Pirx Mattenfilter

Tippek, ötletek a házi készítésű felszerelésekhez, eszközök

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.04.01. 10:38

Ha nagyon csobog az esőztető, akkor vidd le a víz alá, de állítsd felfelé, hogy finoman mozgassa / hullámoztassa a felszínt.
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: Pirx » 2012.04.01. 13:00

Frettner írta:Ha nagyon csobog az esőztető, akkor vidd le a víz alá, de állítsd felfelé, hogy finoman mozgassa / hullámoztassa a felszínt.


köszi, pont így tettem, kivágtam egy kicsit a függőleges csőből, a vízszint alá tettem az esőztetőt, és ferdén fölfelé, hátra, az üvegre irányítottam. így kellemesen fodrozza a felszínt, nagyon érzékelhető áramlás viszont nincs az akiban, lehet, hogy inkább befelé fogja fújni a vizet
kétféle nap van: amikor bogár vagy, meg amikor szélvédő...
Pirx
CRS C
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2011.02.10. 14:57

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: Laci » 2012.04.01. 18:29

Profi munka, ügyes vagy, gratulálok!
Egy dolgot viszont én félnék megtenni! Szerintem az elvágott szivacs nem jó ötlet, a szivacs víz hatására egy idő után veszít a rugalmasságából és ekkor a kissé merevvé váló két fél rész között a víz akadálytalanul át tud majd özönleni, úgy, hogy a mattenfilter elveszíti értelmét!
Avatar
Laci
CRS S
 
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2010.08.22. 20:44
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: Pirx » 2012.04.02. 08:57

szia, ha csakugyan így lesz, akkor kénytelen leszek beragasztani a két darab találkozásához egy kétoldalas profilt, ami az alsó és a felső darabra is rátakar
össze lehet ragasztani egymásnak háttal két kábelcsatorna darabot, csak nem olyan szép...
kétféle nap van: amikor bogár vagy, meg amikor szélvédő...
Pirx
CRS C
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2011.02.10. 14:57

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: myk74 » 2012.04.02. 09:40

Én így vagy hasonló módon fogom a leendő 36 literesemben megoldani(képet loptam):
Kép
Így ha kikerül takarításra a szivacs ,akkor tutira nem nyomul be a talaj!És nem is kell elvágni a szivacsot.
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda
 
Hozzászólások: 445
Csatlakozott: 2011.01.23. 15:10
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: LGA » 2012.04.16. 22:01

És ha a szivacsot alul nem egyenesen, hanem v alakban vágod el? Ékhorony és nem csúszik el.
LGA
Mosura
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2011.06.05. 13:55

Re: Pirx Mattenfilter

HozzászólásSzerző: LGA » 2012.05.01. 17:47

Csináltam egyet én is, pár helyen csiszolva a dolgot - még ha nem is lett olyan szép. :D

Először is lemértem és levágtam a szükséges méretű TM45-ös szivacsot. Én egy 10x10cm-s sarkot kerítettem el, mondván elég lesz az AquaEl mini-nek. Tehát 20cm x akvárium magassága. Alul 5cm-nél két oldalról ferdén bevágva, hogy a két rész ék-horony módon illeszkedjen, így nem tud elmozdulni egymástól az alsó és felső rész. Ezt a szivacsvágást még tanulni kell... :lol: Ahol az éles kést használtam ott egyenes... nem is értem. ;)

Kép
Kép

Utána bejelöltem az akváriumon a befogó sín szélét. Így szép függőleges lett. FBS-sel vékonyan csíkot húztam rá, ez ott tartja, no meg a kicsi garnélák sem mennek át, ha nincs rés. Le akartam mosni a jelölést, de a nagy családi ricsajban elfelejtettem. Csini. ;)
Kép
Kép

Kifúrtam a szivacsot - erre van egy igazán elegáns mód, de most nem volt rá idő - így egy szeget toltam át rajta, majd kézzel egy 8-as fúrószárat húztam ki-be rajta párszor. Előző tapasztalatból mondom, hogy fúróval meg se próbáljátok. :D Azonnal betekeri az egész táblát a fúrószárra, rosszabb esetben meg tenyérnyit tép ki a szivacsból.
Kép

Feltöltés, bódottá'. :)
Kép

Pár gondolat:
- Nagyon mérjétek meg, hogy lesz-e elég hely, mindennek, amit szeretnétek berakni. Én nem mértem le, mondván az aprócska mini be fog férni simán. De ugye a 10x10-es helyből csak 7x7cm marad. Ide minimum a meghajtásnak (nálam ugye belső szűrő) és a kezednek be kell férnie. Nálam a szűrő csonkjaival - először úgy is nézett ki, hogy a csonkok miatt nem fér be.
- Szintén érdemes elgondolkodni, hogy hogyan teszed be. Én először fejjel lefelé raktam be, hogy a szűrőn lévő szivacsot le tudjam szedni tisztítani. Aztán mikor beerőlködtem és bekapcsoltam, kiderült, hogy maximumon maradt a szűrő. Úgy tekerte a vizet, hogy csak úgy habzott... ;) Mivel azon TM20-as szivacs van, le is szedtem. Ha valami átjön a TM45-ön, akkor a TM20 már nem segít - csak koszolódik és lefogja a szűrőt.
- Az esőztetőt célszerű minél hátrébb rakni, esztétikai okokból. A vízet megmozgatja a akkor is, ha középen van. A belső szűrőd van, akkor az idomokat Z alakban berakva hátrébb tudod mozgatni, nem kell ott lukasztani, ahol egyébként lenne a csöve a szűrőnek. :oops: Még szárazon rakd be a szűrőt és jelöld be a vágást, ha már vizes a szivacs, cuppanós élmény a lukasztás. :oops: (Két gyerek üvölt ugye... :mrgreen: )
- Amiről jut eszembe, hogy ne mosd ki és leginkább ne nyomd ki, csavard ki a szivacsot előtte, mert nyúlik. Lásd első kép.

Mást azt hiszem nem rontottam el... ;)

Viszont a vízcsere egy élmény!Csak bedugom mögé a csövet és 30mp alatt lejön fél collon a víz, no para, esélytelen hogy kijöjjön valami, aminek nem kéne. Feltöltésnél be a szivattyú csöve szintén mögé (egy vödörből nyomatom be egy kis szivattyúval vízcserénél a vizet) és full gázon jön a víz, anélkül, hogy bármit felkavarna.
LGA
Mosura
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2011.06.05. 13:55

Előző

Vissza: D.I.Y - Csináld magad

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron