EGY KIS GENETIKA IV - Nemhez kötött öröklődés

Egy kis biológia: rendszertan, anatómia, genetika, és minden más, nem csak szakértőknek

Moderátor: spuc

EGY KIS GENETIKA IV - Nemhez kötött öröklődés

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.09.30. 19:35

Nemhez kötött öröklődés

A rákoknál is mint az embernél a nemet (ivart) a kromoszómák határozzák meg: az egyik kromoszómapár kétféle lehet. Nálunk a nők sejtjei két X kromoszómát, míg a férfiaké egy X és egy Y kromoszómát. A nők tehát csak X kromoszómát hordozó ivarsejtet (=gamétát) tudnak produkálni, ezért őket homogamétás nemnek nevezzük, míg a férfiak kétfélét: X vagy Y kromoszómát hordozó ivarsejtet (heterogamétás nem). Az X kromoszóma nagy méretű, sok gént hordoz, míg az Y kicsi, ezért az emberben jóval gyakoribbak az „anyai öröklődésű” X-kapcsolt tulajdonságok.

A helyzet az, hogy a rákoknál köztük a garnéláknál ez pont fordítva van. A hímek a homogamétás nem: két nagyobb Z kromoszómát hordoznak, míg a nőstények egy nagy Z és egy kicsi W kromoszómát (heterogamétás nem). Egyébként ilyen ivar-meghatározás van a madaraknál, a lepkéknél, és néhány hüllőnél.
Akkor nevezük egy tulajdonság öröklődését nemhez kötöttnek, ha a kifejeződéséért felelős gén az egyikféle ivari kromoszómán van, úgy hogy a másikfélén nincs meg a megfelelője. A nemhez kötött öröklődést mutató tulajdonságok általában a nagyobb kromoszómához (Z) kapcsoltak.

Lássunk egy példát: Mivel csekély tapasztalataim miatt nem ismerek nemhez kötött jelleget a garnéláknál, ezért kénytelenek leszünk beérni egy kitalált példával.
Tegyük fel hogy egy garnélafaj kék pöttyözöttsége nemhez kötött doináns-recesszív módon öröklődik, a kék pőttyözöttség (legyen: „A”) domináns a pöttyözetlennel szemben (legyen: „a”, tehát A>a). A W kromoszómán nincs meg ez a gén! Az „a”-betűket a kromoszómák felső indexében jelzem.
Ha egy vad típusú nőstényt (Z^a W) keresztezünk egy pöttyös hímmel (Z^A Z^A) (aki homozigóta), akkor a következőket tapasztalhatjuk: minden utód pöttyös lesz, mivel a hím csak Z^A-t tud adni, ami domináns.

Kép

Fordított esetben: ha pöttyös nőstényt keresztezünk vad hímmel (aki ugye homozigóta recesszív: Z^a Z^a), akkor csak az utód hímek lesznek pöttyösek. Ennek az az oka, hogy a nőstény a lányainak a W-t adja, a hímeknek pedig a domináns Z^A-t.

Kép

Recesszív tulajdonságok pedig úgy öröklődnek, hogy az apák mindig örökítík a lányaiknak, de a fiaiknak csak akkor, ha az anya is hordozta! Miért is?
Azért mert az apa csak akkor mutathatja az ilyen jelleget, ha homozigóta recesszív. Akkor visztont csak ilyen recesszív allélt tud örökíteni. Mivel a nőstény W kromoszómáján nincs ilyen gén, és a lányainak ezt örökíti, azokban csak recesszív allél lesz. A hím utódokban meg csak akkor lesz két recesszív allél, ha az anyjuktól is azt kapnak, akinek következésképpen a W kromoszómája mellet ilyen kellet, hogy legyen. Azaz ő is mutatta a jelleget.

Mi a helyzet akkor, ha egy gén nem a Z-kromoszómához, hanem a W-hez kapcsolt? Nagyon egyszerű: Minden nőstény örökíti azt minden lányának, de csak annak!

Összefoglalva tehát a nemhez kötött öröklésment eltér a korábban bemutatott domináns recesszív példáktól. Más törvényszerűségek vannak érvényben, melyek alapján biztosak lehetünk, hogy mivel van dolgunk!
Z-hez kapcsolt
• Domináns jelleg esetén:
Domináns tulajdonságot hordózó nőstény vad hímmel keresztezve csak a hímek lesznek domináns tulajdonságúak!
• Receszzív jelleg esetén:
A hímek mindig örökítik a recesszív tulajdonságaikat lányaiknak, fiaiknak pedig csak akkor, hogyha a nőstény is olyan volt (kinézetre) mint ő!
W-hez kapcsolt jelleg esetén:
A nőstények a nőstényeknek örökítik!

Megjegyzés 1: a női és hím ivar közötti nemi különbségeknek általában nem nemhez kötött öröklődéshez van köze, hanem ahhoz, hogy a két ivarban kicsit eltérő fejlődési program megy végbe, amiben fontos szerepe van a nemi hormonoknak.

Megjegyzés 2: Garnéláknál bizony előfordul, hogy egy „fészekaljnak” nem egy apja van, hanem ugyanannak a petecsomónak a megtermékenyítésében több hím is részt vett. Na de erről majd máskor….

Valószínűleg mint az embernél, úgy a garnéláknál is vannak olyan tulajdonságok, melyek nemhez kötötten öröklődnek. A fenti törvényszerűségek alapján talán nem is olyan nehéz találni ilyeneket. Ha esetleg valakinek sikerül, feltétlenül ossza meg velünk!
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: EGY KIS GENETIKA IV - Nemhez kötött öröklődés

HozzászólásSzerző: Frettner » 2010.09.30. 20:08

Na végre!!!
Bár eddig kétszer olvastam el, és úgy érzem még vagy 10 kell, mire megértem :D
De jóóóóó.
Dezső
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: EGY KIS GENETIKA IV - Nemhez kötött öröklődés

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.10.02. 08:31

Szia Frettner és mindenki!
Ha nem értetek valamit, akkor nyugodtan kérdezhettek. Ezek a dolgok már az átlagos "iskolai tanagyagokon" túl mutatnak, úgyhogy egyáltalán nem baj, ha valami (vagy az egész) homályos, nehezen érthető. Minden kérdésre, felvetésre szívesen válaszolok.
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: EGY KIS GENETIKA IV - Nemhez kötött öröklődés

HozzászólásSzerző: dzsega » 2010.12.17. 23:41

Teljesen elölről kellene kezdeni a magyarázást :?
Nem értem de szívesen olvastam ezeket az írásokat. :)
Eleinte még csak csak értettem de már kezdem nagyon elveszteni a fonalat...

Jó kis írások :!: Lehet belőle tanulni :idea:
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs


Vissza: Biológia

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron