tudnak vedleni, magas a nitrát, vagy réz vagy valami ilyesmi
- Bakteriális fertőzés van

Korábban nem volt gond?


Pár nappal több mint egy hónapja. Semmi probléma nem volt velük.
rutilans
Yellow fire
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2014.05.13. 12:10

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2015.01.27. 16:41

Akkor szerintem valóban valamelyik a két opció közül áll. Próbálj meg mérni annyi vízparamétert, amit csak tudsz (ne tesztcsíkkal, mert az nem ad valós képet) csepegtetős tesztekkel, illetve próbáld kideríteni, hogy ahonnan hoztad a garnélákat, ott milyen vízben voltak. Az is lehet, hogy a vízparaméterek rendben vannak, de nagy a különbség a két víz közt, és nem tudtak hozzászokni az új környezethez.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: red cherryk pusztulnak

HozzászólásSzerző: rutilans » 2015.01.30. 19:53

Azóta találkoztam még három rc-nél is ugyanezzel. Viszont nem vettem ki, hanem bent hagytam. Reggelre eltűntek.
Mennyi idő kell egy rc-nek hogy lefolytassa a teljes vedlési ciklusát?

(hacsak a többiek meg nem ették, de 15-en eltüntethetnek egy velük megegyező méretűt ilyen rövid idő alatt?)
rutilans
Yellow fire
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2014.05.13. 12:10

Előző

Vissza: Egészség, betegség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron