Akvárium indítás

Tippek, tanácsok a garnélák világával ismerkedők számára

Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.10.17. 23:58

sziasztok!
Nemrég kezdtem el érdeklődni az akvarisztika iránt, nagyon tetszenek a nanoakváriumok, és a garnélák, szeretnék én is egy kisebb akváriumot magamnak.
Néhány nap olvasgatás után úgy gondolom, hogy majdnem minden információhoz hozzá tudtam férni, ami egy kezdő, első akvárium elindításához kell, de van néhány kérdésem még. Szegény egyetemista vagyok ( :( ), 10ezer forintban húztam meg a határt, amiből egy induló szettet szeretnék vásárolni magamnak:

  • Garnéla: mindenképpen valami igénytelenebb, egyszerű tartásút szeretnék (csapvízben), úgyhogy valamilyen Neocaridinan gondolkozom. Először üresen akarom berendezni az akváriumot, és járatni úgy úgyis, addig remélem tudok találni valahol valami szépet. Yellow fire, Rili, Sakura színváltozatok tetszenek a legjobban most.
    kérdés: kb mennyibe kerülnek a Neocaridinak, mekkora összeggel számoljak? Nem találtam sehol ár-guideot, és nem szeretnék rossz üzletet csinálni.
  • Akvárium: 20-30-40 literes (ismerősöknél körbekérdezem még, ha nem találok, akkor beruházom egy 25-30 literesre)
    kérdések: csak 40x25x25 (szé/mé/ma) szabvány létezik ilyen méretben "tégla" akváriumban? Eddig mindenhol csak ezt a méretet láttam, de számomra szimpatikusabb lenne egy 40x30x20-as (kényelmesebben férne be egy polcra nálam). Láttam, hogy vállalnak egyedi méret készítését sok helyen, de az 2-3-4 hét, és szeretném minél előbb elindítani a projektet.
    Tető kell az akváriumra? Ha igen, akkor milyen - teljesen fedje, vagy csak részben?
  • Aljzat: láttam, hogy a zúzott bazaltot ajánljátok alap talajnak, de nem találtam a közelben, sima fekete aljzat lesz valószínűleg
    kérdés: melyik a legideálisabb szemcseméret: 0,5-1mm / 1-2mm / 2-4mm?
  • Táptalaj: letettem a profi garnéláknak való talajról és az indító bacikultúráról is költségvetési okokból (talán valami kis egyszerű Neocaridinanál ez még úgysem olyan fontos).
    kérdés: a növények számára van értelme egy ilyen kicsi aksiba keresni mondjuk 1kg általánosabb táptalajt (valakitől kimérve), vagy ilyen mértékben/ezeknek a növényeknek nem számít?
  • Növényzet: a keret miatt csak néhány darabot tudok venni, abból is az igénytelenebb/olcsóbb fajtát. Jávai, és gömbmohát szeretnék, egy kisebb Anubiasszal vagy Cryptocoryneval a változatosság kedvéért.
  • Technika: a szűrőn töprengtem sokat, a legalapabb akasztós/belső/szivacsszűrő is 3ezer forint körülre jön ki. Úgy gondolom, hogy szivaccsal járok a legjobban, ha esetleg később bővíteni szeretném még egy aksival a tervezettet. Ellene szól, hogy ahogy láttam itt-ott, ez a leghangosabb megoldás. Szerintetek?
    kérdések: a szűrőnek egész éjszaka illik/kell mennie, vagy elég x órát? (időkapcsolóval szabályozhatnám-e, hogy mondjuk lefekvés után 2 órával kapcsoljon csak be, ha esetleg zavarna a hang)
    Olvastam (itt, azt hiszem), hogy a szivacsszűrő bizonyos térfogat fölött már kevés. Ha egy T-elosztóval rákötnék egy meglévő szűrőre még egy szivacsot, úgy nőne a szűrőteljesítmény? (Gondolom valamennyire nőne, de nem duplázódna - viszont jóval kisebb kiadás, mint egy új szűrő. De ez csak elméleti kérdés.)
    Tudtok ajánlani halk és olcsó légpumpát?
    A magyar gyártmányú zöld-fehér szivacs ugyanolyan jó, mint a márkásabb feketék? Kb ugyanakkora méretben fele annyiba kerül ott, ahol néztem.
  • Világítás: mindenképpen valami házi lámpa lesz, van ismerősöm, aki ért az elektronikához, remélem össze tudunk valamit hozni. T5-ben vagy E27-ben gondolkozom.
    kérdés: Van valami bestbuy izzó/foglalat (hogy ne kelljen Kelvinek és lumenek után vadásszak)? Nagy barkácsboltokon kívül tudtok jó helyet, ahol érdemes nézni?
  • Dekoráció: megpróbálok szerezni bazaltot, vagy lávakövet. Esetleg egy kisebb vasfa-ág, ha találok olcsón. DIY búvóhely.
    kérdés: legofigura nem ártalmas az aksira, ugye? Gondolkozom egy csontváz berögzítésén (még meg kellene nézzem, hogy mutatna benne).
  • Egyebek: kis háló, kis hőmérő, valami alap eledel (JBL NovoPrawn? Van jobb az olcsóbb kategóriában? A zöldségeket nem veszem külön költségnek. :) )

Namármost ez úgy néz ki a fejemben, hogy:
  • Garnélák: ?
  • Akvárium: 3k
  • Aljzat: <1k
  • Növényzet: ~2k
  • Szűrő: ~3k
  • Világítás: ?
  • Dekoráció: <1k
  • Egyebek: ~1k
Összesen: gondolatban már túl is léptem a keretet, 11k, és 2 homályos tétel még van.. :(
(remélem, találok ismerőstől akváriumot, és akkor azt kihúzhatom)

Mi a véleményetek? Van, amit máshogy kellene csinálnom? Tudnék még valamin spórolni?
Gondoltam rá, hogy szétnézzek apróhirdetések és fórumok között, de egyelőre nem volt még időm.
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.10.18. 12:41

cuko írta:Namármost ez úgy néz ki a fejemben, hogy:
[list][*]Garnélák: ? Fajtától függően /Neocaridinákról beszélünk - esetleg Babaulti) 150-1000 Ft /db. Persze van RC 50 Ft-ért és van Carbon rili 7000 Ft-ért (25 Euro)
Kellene legalább 12-15 db.

[*]Akvárium: Nálunk Bp-n 2 nap alatt csinálnak bármilyet. De a Vaterán is találsz olcsót, és az Akvaristát is megnézheted. HA nem ereszt, és nem nagyon karcos, ki lehet pucolni, savazni, és kész. Tető jó lenne rá, de csak vágathatsz egy sima üveglapot is. Lehet kapni elcsúsztatható sínt, párszáz forint és abba is lehet tenni 3 mm-es üveget...
[*]Aljzat: Nem kell spéci aljzat, szerezz bazaltot, vagy folyami sódert. Kimos, kifőz, kész. Pár száz forint.... Ne vegyél akvarista boltban ilyen-olyan szarokat, a legtöbb festett, és káros anyagokkal van tele. Táptalaj nem kell, az egyszerűbb növények jól elvannak a bazaltban is. Mi az a "sima fekete aljzat"?]
[*]Növényzet: A jávai moha jó. A gömbmoha igazából ALGA, és nagyon csúnya dolgokra képes. Fonalasodik, szétrohad, stb. Én többször megszívtam, nem ajánlom. Az Anubias és a Crypto szép, de pont erről a 2 növényről híresztelik, hogy mérgező anyagokat bocsát ki. Garnélásba nem javasolt. Inkább válassz mást. És az Akvaristán, az "ingyen elvihető élőlények" topicban mindig tudsz bogarászni. Vagy az akvakertész-en is van ingyen elvihető rovat. ....
[*]Szűrő: A szűrőnek MINDIG mennie kell, éjjel, nappal. A légpumpa zajos, a bubik is. Ha halk megoldást akarsz, vegyél egy akasztósat. Mondjuk Aquatic Nature Flow 200. Vagy ami még jobb, egy jó Powerhead-et, szivaccsal. pl: http://akvatrend.hu/product.php?id_product=583 Ezen ne spórolj.
[*]Világítás: DIY - vagy használt. Minden más drága.
[*]Dekoráció: Minek? A garnik nem gyönyörködnek benne, és az akvárium lényege, hogy némi természetet csempésszen a szobába. Ehhez nem kell elsüllyedt kalózhajó és várrom.... Egy darab Redmoor gyökér a rákötözött mohával jól mutat, és pont elég. Kövek, sziklák módjával, nem tudhatod mi oldódik ki belőle. Mondjuk pár bazalt elmegy...
[*]Egyebek: háló, hőmérő, vödör, ilyenek.

Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: Beni » 2012.10.18. 13:13

Kitölthetnéd, hogy merrefelé laksz, hátha van a közeledben valaki, aki tud adni pl növényeket, vagy bármi mást...
Beni
Mosura
 
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2012.08.19. 07:21
Tartózkodási hely: Tatabánya mail: beni_p@vipmail.hu

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.10.18. 13:53

Frettner írta:
cuko írta:Namármost ez úgy néz ki a fejemben, hogy:
  • Garnélák: ? Fajtától függően /Neocaridinákról beszélünk - esetleg Babaulti) 150-1000 Ft /db. Kellene legalább 12-15 db.
  • Akvárium: Nálunk Bp-n 2 nap alatt csinálnak bármilyet. De a Vaterán is találsz olcsót, és az Akvaristát is megnézheted.
  • Aljzat: Nem kell spéci aljzat, szerezz bazaltot, vagy folyami sódert. Kimos, kifőz, kész. Pár száz forint.... Ne vegyél akvarista boltban ilyen-olyan szarokat, a legtöbb festett, és káros anyagokkal van tele. Táptalaj nem kell, az egyszerűbb növények jól elvannak a bazaltban is. Mi az a "sima fekete aljzat"?]
  • Növényzet: A jávai moha jó. A gömbmoha igazából ALGA, és nagyon csúnya dolgokra képes. Fonalasodik, szétrohad, stb. Én többször megszívtam, nem ajánlom. Az Anubias és a Crypto szép, de pont erről a 2 növényről híresztelik, hogy mérgező anyagokat bocsát ki. Garnélásba nem javasolt. Inkább válassz mást. És az Akvaristán, az "ingyen elvihető élőlények" topicban mindig tudsz bogarászni. Vagy az akvakertész-en is van ingyen elvihető rovat. ....
  • Szűrő: A szűrőnek MINDIG mennie kell, éjjel, nappal. A légpumpa zajos, a bubik is. Ha halk megoldást akarsz, vegyél egy akasztósat. Mondjuk Aquatic Nature Flow 200. Vagy ami még jobb, egy jó Powerhead-et, szivaccsal. pl: http://akvatrend.hu/product.php?id_product=583 Ezen ne spórolj.
  • Dekoráció: Minek? A garnik nem gyönyörködnek benne, és az akvárium lényege, hogy némi természetet csempésszen a szobába. Ehhez nem kell elsüllyedt kalózhajó és várrom.... Egy darab Redmoor gyökér a rákötözött mohával jól mutat, és pont elég. Kövek, sziklák módjával, nem tudhatod mi oldódik ki belőle. Mondjuk pár bazalt elmegy...

  • Garnélák: köszi az infót!
  • Akvárium: a XVII. kerületben lakom, itt néztem pár boltot / üvegest a környéken, ők hosszabb határidőre vállalnak csak. Valószínűleg megbarátkozom a 40x25x25-ös mérettel, de szétnézek az aprón még.
  • Aljzat: a webshop, ahol néztem. Szeretnék sötét talajt, és bazaltzúzalékot szintén nem találtam a környéken.
  • Növényzet: akkor maradok a jávai mohánál először, és megpróbálok még valamit beszerezni mellé. A Cryptot és az Anubiast is itt a fórumon láttam ajánlva, illetve képeken már kész akváriumokban, és azt olvastam, hogy ha megbízható forrásból szerzem, akkor nincs baj vele. Megnézem, Akvaristán mit kínálnak, köszi a tippet!
  • Szűrő: szétnézek akkor az akasztós/belső szűrők között, de inkább az eggyel olcsóbb kategóriát (Sunsun, Atman, Hailea) nézegettem eddig. :?
  • Dekoráció: szerintem félreértettél, nem akarok semmit építeni legoból, de szerintem egy fehér legó csontváz jól mutatna sötét aljzatra damilozva, és nem kerül semmibe. Rövid googleös keresés után amúgy több helyen is írták, hogy biztonságos, nem oldódik ki belőle semmi. Ezen kívül nekem is jobban tetszik a minimalistább-természetesebb vonal.

köszi az észrevételeket!
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.18. 16:17

Szerintem ne üvegesel csináltas inkább olyan szakival aki régota csinálja kb 70-100 Ft /liter a 4 mm-es üvegnek . És legyen élcsiszolt.

Aljzat diszítő elem : Lávakö 230 Ft/kg barkácsboltba ,én is itt a forumrol néztem ki a tippet..Ezt nagyobb kalapácsal vésővel könyen szét zuzhatod.

Anubias :Remélem nem irok nagy hülyeséget ,egyik oldalon olvastam ha egészséges nincs gond de pl ha letörik egy levele káros anyagot enged a vízbe.

Szürő :Ha szeretsz barkácsolni sokféle leirást találsz a neten talajszürő matten sarokszürő stb..

Ha egy akváriumot szeretnél szürni egy kisebb szivattyú kb ugyan anyiba kerül mint egy kisebb légpumpa.
boomo
Mosura
 
Hozzászólások: 177
Csatlakozott: 2012.08.17. 18:10
Tartózkodási hely: Budapest xyfono@gmail.com

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2012.10.18. 16:21

Aljzatnak jó lehet a kvarchomok vagy a bazalt, ezeket általában lehet kapni akvarisztikai boltokban. Bazaltból a legkisebb méretet érdemes használni.

Nálam a világítást egyszerű fénycsövek alkotják... Nyilván lehetne sokkal jobb megoldást használni, de szerintem megfelelő, és rendkívül olcsó és egyszerű megoldás, villamossági boltokban szokták árulni, bútorvilágításként.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.10.18. 20:29

Van egy akváriumkészítő, valahol ott, a 18. kerületben, ahol laksz. Én az Üllőin szoktam vele találkozni. Nekem csinált eddig 10 akváriumot, a 15 litereset tetővel 1200 Ft-ért....(20x25x30), 2 nap alatt kész. Tudok adni egy telefonszámot, ha dobsz egy emailt. És adok pár növényt is, meg asszem van 2-3 kiló bazaltom is elfekvőben - és pár bazaltszikla.... örülnék, ha elvinnéd, legalább kiürül a garázs. Tán még egy belső szűrő is akad....De gyökérdarab biztosan. Meg valami lámpa is, ha szerencséd van.... :D
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: stevo » 2012.10.18. 23:28

Nah, remek, egy földi a 17.kerületből! :D
Tudok egy nagyon jó üvegest a kerületben, nekem mm pontossággal csinálta meg legutóbb a kért aksimat!!! Szépen dolgozik, de nem a leggyorsabb. Ha érdekel dobj egy mailt, és megadom az elérhetőségét. ;)
Egy nagyon figyelő,olvasó,tanuló garnéla addikt. :D
stevo
Mosura
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2011.03.16. 15:58
Tartózkodási hely: Budapest, email: putyeee@gmail.com

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.10.18. 23:31

stevo írta:Nah, remek, egy földi a 17.kerületből! :D
Tudok egy nagyon jó üvegest a kerületben, nekem mm pontossággal csinálta meg legutóbb a kért aksimat!!! Szépen dolgozik, de nem a leggyorsabb. Ha érdekel dobj egy mailt, és megadom az elérhetőségét. ;)



Az enyém gyorsan és olcsón dolgozik, de nem szépen :D
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Akvárium indítás

HozzászólásSzerző: cuko » 2012.10.19. 15:54

Köszönöm mindenkinek, küldtem az e-maileket!

Lámpának Apollo T5-ös 8/13W-os fénycsöveket nézek, 2000-párszáz forintért vannak, és tudnék bútorlapból tartót vágatni neki.
Nem találtam sok infót róla a neten, és a dobozán sincs minden rajta - 6400K-s, de lument nem találtam róla - a 13W-os elég egy 30l-es akváriumhoz? Esetleg a 8-as is (nincs nagy differencia az árban, szóval gondolom jobb a nagyobbat vennem)?
Avatar
cuko
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.10.15. 04:22
Tartózkodási hely: Budapest, XVII. kerület

Következő

Vissza: Első lépések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég