EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

Egy kis biológia: rendszertan, anatómia, genetika, és minden más, nem csak szakértőknek

Moderátor: spuc

EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.09.05. 18:04

Kétgénes öröklődés

A múltkor áttekinthettük, hogy milyen törvényszerűségek szerint öröklődik egy jelleg (példa a red cherry piros színe volt), hogyha egy gén határozza meg azt. Valójában viszont egy jelleg kialakításában általában több gén vesz rész. Most az egyszerűség kedvéért olyan példát hozok fel, ahol a jelleg kialakításáért két gén felelős. A példa ezúttal is N. heteropoda lesz. Tényleg ennek van magyar neve? (Angolul közönséges garnélának nevezik.)
Szóval ismeretes, hogy ennek a kis jószágnak piros (red cherry) és sárga változata (yellow fire) is van. Ez múltkori példán keresztül feltételeztük, hogy ez domináns-recesszív módon öröklődik, a vad, barnás színért felelős allél dominál a piros szín allélja felett. Gondolom, néhányan tapasztalatból tudjátok, hogy a sárga szín is hasonlóan öröklődik.

Első kérdés: Vajon a piros és sárga szín öröklődéséért felelős allélok egy gén, vagy két különböző gén alléljai-e?

Ezt a kérdést a genetikában egy nagyon egyszerű kísérlettel szokták megválaszolni, aminek a neve komplementációs teszt. A lényege az, hogy a két, vad típustól eltérő, recesszív allélra homozigóta egyedet (tiszta vonalú) összekereszteznek. Most tehát egy tiszta vonalú piros és sárga garnélát. Ha a két különböző színért felelős allél ugyanahhoz a génhez tartozik, nem jöhet létre vad típus, hiszen mivel a szülők csak mutáns allélokat hordoztak, nem volt vad (barna színt okozó) allél a rendszerben. Ilyenkor, nem tudom, milyen színű garnélák születnének, de hogy nem vad típusúak, az biztos.

Én ugyan csak leírásokból tudom, hogy a red cherryket nem szabad együttartani yellow fire-ökkel, mert vad változatok lesznek belőle. Ez tökéletesen bizonyítja, hogy a piros és sárga szín meghatározásáért felelős allélok nem egy génhez tartoznak.
Kép

Hogyan lehetséges ez?
Tegyük fel, hogy a piros színt „a” gén „a1” allélja határozza meg, amely recesszív a barna szín vad, „a2” alléljával szemben (a2>a1).
Ehhez hasonlóan a sárga szín „b” génjénél, a sárga „b1” recesszív a vad „b2”-vel szemben (b2>b1).
A piros szülő genotípusa tehát: a1/a1 (mivel piros); b2/b2(mivel nem sárga, és tisztavonalú)
A sárga szülő genotípusa: a2/a2 (mivel nem piros, és tisztavonalú), b1/b1 (mivel sárga).
Az első utódnemzedék, bármily hihetetlen is, de vad színű lesz, ráadásul egyféle genotípusú.
Az „a” génre nézve a piros szülőtől, csaka1 allélt kaphatnak, a sárgától meg csak a2-t.A „b” génre pirostól csak a2-t, a sárgától meg csak b1-et. Így minden utód a1/a2, b1/b2 genotípusú lesz. Mivel mindkét génnél recesszív az élénk színt okozó allél, viszont jelen van a domináns vad színt okozó allél, minden utód barnás színű lesz. A szülők kétféle színváltozata (piros és sárga) mutációja komplentálja, tehát kiegészíti egymást.
Kép

A következő kérdés, az hogy milyen garnélákat várhatunk a következő (F2) generációban?
Ez már kicsit bonyolultabb lesz, mint múltkor, hiszen a F1 állatok négyféle ivarsejtet tudnak létrehozni. (Az ivarsejtekben minden génnek csak egy allélja van jelen!) Ezek lehetnek:
- a1;b1
- a1;b2
- a2;b1
- a2;b2
A négyféle ivarsejtnek elméletileg 16 féle kombinációja lehetséges, amit következő táblázat mutat:
Kép

Látható, hogy csupán egy kombinációban kaptunk olyan utódot, ahol mindkét gén homozigóta a recesszív allélra. Én ezt ?-lel jelöltem, mert nem tudom, hogyan nézhet ki az ilyen állat. Ha valakinek van tapasztalata, az megírhatná! Lehet pl. narancssárga? De az is lehet, hogy ez a Sakura? Egyébként pedig az is könnyen előfordulhat, hogy az ilyen utód életképtelen.
Három olyat találunk, ahol csak az „a” volt homozigóta a1 allélra, ezek piros színűek, és három olyat, ahol a „b” gén volt homozigóta b1 allélra, ezek pedig sárga színűek.

A kétgénes öröklődésnek ez egy viszonylag könnyű esete. Azonban meg kell említenem, hogy ennél vannak sokkal komplikáltabbak is.
A kétgénes öröklésmenet ezen formájának van néhány feltétele:
1. Mindkét gén domináns-recesszív öröklésmenetet mutasson.
2. A két gén kifejeződése független legyen. Képzeljük el, mennyivel bonyolódik a helyzet, ha mondjuk „b” gén csak akkor tud kifejeződni normálisan, ha „a” gén nem mutáns…
3. A két gén különböző kromoszómán van. Ha ugyanazon a kromoszómán lennének, ráadásul egymáshoz közel, akkor együtt öröklődnének, ilyen szempontból egy génnek lehetne őket tekinteni…
4. A gének ne legyenek ivari (X, Y) kromoszómán. Értelemszerűen ez is megbonyolítaná a dolgot.

Hát, remélem, van aki érti, de lagalább olyan, aki próbálja.. Ha van kérdés, ne szégyeljétek!
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.09.05. 19:04

Szerintem nagyon jól érthető és követhető volt a leírás, szuper, ma is tanultunk valamit ;)
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.09.06. 10:21

szentgyo írta:Szerintem nagyon jól érthető és követhető volt a leírás, szuper, ma is tanultunk valamit ;)Örülök, hogy tetszik. Sajnos most kifogytam a genetikás ötletekből. De arra gondoltam, ha valakinek van valamilyen tapasztalata a garnélák öröklődésével kapcsolatban, annak megpróbálhatnánk megfejteni a genetikai hátterét. Én még csak most kezdtem a garnélázást, úgyhogy túl sok tapasztalatom nincs e téren, ezért nagyon szívesen fogadnám a megfigyeléseket, hátha tudok velük valamit kezdeni.
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: LGA » 2011.06.27. 15:53

:twisted: Kicsit tartok tőle, hogy a számunkra érdekes tulajdonságok zömmel többgénes és talán többszintű is. Tehát jóllehet, az igaz, hogy mondjuk egy YF visszakeresztezve vad színt mutat, ugyanakkor más, a vadtól eltérő, de fixált pigmentációjú változattal keresztezve nem egyik, vagy másik megjelenés fejeződik ki tisztán. (Kicsit pongyolára sikerült, de remélem érthető.) Mondok egy (légből kapott) példát: a CR színét, amennyire én látom az áttetsző páncélon lévő piros pöttyök adják. Ha ezek elég sűrűn vannak, akkor messziről szép piros a jószág. Amennyire elnézegettem, a YF színét a a páncél adja, a pöttyök kevesebben vannak és inkább csak átlátszatlanságot okoznak, nem látványosan eltérő pigmentációt. Előfordulhatna az is (itt jön a légbőlkapás), hogy sárga alapon piros pettyek jelennek meg (és emiatt narancssárgának látszik), vagy éppen valami teljesen más szín alakul ki a, sőt sávokban, foltokban fejeződik ki a dolog.

Gondolkodtam rajta, hogy kipróbálom a CR x YF-et, de ehhez kéne 2x5 tenyészpár és kb. 2x5 aki, hogy valami értelmes, kis mintás, de tudományos igényű kísérlet legyen. Sajnos(?) mivel éppen most készülök összerakni egy növényesített akit nulláról, a feleségem lemészárolna ha bepróbálkoznék. :mrgreen: Pedig mennyivel jobb egy ilyen projekt, mint muslinca potrohokat számolni 5 literes befőttesben. Igaz, azok jóval szaporábbak is... :lol:
LGA
Mosura
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2011.06.05. 13:55

Re: EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: spuc » 2011.06.28. 09:24

Szia!
Valószínűleg (sőt biztos) igazad van abban, hogy a garnélák színöröklése nem egy génes, sima domináns-recesszív öröklésmenet. Ezeket a topicocat azért írtam, hogy viszonylag érthetőek legyenek az öröklődés egyszerű alapelvei. A sárga szín öröklődését azért hoztam példának, mert egyszerű megfigyelések (sárga és piros garnéla keresztezés-->vad szín, sárga és piros később kihasad) arra engednek következtetni, hogy ez a domináns recesszív öröklésmenet (persze nem 100%). Az igaz lehet (bár tapasztalatom nincs), hogy az ilyen kihasadásoknál ugyanaz a szép piros és sárga szín már nem tér vissza. Ez pedig arra utalhat, hogy valóban nem egy gén két allélja a ludas. Persze bátorítalak arra (és mást is) hogy ilyen kísérleteket végezzen!
Én még narancssárga N. heteropodát nem láttam, de nem is hallottam róla. Nem valószínű, hogy YF x RC keresztezésből narancssárga egyed lenne (ezt hívnák kodomináns öröklésmenetnek, mikor mindkét szülői tulajdonság kifejeződik).
Kérdés: CR az ugye red cherry, és nem crystal red?
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: LGA » 2011.06.28. 12:23

Ne haragudjatok, lehet hogy félreérthető voltam. Tudom, hogy mi volt a célja az eredeti sorozatnak és nem is vitatkozni, cáfolni szerettem volna bármi is belőle - hanem kiegészíteni, árnyalni. Egyfelől, hogy látszódjon maga a mechanizmus tankönyvön kívül ritkán ennyire egyszerű - másfelől, hogy látszódjon, merre lehet még tovább indulni a téma kifejtésével.

A CR természetesen elírás (amúgy is CRS lenne, helyesen), RC akart lenni - csak tegnap teljesen tompa voltam. Ezért is írtam ide, munka helyett. :oops:

Nem narancssárga, csak annak látszik - lehet hogy nincs igazam, de az RC színe máshogy alakul ki mint a YF. Legalábbis ránézésre más a pigmentációs mechanizmus. (És igen, tudom hogy vadas színezete lesz, én is csak teoretikusan, a példa kedvéért hoztam fel. :D )
LGA
Mosura
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2011.06.05. 13:55

Re: EGY KIS GENETIKA III - kétgénes öröklődés

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.06.28. 14:14

Hát pedig már van narancssárga RC is, zöld, kék, fekete......csak nálunk még nincs, és állítólag nem elég stabil....bár pont a zöld és a narancs ami már jónak tűnik és megfelelően öröklődik is.
Dezső
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/


Vissza: Biológia

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron