Nevezéktan

Egy kis biológia: rendszertan, anatómia, genetika, és minden más, nem csak szakértőknek

Moderátor: spuc

Nevezéktan

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.05. 23:35

Egy kis nevezéktan - mert ezt olyan sokan szeretik elrontani.

Hétköznapi név
Ha már van egy fajunk, akkor el is kell nevezni. A legismertebbek a köznapi nevek, ebből egy állatnak több is lehet, és más nyelveken is hívják valahogy, ezért ez az elnevezés ritkán pontos vagy egyértelmű, mégis ezt használják a legtöbben. Például a keleti sünt sündisznónak és sünkutyának is hívják, németül Igel, angolul hedgehog. Amíg egyértelmű, hogy melyik élőlényről van szó, addig hétköznapi szövegkörnyezetben mindegyik helyes. Akadnak kerülendő hétköznapi nevek is, mint például az "ecetfa", ami valójában a bálványfa névre hallgat, a valódi ecetfa pedig egy teljesen más növény.

Latin név
A tudomány a fajok latin nevét használja. A tudományos nevek a kettős nevezéktan szabályai alá tartoznak. Ezt egy Carl Linné nevű svéd botanikus dolgozta ki, Species plantarum című könyvében.
A latin nevek egyértelműek, egy név egy fajt jelöl, és egy fajhoz nem tartozhat több név. Ha egy faj rendszertani besorolása megváltozik, akkor lehetőség szerint a legújabbat kell használni, de a régebbi név használatát is elfogadják. A régi nevet szokták zárójelben is használni. pl. Neofelis (Panthera) tigris.

A latin nevek két tagból állnak. Az első tag generikus név, azaz a genus, magyarul a nem(állatoknál) vagy nemzetség(növényeknél) neve, ahova a faj és a legközelebbi rokonai tartoznak(genus proximum) , a második a fajlagos különbség, ami az adott fajt megkülönbözteti a genus többi tagjától (differentia specifica). Az első tag tulajdonnév, ezért nagybetű, a második tag jelző, ezért kisbetű. Például:

Lepus europaeus - mezei nyúl
Sciurus vulgaris - vörös mókus

Komolyabb tudományos szövegben a latin név után írják a leíró nevét és a leírás dátumát is. Például:

Mus musculus Linneaus, 1758

Genus proximum - a legközelebbi nem
A genusok neve latin ragozás szerint íródik, általában latin vagy görög szó vagy szóösszetétel, ritkább esetben idegen nyelvű szó latinosítva. Néhány példa:

Canis - kutya latinul
Cynognathus - kutyaállkapcsú görögül, latin raggal (egy ősállat neve)
Rattus - patkány, a germán ratte szó latinosításából
Tamandua - hangyászt jelentő Tupi szó

A genusok neve nem kizárólagos, ugyanahhoz a névhez tartozhat egy állat és egy növény genus is. Például a Dracunculus vulgaris egy kontyvirágféle, a Dracunculus mediensis meg egy parazita féreg.

Differentia specifica - fajlagos különbség
A fajlagos különbség általában jelző, egy tulajdonnév vagy földrajzi név. Van néhány vicces kivétel is, például az Afropolonia tgifi bolha, ahol a TGIF az angol "Thank God it's Friday" rövidítése, az i a végén pedig a latin birtokosjel. Ha a második tag melléknév, akkor a latin nyelv szabályai szerint az első tag nyelvtani neméhez illeszkedik. Pl. Acheta domesticus - házi tücsök, Musca domestica - házi légy. A kettős név gyakran birtokos szerkezet, ilyen esetben a következő végződések fordulhatnak elő: -ae;-i;-ii;-is;-us.

Néhány példa:

Pulsatilla vulgaris - leánykökörcsin (vulgaris=közönséges)
Malus domestica - alma (domestica=házi)
Chlorohydra viridissima - zöld hidra (viridissima=legzöldebb)
Pheidole harrisonfordi - ha lenne magyar neve, Harrison Ford hangyája lenne :)

Állatoknál előfordulhat tautonímia, azaz a latin név két tagja megegyezhet: Lutra lutra - európai vidra, Meles meles - európai borz. Növényneveknél ez nem megengedett.

Alfajok, változatok
Az alfaj a fajon belüli kategória. Az alfajok élőhelyük szerint és néhány jellegzetes tulajdonságukban eltérnek a törzsalaktól. A latin névben jelölhetik az alfajt, ilyen esetben lesz egy harmadik tagunk is. Nyelvtanilag a második taggal megegyező szabályok szerint hozzuk létre, tehát kisbetűs.

Canis lupus lupus - közönséges farkas
Canis lupus arctos - sarki farkas

Az ember által létrehozott fajták, változatok neveit idézőjelben szokták használni, tudtommal ezeknek a használata nincs pontosan beszabályozva, pl. Malus domestica 'Gala' vagy Prunus domestica var. 'Valor'.Egyes régóta ismert fajták vagy mutációk alfaj-szerű nevet kaptak, pl. Mus musculus albinicus - fehér egér, Canis lupus domesticus - kutya. Használják a var.(variatio) előtagot, pl. Neocaridina heteropoda var. red.


Rövidítések
sp. - egy meg nem határozott faj az adott genusból, pl. Canis sp.
spp. - a genus fajai általánosságban pl. Felis spp.
ssp. vagy subsp. - egy meg nem határozott alfaj pl. Canis lupus ssp.
sspp. vagy subspp. - több alfaj vagy a faj alfajai általánosan pl. Canis lupus sspp.
cf. nem megerősített azonosítás pl. Caridina cf. cantonensis
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nevezéktan

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.06. 10:30

Köszi szépen ezt a kis leírást, valóban nagyon sok olyan terület van, ahol nem ártana nekünk, laikusok/hozzá nem értők számára tisztába tenni a dolgokat...

Az a Harrison Ford hangya pedig tök durva, azt hittem csak leírtad, mint valami humoros fikció, de nem :) Különben gondolom az elég egyértelmű, hogy a Caridina dennerli miért/honnan kapta ezt a nevet.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nevezéktan

HozzászólásSzerző: spuc » 2011.01.06. 15:25

Köszi a pontos, szakszerű leírást. Gratula hozzá! Sokminden még nekem is új volt. Ehhez még két dolgot tennék hozzá kukacoskodva (nem is annyira fontos): A "latin név" helyett érdemes a "tudományos név" fogalmat használni, mert nagyon sokszor ez a név pl. görög eredetű . A másik szintén csak zárójeles megjegyzésem, hogy a tudományos a nevet szaknyelvben dőlt betűvel szokták írni, bár ez nincs kőbe vésve.
Laci
Ui.:
Néhány érdekes fajnév:
http://www.curioustaxonomy.net/puns/puns.html
Még egy vicces:
Opuntia recurvata (ejtsd: opuncia rekurváta) :lol:
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Nevezéktan

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.06. 15:47

Igyekeztem konyhanyelven írni, mert a biológusok úgyis vizsgáztak már ebből, nem nekik szántam :D

Még néhány vicces példa: http://www.bedoe.de/hvg/taxonomia.htm

A Caridina dennerli meg a Dennerle cégről kapta a nevét. De hogy a Caridina mit jelent, abba már beletörik a latin tudásom.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nevezéktan

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.06. 16:03

Moszat írta:A Caridina dennerli meg a Dennerle cégről kapta a nevét. De hogy a Caridina mit jelent, abba már beletörik a latin tudásom.


Ennyit akartam okoskodni, igen :)

Különben korábban ment egy ilyen felhívás, hogy bárkiről elneveznek garnélákat/csigákat a megfelelő donáció ellenében, nem tudom él-e még:http://crusta10.de/templates/index.php?lang_id=2&showid=275&katid=0
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Biológia

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron