Szakirodalom elérése

Egy kis biológia: rendszertan, anatómia, genetika, és minden más, nem csak szakértőknek

Moderátor: spuc

Szakirodalom elérése

HozzászólásSzerző: spuc » 2011.03.05. 11:17

Sziasztok!
Most azt szeretném megmutatni, hogyan tudtok szakirodalmi cikkeket elérni. Sajnos ez a lehetőség igencsak korlátozott, de nem lehetetlen.
Először is bemutatok néhány keresőt, ami kimondottan biológiai/orvosi /tudományos folyóiratok keresésére szakosodott. Elsősorban angol nyelvű cikkek kereshetők, tölthetők le belőle
A pubmed orvosi, biológiai folyóirat adatbázisok kereső motorja:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
Kulcsszavak, szerző, folyóirat stb szerint kereshetünk benne. A találatok többségénél legalább a cikk rövid szöveges összefoglalóját elolvashatjuk. Ahol látjuk a "Free" logót, akkor a folyóirat linkjén keresztül letölthetjük a cikket. A találatokat érdemes "review" cikkekre szűkíteni, mert ezek összefoglaló, nem annyira részletekbe menő olvasmányok
Sajnos a teljesen ingyenes folyóiratokból kevés van, ezért a cikkek nagy részének csak az összefoglalóját olvashatjuk el otthoni gépekről. Az egyetemek, tudományos szervezetek, Akadémia számos online folyóiratra előfizetnek, ezért a cikkek jórésze e helyekhez tartózó IP-címekről (pl. egyetemi könyvtári gépek) elérhető. Az IP cím felismerés automatikus.
Hasonló, de valamivel bővebb keresőmotor a scirus. Ez nem csak folyóiratokból, hanem más forrásokból is táplálkozik. A probléma itt is az, hogy sok minden elérhetetlen.
Kép
A google-nek is van tudományos keresője: a google tudós. Ez nem csak orvosi, biológiai területekről gyűjti a találatokat, hanem minden tudományos irodalmi anyagból. A találatok itt is az eredeti forrásokhoz vezetnek, ahol vagy sikerül elérni valamit vagy nem.
http://scholar.google.hu/

Összefoglalva az eddigieket: Vannak elérhető szakcikkek, de sajnos kevés. Ha szeretnétek valamit nagyon, ami nem elérhető két dolgot tehettek:
1. A cikk adataira a sima googliba kerestek. Hátha valaki feltette valahova pdf-be. Ez nekem néha bejön.
2. Szóltok valakinek (például nekem), aki rendelkezik akadémiai/egyetemi hozzáféréssel, hogy töltse le és küldje el.

Van még egy mód, ami szintén sajnos csak egyetemi IP-címekről lehetséges, de nagyon jó. Az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek hallgatói hozzáférjenek a tudományos szakirodalomhoz. Az eisz honlapján (http://www.eisz.hu) lehet regisztrálni. Érvényes diákigazolvány száma kell hozzá, vagy valamelyik intézménynek munkatársának kell lenni. A jogosult iznézmények listája:
http://www.eisz.hu/main.php?folderID=849
Az eiszen sok adatbázis elérhető, ilyenek pl:
Természettudomány:
Web of Science
Science Direct
SpringerLink
Science Magazine
Nature folyóiratgyűjtemény
Zoological Record
JSTOR
De emellett más tudományágak (bölcsészet, zene, művészetek, informatika, társadalomtudomány, gazdaságtudomány, szótárak stb) adabázisai is. Teljes adatbázislista és leírásuk:
http://www.eisz.hu/main.php?folderID=848
Különösképpen figyelmetekbe ajánlom a Jstore adatbázist. Itt olyan zoológiai folyóiratok érhetőek el, mint pl:
    Crustaceana 1960-2000
    Crustaceana. Supplement 1968-1990
    Journal of Crustacean Biology 1981-2005
    Invertebrate Biology 1961-2001

Mint írtam, e folyóiratokhoz sajnos nehezen lehet hozzáférni, de ha valaki unatkozik az egyetemi könyvtárban és érdeklik ezek a dolgok, akkor elszórakozhat vele.
Az adatbázisokban a keresés természetesen otthon is lehetséges, legtöbbször még a cikk összefoglalója is elolvasható. Ha valaki talál valamilyen érdekes dolgot, amit mindenképpen szeretne elolvasni, akkor tudok segíteni a cikk beszerzésében. Sajnos az akadémiai és egyetemi intézményeknek sincs mindenhez hozzáférése, ezért vannak olyanok amik egyáltalán nem elérhetők.
Jó keresgélést! ;)
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Szakirodalom elérése

HozzászólásSzerző: spuc » 2011.03.12. 20:48

Találtam a neten egy német nyelvű rákos könyvet. Eléggé naprakésznek tűnik, és ha jól láttam mindenről van szó benne: anatómia, élettan, betegségek, rendszerezés. Én sajnos egy kukkot sem tudok németül, de akinek van egy kis biológiai alapműveltsége és penge németből, attól szívesen látnánk szemelvényeket a könyvből :!: Ilyen jó kis könyvet angolul, pláne magyarul :D még nem sikerült találnom.
Az alábbi linken pdfben:
http://geb.uni-giessen.de/geb/volltexte/2008/5948/pdf/WaltherMarc-2008-06-10.pdf
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biológia

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron