Arról hogy mi is a faj..

Egy kis biológia: rendszertan, anatómia, genetika, és minden más, nem csak szakértőknek

Moderátor: spuc

Arról hogy mi is a faj..

HozzászólásSzerző: spuc » 2011.01.04. 21:38

Arról hogy mi is a faj..

Már itt a fóromon is felmerült többször a kérdést, hogy melyik garnéla képes melyikkel kereszteződni, mi tartozik egy fajba és mi nem, Most ezt a problémát szeretném megvilágítani egy kicsit tudományosabb szempontból.

Biológusok meglehetősen régóta próbálják a lehető legpontosabb módon meghatározni azt hogy mit jelent a faj fogalma. Egy igen egyszerű, és valószínűleg mindenki által ismert definíció, hogy egy fajba azok az élőlények tartoznak, melyek egymással szaporodni képesek, és önmagukhoz hasonló, termékeny utódot hoznak létre. Meglepő módon ez az egyszerű megfogalmazás elég jó, bár abszolút értelmezhetetlen az ivartalanul szaporodó élőlények esetében… Ezen az általános, kicsit gagyinak tűnő defíníción kívül persze számtalan más megfogalmazás is létezik, melyek közül néhányat bemutatok:

Morfológiai faj: a fajok küllemükben, külső tulajdonságaikban különböznek egymástól, az egy fajba tartozó élőlények pedig egymáshoz hasonlóak. Teljesen nyilvánvaló hogy az ismert fajok szinte mindegyikét külső bélyegek alapján írták le. De tudjuk, hogy vannak egymáshoz nagyon hasonló, szinte megkülönbözhetetlen fajok, illetve sok fajnak több féle kinézetű változata lehet, melyek nem is hasonlítanak egymásra (gondoljunk csak a kutyákra)

Reproduktív faj: Ez a fogalom gyakorlatilag az megegyezik az elsővel: lényeg, hogy le legyen viselkedésbeli, anatómiai (pl párzószervek), genetikai (pl. kromoszómaszám) akadálya a párosodásnak, és termékeny utód legyen az eredmény. A természetben azonban nagyon nehéz kifigyelni ezeket a dolgokat (ki kivel, hogyan párosodik, és az sikeres lesz-e, stb). Ráadásul különböző helyen élő állatoknál (különböző populációkban) hogy mi a helyzet, azt végképp nehéz eldönteni.
Az oroszlán és a tigris például termékeny utódot (is) képes létrehozni (tigron), pedig nyílván valóan külön fajba tartoznak

Filogenetikus fajfogalom szerint azok az élőlények tartoznak egy fajba, amik közös őstől származnak. A fajok akkor különíthetők el egymástól, ha azok a leszármazási fán (olyan mint egy családfa) elég messze kerülnek egymástól. (hát ez elég relatív).

A genetikai fajfogalom az élőlények örökítő anyagának hasonlóságán alapul. A modern zoológiában ma már nagyon elterjedt, hogy DNS szekvencia alapján határozzák meg az élőlényeket, sőt ez alapján új fajokat is írnak le! Vannak olyan DNS szakaszok amiknek változékonysága éppen megfelelő ahhoz, hogy a fajok között különbségek mutasson ki. Leggyakrabban a mitokondrium (egy sejtszervecske) DNS-ében kódolt ún. 16S RNS szekvenciáját használják. Mint azt Szentgyó által linkelt cikkben is olvashatjátok!
http://www.garnelaforum.hu/viewtopic.php?f=55&t=406&p=4375#p4375
Habár ez a módszer többnyire megbízható, azért genetikusként tudom, hogy ez sem a legtutibb.

Ne aggódjatok, van még pár százféle fajfogalom ez csak néhány, nagy vonalakban. Mindezt azért írtam le, hogy lássátok, hogy a biológusok máig sem tudtak egy teljes értékű fajfogalmat megalkotni. Elég sok időnek el kellet telnie ahhoz, hogy rájöjjenek az egyszerű magyarázatra (amit most kicsit kisarkítok!):
A faj a természetben gyakorlatilag nem létezik. Ez elég durván hangzik, de az igazság az, hogy evolúció során az élőlények, élőlény csoportok változnak, egymásból alakulnak ki, egyre változatosabbak lesznek, meghódítanak újabb élőhelyeket, vagy éppen eltűnnek onnan. Vannak olyanok, amelyek egymásra hasonlítanak, vagy szaporodni tudnak, de olyanok is amelyek már éppen nem.
Maga a faj egy mesterséges diszkrét (~igen-nem) skatulyázása egy folyamatosan változó (folytonos) rendszernek. Az esetek többségében azonban ez a mesterséges rendszerezése az élőlényeknek érdekes módon nagyon is beválik, de olykor bajban vagyunk vele.
A garnélákkal kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy a sok féle állat van, amelyik mintázatában, színében különböző lehet, de valójában elég közeli rokonok ahhoz, hogy egymással esetlegesen szaporodni tudjanak. Elképzelhető (vagyis inkább valószínű) hogy ezektől a közös őstől származó jószágok az evolúció során egymástól távol kerültek. Az új környezetben megváltozott külsejük, azonban mesterséges körülmények között, az akváriumban, mikor újra egymás mellé kerülnek, képesek szaporodni.
Ezért én nem lepődök meg azon, hogy egy caridina és egy neocaridina szaporodásra képes (bár általában nem valószínű, de nem kizárt).
Félreértés ne essék, nem akarok én senkit arra buzdítani, hogy eztán ne használja a faj fogalmat! Hiszen a szakmailag is ez az elfogadott, sőt kötelező, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy miért lehetségesek ezek látszólag meglepő kereszteződések…
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Arról hogy mi is a faj..

HozzászólásSzerző: dzsega » 2011.01.05. 11:07

Megint egy szép és érdekes írás! ;)
Grat!
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Arról hogy mi is a faj..

HozzászólásSzerző: Nemy » 2011.01.05. 20:44

Köszi Spuc , élvezet volt végigolvasni :!:
Avatar
Nemy
CRS C
 
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2010.10.21. 09:22

Re: Arról hogy mi is a faj..

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.05. 20:53

Köszi tényleg az újabb irományt, szuper olvasni!
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Biológia

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron