Akvárium indítás

Tippek, tanácsok a garnélák világával ismerkedők számára

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.11.19. 15:44

Akvárium indulás:
Sűrű heteim voltak sajnos, így nem jutott annyi időm az akvárium indítására, mint szerettem volna, de tegnap éjszaka végre berendeztem és feltöltöttem.
Kép

Dekoráció:
    * apró szemű bazalt aljzat
    * két közepes méretű lávakő
    * 3 kisebb darab vasfa (2 ebből inkább csak kéreg, és egy kicsi ág)
Növények:
    * egy marék jávai moha
    * két riccia "bokor"
    * egy szép, kis tő anubias
    * egy nagyobb, és egy kisebb tő crypto
Van még bent ezen kívül egy "marék" maláj tornyoscsiga, tizenpár darab lehet, így elsőre kicsit soknak tűnik az akváriumhoz nekem, lehet majd megritkítom a létszámot, ha bekerülnek a garnélák is. Egyelőre hagyom, hadd élvezzék (és tisztítsák) az üres akváriumot. :)

A szettről:
egy külföldi webshopból rendeltem, kicsit aggódtam, hogy baja esik szállításkor, de nagyon gondosan volt csomagolva (több méter buborékfólia + karton tömőanyag).
Egy apró karcolást azonban észrevettem rajta, nem mély, és nem szembetűnő helyen - de a front oldalon azért. :\ Kép
Az illesztések nem mm-pontosak, és a ragasztó sem egyenletes (és ugye fekete).
Kép
Az akvárium hátulján van két matrica, az egyik sima vonalkód, a másik elvileg a garanciához szükséges - majdnem lekapartam azt is (elkezd kaparni - utána olvas: rossz sorrend).
Az alján rá van ragasztva kartonpapír, amit nem igazán értettem, viszont legalább sikerült összevizezni az átmosásnál, és ki kellett szárítanom (nem szerettem volna, ha berohad alá). Leszedni nem próbáltam, mert éreztem, hogy ragasztva van, és összebarmolni nem akartam. A víztől pedig lejött az egyik saroktalp, nem ragadt utána már rendesen. :\
Érdekes volt még az is, hogy 30x30x35-ösnek árulják, de lemérve szembesültem, hogy bruttó sincs annyi (nettó kb 28,5x28,5-es az alap) - de így hogy lesz 30literes?
A szűrő (Aquael Pat Mini) pont jónak tűnik ehhez a mérethez, finoman fodrozódnak a mohák, de nem őrült módon keringtet. Nem volt hozzá útmutató és a neten sem találtam, így nem nagyon tudom, hogy a hozzá járó műanyag pöckök mire valók pontosan (a legyező alakú terelőt raktam csak fel) - a tippem levegőztető rész amúgy, de nem vagyok benne biztos, hogy hogyan kéne felszerelni-rögzíteni.
A lámpa 6500K-s 11W-os elvileg, szép fénye van, praktikusan rögzíthető, és mozgatható a feje - a szett legjobb tagja szerintem.
A fűtőt nem próbáltam még ki, lehet majd később beüzemelem; hidegebb a szobám, mint gondoltam.
Járt még hozzá amúgy egy 10g-os Acti CrusTabs vákuumcsomagolásos garnélakaja is.

Az indítás:
Csütörtökön beszereztem a növényeket, szombaton elmentem kőért-fáért, addig a növények a pihentetett vízben álltak.
Az apró szemű bazalt átmosását köszöni a derekam, az 5kg-os zacskó kb 2/3-át használtam fel, 3 részletben mostam át egy 10l-es vödörben a kádban (illetve ugye én a kád fölött görnyedve). Kb 20-25 öblítés után jött tisztább víz róla, biztos azért volt ilyen hosszadalmas a munka, mert nagyon apró szemcséjű (vagy csak én akartam túl precíz lenni). Közben áztattam-lemostam a köveket is, és a vasfákat beáztattam egy kicsit (vízforralóból öntöttem rá forró vizet), ki is engedte a színét nagyjából. Az akváriumot szintén átmostam egyébként, elsősorban a csomagolóanyag-maradékok kiöblítése miatt.
A "hardscaping" (már ha lehet ezt ennek nevezni) elég gyorsan ment. Sajnos pukkant a buborék, rá kellett jöjjek, hogy ezzel a néhány kővel-fával-növénnyel nem fogom megváltani a világot, és eléggé véges a variációs lehetőségek száma. Kicsit sajnálom, hogy nem vettem meg egy szép szőlőtőkét ott, ahol a növényeket is vettem, sokalltam az árát és nem akartam az áztatással szórakozni, de szebben nézne ki (jópofa ágas-bogas volt). A növényültetés is elég nehézkesen ment így elsőre, a cryptok ki akartak fordulni mindenáron a bazaltból, a kötözésre pedig csak damilom volt, de relatív gyorsan végeztem vele (a két riccia-bokrot külön öröm volt damilozni).
A feltöltés elkezdése egy vékony levegőztetőcsővel eléggé unalmas munka volt, és szenvedtem a talaj kimosódása miatti újrarendezéssel is. Az egyharmadánál jártam kb, amikor rájöttem, hogy lehet meg sem tudom már emelni, hogy átvigyem a helyére (eddig a fürdőszobában ténykedtem) - tényleg a határán voltam, kicsit több víz, és lehet nem ment volna (ugye, az első akvárium öröme, azt hiszi az ember, hogy mindenre gondol, és ilyen alap dolgokról pedig elfelejtkezik).
A feltöltés második fele gyorsabban ment, kapóra jött, hogy a szobám átrendezése miatti rendetlenség miatt pont ott volt egy magasabb szekrény az aki helye mellett, amire feltehettem a 10l-es vödröt, a csőnek pedig az akvárium tetején levő sarokvédőkön van helye.
Kép
Behelyeztem a szűrőt, beraktam a csigákat, lehalásztam a kóbor riccia ágacskákat, és tettem bele arányosan indító baktérium kultúrát, remélem segít. (Még fogok kb 5l vizet tölteni bele, de nem volt elég pihentetett vizem, így várok még egy napot.)

Bónusz kép oldalról:
Kép

Habár máshogy képzeltem el az egészet előre, de így is tetszik; remélem megszépül majd néhány hét alatt.
Itt tartok egyelőre, a későbbiekben még szeretném naplózni a fejleményeket. Köszönöm szépen mindenkinek, aki segített az akvárium indításában tanáccsal-ötlettel (illetve akik hozzászólásaiból-képeiből tudtam okosodni)!

Még két kérdés a végére:
    - az akvárium hőmérője 19 fokot mutat jelenleg, ami hidegnek tűnik - lehet, hogy most csak azért, mert a fürdőben állt a víz, ahol hidegebb van, és nem is fűtünk így délelőttről, de ez a legtöbb növény és garnéla tűrőhatárának alsó küszöbe alatt van (, ahogy néztem adatlapokat neten): aggódjak?
    - a csövet felszereljem a szűrőre? Ha igen, hogyan-hova rögzítsem a másik végét?
Minden egyéb tanácsot/észrevételt szívesen fogadok!
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.11.19. 18:14

Ha benne lesznek a garnélák a növények is beindulnak még hangulatosabb lesz majd.

Talán ez a kép segíthet . Ha így állítod össze a szűrőt kicsit hangosabb lesz a plusz bevitt levegőtől és a szivattyú is kevesebbet szállít, hogy menyivel az a beállítástól kialakítástoll függ.

Kép

Ha esetleg tuningolni változtatni szeretnél (ami nem feltétlen szükséges ) . Nem csak levegőt tudsz így szállítani hanem pl. egy kisebb tartályt átszűrni vizel amiben tőzeg vagy kerámia stb... van. Ha kevesled a szivacs méretét lehet kapni utángyártott leszabbot méretű szivacsot különböző szűrökhöz ha megfelelnek a méretek és le akarod cserélni a mostanit.
boomo
Mosura
 
Hozzászólások: 177
Csatlakozott: 2012.08.17. 18:10
Tartózkodási hely: Budapest xyfono@gmail.com

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.11.20. 00:09

boomo írta:Talán ez a kép segíthet . Ha így állítod össze a szűrőt kicsit hangosabb lesz a plusz bevitt levegőtől és a szivattyú is kevesebbet szállít, hogy menyivel az a beállítástól kialakítástoll függ.

Segített, köszi! Be is állítottam most, hogy minimálisan jöjjön a levegő.
Amíg nincsenek benne a garnélák, van értelme fújatni amúgy?

Nincs semmi tapasztalatom szűrőkkel még, szóval nem hiszem, hogy nagyon tuningolni fogom a közeljövőben, megelégszem a gyári állapottal, de köszi a tippeket.
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: Keiron » 2012.11.20. 00:35

A levegő befúvás teljesen felesleges, mert emelheti a ph értéket. Ha a szűrő mozgatja a felszint az bőven elég a gázcseréhez.
Keiron
Panda
 
Hozzászólások: 381
Csatlakozott: 2011.10.19. 07:07
Tartózkodási hely: Budapest, e-mail:fzseni@gmail.com

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.11.20. 01:11

Keiron írta:A levegő befúvás teljesen felesleges, mert emelheti a ph értéket. Ha a szűrő mozgatja a felszint az bőven elég a gázcseréhez.

Köszi a tanácsot, akkor ki is szedem a levegőztetőt, és kicsit feljebb fordítom a tölcsért.
és még halkabb is lesz! :)
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: lazioforever » 2012.11.20. 13:02

Sziasztok.

Új vagyok még ezen a fórumon, és az akvarisztika világában is. Eredetileg egy halas akváriumot akartam berendezni, de láttam egy díszhal boltban egy garnélás akit, és egyből megtetszetek ezek a kis élőlények. :)
Így elhatároztam, hogy én is egy ilyen low-tech garnélás akváriumot rendezek be itthonra, kevés, ám strapabíró növényekkel.

A fórumot nagyjából már kiolvastam (nagyon sok hasznos infó van fenn), és szemem elé került ez az Aquael szett. Ennyi pénzért gondolom nem kell csodát várni tőle, de kezdésnek talán jó lesz. És persze a kedvező ár is egy jó ajánlólevél neki.

Kérdésem az lenne, hogy megéri ez a szett kezdésnek? A lámpája mennyire megbízható? Olvastam, hogy macerás a cseréje, mert az előtéttel együtt cserélni kell mindent. Azért egy évet kibírhat? Vagy ez zsákbamacska?
A zoofast-ról való rendelésről mi a véleményetek? Megbízható egy bolt? Kicsit aggódom, hogy Lengyelországból hozzák az árukat. Vélemények róluk?

Ja, és a téma nyitójának üzenem, hogy szép lett az akváriuma, már így az összerakás után is tetszetős.
Avatar
lazioforever
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2012.11.19. 15:36
Tartózkodási hely: Szombathely

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.11.20. 14:02

lazioforever írta:Sziasztok.

Új vagyok még ezen a fórumon, és az akvarisztika világában is. Eredetileg egy halas akváriumot akartam berendezni, de láttam egy díszhal boltban egy garnélás akit, és egyből megtetszetek ezek a kis élőlények. :)
Így elhatároztam, hogy én is egy ilyen low-tech garnélás akváriumot rendezek be itthonra, kevés, ám strapabíró növényekkel.

A fórumot nagyjából már kiolvastam (nagyon sok hasznos infó van fenn), és szemem elé került ez az Aquael szett. Ennyi pénzért gondolom nem kell csodát várni tőle, de kezdésnek talán jó lesz. És persze a kedvező ár is egy jó ajánlólevél neki.

Kérdésem az lenne, hogy megéri ez a szett kezdésnek? A lámpája mennyire megbízható? Olvastam, hogy macerás a cseréje, mert az előtéttel együtt cserélni kell mindent. Azért egy évet kibírhat? Vagy ez zsákbamacska?
A zoofast-ról való rendelésről mi a véleményetek? Megbízható egy bolt? Kicsit aggódom, hogy Lengyelországból hozzák az árukat. Vélemények róluk?


szia,
a szettről leírtam bővebben a véleményem kicsit feljebb. Én azért döntöttem a shrimpset mellett, mert ha külön, új részekből raktam volna össze egy akváriumot, akkor kb 2ezer forintot tudtam volna spórolni (akvárium üvegestől, bútorneon, olcsóbb szűrő), úgy gondoltam, ennyit megér az, hogy mutatósabb akváriumot kapjak.

Negatívumok számomra az akváriumnál: nem pontos illesztések, a karton az alján és a talpak ragacsai. A kocka alak tetszett a kiválasztásnál, most így utólag úgy gondolom, hogy lehet jobban illene a helyére egy tégla alakú.
A lámpáról írták azt hiszem ketten is, hogy 1,5-2 éven belül megadta magát - de ugyanott, ahol a szettet nézted, lehet kapni pótmodult, 2200 forintért. Amúgy nekem a lámpa tetszett a legjobban, bútorneonnal még szórakozni kellett volna armatúrakészítéssel, kész lámpákat számomra horror áron találtam csak, az asztali lámpa az akvárium mellett nem ilyen dekoratív.
Tehát csodát nem érdemes várni a szettől szerintem, de praktikus, hogy egyszerre megkapod a szükséges dolgok nagy részét.

A rendeléssel nekem nem volt különösebb problémám. Emaileztem előtte velük, segítőkészek voltak, és 1 héten belül megérkezett a csomag. Nem postán, hanem futárral küldik, és jól csomagolják, de emiatt én is aggódtam pl. Ha a shrimpset mellett döntesz, akkor szerintem megéri onnan rendelni, mert itthon majdnem kétszeres áron láttam csak ugyanezt.
(Ha nem ragaszkodsz a kocka alakhoz, én megfontolnék egy Aquael tető + szűrő kombinációt ugyaninnen egy üvegestől vágatott akváriumhoz, csak akkor még kellene valami hozzájuk, hogy ne legyen postaköltség..)


Sok sikert az akvárium indításhoz! ;)

lazioforever írta:Ja, és a téma nyitójának üzenem, hogy szép lett az akváriuma, már így az összerakás után is tetszetős.

Köszi, a növények dobják fel, ajánlom neked is, hogy szépeket és többfélét válassz majd. :)
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: lazioforever » 2012.11.20. 15:06

Kösz szépen a gyors választ.

Negatívumok számomra az akváriumnál: nem pontos illesztések, a karton az alján és a talpak ragacsai. A kocka alak tetszett a kiválasztásnál, most így utólag úgy gondolom, hogy lehet jobban illene a helyére egy tégla alakú.
A lámpáról írták azt hiszem ketten is, hogy 1,5-2 éven belül megadta magát - de ugyanott, ahol a szettet nézted, lehet kapni pótmodult, 2200 forintért. Amúgy nekem a lámpa tetszett a legjobban, bútorneonnal még szórakozni kellett volna armatúrakészítéssel, kész lámpákat számomra horror áron találtam csak, az asztali lámpa az akvárium mellett nem ilyen dekoratív.


Igen, nekem is nagyon tetszik az alakja, meg úgy összességében ránézve a cuccra eléggé pofás. A lámpa pótmodulját nem is vettem észre a honlapon, de kösz, hogy ezt megemlítetted, így már ez se gond.

Ha a shrimpset mellett döntesz, akkor szerintem megéri onnan rendelni, mert itthon majdnem kétszeres áron láttam csak ugyanezt.


Igen, én is itt Szombathely környékén körbejártam már a kereskedéseket, és csak kb. duplaennyiért adják ugyanezt a szettet, a többi ilyen nanoaksit meg még drágábban.

Mégegyszer kösz a választ, azt hiszem, belevágok, és ha eljutok valameddig, teszek majd fel képet róla. :)
Avatar
lazioforever
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2012.11.19. 15:36
Tartózkodási hely: Szombathely

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: miluu » 2012.11.20. 16:08

Sziasztok :)
Látom van még 1 Szombathelyi kezdő itt rajtam kívül :D üdv köztünk ;)

Am az aki tényleg jó lett egy garnéláknak szánt akváriumba ennyi bőven elég, ha több növényt, dekor elemet raksz, akkor kevesebbet látod a garnikat:)
miluu
Red cherry
 
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2012.09.16. 10:52
Tartózkodási hely: Szombathely

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.11.20. 22:08

cuko írta:- az akvárium hőmérője 19 fokot mutat jelenleg, ami hidegnek tűnik - lehet, hogy most csak azért, mert a fürdőben állt a víz, ahol hidegebb van, és nem is fűtünk így délelőttről, de ez a legtöbb növény és garnéla tűrőhatárának alsó küszöbe alatt van (, ahogy néztem adatlapokat neten): aggódjak?

Megtaláltam ezt a topikot, szóval megnyugodtam, remélem a növények is bírni fogják. Amúgy a hőmérsékelt beállt 20-21 fokra, délelőttről sem mutatott kevesebbet a hőmérő, és akkor van a leghidegebb általában.

Amúgy nekem felfele túl üresnek tűnik az akvárium, lehet beszerzek egy nagyobb lávakövet a sarokba, csak oszlopszerű kéne, hogy ne vegyen el túl sok helyet az alapterületből.


miluu írta:Am az aki tényleg jó lett egy garnéláknak szánt akváriumba ennyi bőven elég, ha több növényt, dekor elemet raksz, akkor kevesebbet látod a garnikat:)

Köszi! Szerintem elbírna egy kicsit több növényt, de először szeretném megvárni, hogy a jelenlegiek jól érzik-e magukat. (:
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

ElőzőKövetkező

Vissza: Első lépések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég