Elképzelhető, hogy nemsokára szert teszek egy 160l-es akváriumra, amit azért már illik nagyobb teljesítményű külső szűrővel szűrni. Mivel nekem még eddig nem volt ilyenem, gondoltam utánanézek, de elképedve láttam milyen áraik vannak. Persze egyből jött az agyalás, hogyan is lehetne megcsinálni. Az akvaristán, és más fórumokon láttam házi készítésűeket PVC csőből, vödörből stb., de vagy drágának tűnt az előállítás, vagy csak nem is tudom.. . Én a következő olcsónak tűnő megoldást találtam ki:
Egy 5 l-e befőttes üveg lenne szűrőház, de maga a "motor" az akváriumba lenne: egy fejre állított powerhead, ami a szűrőből szívná a megszűrt vizet. A szűrő viszont passzívan, a kialakuló vákuumhatás miatt szívná a vizet az akváriumból. A szűrőbe vezető cső az üveg aljáig érne, ezért a beömlő víznek át kell haladni a szűrőközegen. Alul egy néhány cm-is rést hagynék, hogy ott gyűljön a mulm.
Felül egy rács, illetve az azon lévő súlyok (kövek) nyomnák le szűrőanyagot, hogy ne szivja be őket a szűrőből kimenő cső. A csövek tömszelencén keresztül "jutnának át" a kupakon. A szűrő nagyjából az akvárium szintjén lenne, kis polcon, ízlésesen elfedve valamivel.
Jelenleg egy 500l/h-s powerheadem van, de akár nagyobbra (1400l/h) is beruháznék.
Ime a terv:
Szerintem ennek a következő előnyei lennének:
- Viszonylag könnyű szétszedni
Látni az üvegen keresztül, hogy áll szűrő "tisztaság"
A befőttesüveg egy új tetővel szerintem problémamentesen zár
Olcsó
Azért vannak kételyeim is:
- Bírná-e a befőttes üveg a nyomást/vákuumot?
Elég-e ekkora szűrőtérfogat?
Bírná-e a powerhead? Fejjel lefele is ugyan úgy működik-e?
Kell még valami veszélyfaktorral (áramszünet, tömítésprobléma) számolni?
Szóval a lényeg: tapasztalataitokra, véleményetekre lennék kíváncsi, mielőtt még elgányolok egy csomó pénzt, amiből még akár egy használt szűrőt is vehetnék....
Ha semmi esélye ennek, vagy hasonlóan olcsó megoldásnak, akkor szerintem érdemesebb beruházni egy rendes gyárira. Szerencsére még nyárig van időm ezen agyalni, addig ugyanis nem tervezem berendezni a leendő akváriumot.