no, nekiálltam, és összeraktam egy kvázi-mattenfiltert (nem álltam neki számítgatni, megnézegettem a fórumon lévőket, és úgy néz ki, ez úgy nagyjából OK lesz...)
az egész projekt elég költséghatékony, így egy használt akival indítottam, amit tegnap találtam az egyik akvarista bolt honlapján, ahol pár régi akit leselejteztek, pont az én helyemre passzolt, 43x30x30 cm, kb 30 liter nettó
elmotoroztam Zuglóba az akiért, betömtem egy csővázas hátitatyóba, és hazavarázsoltam:
miután a több milliméternyi vízkövet eltávolítottam, meg az alkoholos filces feliratokat is (ez nehezebb volt, a szent házipáleszből kellett rá áldozni pár cseppet), kijelöltem a sarkában a filter helyét, és beragasztottam két darab kábelcsatorna-felet az általatok javasolt FBS-sel (a méret úgy lett kitalálva, hogy beférjen a belsőszűrő és a fűtés):
ezután kollégánk tanácsait megfogadva vágtam egy alsó, 5 cm magas "küszöböt" a szivacsból (TM 45), másik kollégánk javaslata alapján a kétharmadáig V-alakban bevágtam, és bepróbáltam, majd némi faragással finomítottam, ez a darab esetleges szűrőtisztításkor is bent fog maradni, így nem folyik be az aljzat a szűrő területére:
a kikísérletezett geometriájú küszöb alapján levágtam és bevágtam a nagy szűrőszivacsot, és beillesztettem:
ezek után összeállítottam a gépészetet, az AquaEl Fan-ra vettem egy AquaEl esőztető szettet, és az egészet bepróbáltam a fűtővel együtt:
végül átfúrtam a szivacsot a szükséges helyen, és felállítottam a végleges rendszert:
ha kell, az esőztető függőleges csövéből még ki tudok vágni, így tudok játszani, hogy az esőztető a vízszint fölé vagy alá kerüljön, előbb megpróbálom fölötte, ha túl hangos, megy a víz alá:
most figyel az aki az erkélyen, várja, hogy megszáradjon az FBS (24 óra), meg hogy beszerkesszek a polc alá vagy két szál Dexion Salgót, mert az IKEA szerint a halas akit meg az új garnélást már nem fogja elbírni a rendszer...
adatok:
AKI: 40x30x30 cm, kb. nettó 30 liter
SZŰRŐ: 16x10 cm alapterület (kívül), 30 cm magasság, 3 cm vastagság, TM 45 szivacs, 5 cm magasan elvágva
GÉPÉSZET: egyelőre AquaEl Fan Mikro, 250 l/h, majd kiderül, elég-e, és hogy rajta marad-e az eredi kosár a szivacscsíkkal
SZEGÉLY: 30x17 mm kábelcsatorna belső
RAGASZTÁS: FBS