Talajszűrő

A szűrőkkel, szűréssel kapcsolatos témák

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: viktorlantos » 2012.06.08. 14:01

Egy ideje használjuk már ezeket a szűrőket aktív talajjal. Nekem a tanulság a következő:

- Nagyon hullámzó a hatékonyság. Ha a porlasztóval, vagy a légpumpával esetleg a csatlakozókkal bármi van, a szűrés megáll. Sajnos több probléma volt már rá, jelenleg a kompresszorhoz ipari csatlakozókat keresünk, ami megbízhatóan működik hosszútávon is.
- Aki kevesebbet van otthon ez a megoldás nem alkalmas szűrésre. Túl sok a párolgás (nyitott akinál) és ha túlságosan feltöltöd a garnik másznak ki, ha lent van a szűrő nyaka kerül víz fölé rövidesen. Ki lehet védeni persze több dologgal, de alapban problémás.
- Hatékonyságban hiába a legenda, nagyon elmarad egy jobb szűrőhöz képest. Akár egy garni tetem, egy otthagyott kaja is képes hazavágni az akváriumot, ami egy rendes külsőszűrőnél elő sem fordulhatna.

Most powerhead-et kötöttem a talajszűrő nyakára. Kb 700lph-s változatot 30 literre. Így kizárjuk a porlasztó/csati/pumpa problémát. És másodlagos szűrésnek az eddigi levegőcsövet szivacsszűrőre kötöttük. Az eredmény mérföldekkel jobb. A beruázás néhány ezer forint és nem kell megbontani az akit. Érdemes kicsit felfejleszteni ezeket a szűréseket, mert sok problémát lehet elkerülni vele.
viktorlantos
Hinomaru
 
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2010.08.21. 18:09
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.06.08. 16:09

Hát igen, én is kezdem unni az állandó töltögetést. És néha tényleg nem árt egy kis odafigyelés és fejlesztés. Nálam ez kimerült egy nagyobb teljesítményű pumpa beszerzésében és kicseréltem a porlasztóköveket.
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Fordított talajszűrő (RUGF)

HozzászólásSzerző: pstefan » 2014.01.02. 02:58

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, mert a fordított talajszűrés lehetősége körülbelül egy éve motoszkál a fejemben, és idén tavasszal úgy néz ki, hogy indítanék egy új 60 literes garnélás akváriumot, amiben fordított talajszűrőt használnék, de van bennem egy kis bizonytalanság :roll: , mert elég sokan ellenzik ezt a szűrést, bár van aki nagyon szereti.

Az elképzelésem az lenne, hogy az akvárium aljára rakok rácsos talajszűrőt (tehát ami ilyen lapokból rakható össze, nem a megfúrt csöves verzió), és ezt egy Eheim 2075-ös kimenő ágának egyik ágára kötném. Tehát a külső szűrő kimenő ágát egy Y elosztóval két részre bontanám, és az egyik megy a talajszűrőbe, míg a másik az esőztetőbe. A szűrő elég erős, de lehet fojtani, és az elosztó miatt a két ágat is külön-külön tudnám állítani. 60 literes akváriumra egy 2075-ös (tele Matrix-al) már önmagában is bőven elég :D , viszont a fordított talajszűrővel a talaj is plusz szűrést biztosítana, és nem is koszolódna el. :D A talajszűrőre talajként Seachem Matrix és a kisebb méret miatt Ada Bio Rio keverékét raknám. Indításkor csak biológiai szűrőanyagot raknék be, de ha a szemcsék nem maradnak lent pár nap után sem a felfele történő áramlás miatt, akkor egy vékony réteg kis szemű kavicsot raknék rá "nehezéknek".

Teszt jelleggel a jelenlegi akváriumomba bedobtam pár szem Matrix-ot, amin egész komoly kis élet alakult ki, és a csigák és garnélák szeretnek rajta matatni. Igazi "élőkövek" lettek. Amellett, hogy a talaj extra szűrőközegként is funkcionál, a felső rétegen megtelepedne ez az "élő" rész, ami többnyire valami algának tűnik, és a talajban nem kosz lenne, hanem csak baktérium "mulm", ami kifejezetten jó a garnéláknak. A talajszűrő miatt csak olyan növényeket raknék be, amik nem igénylik a talajba ültetést (pl.: mohák).

Egyébként a tervek szerint ez az akvárium Sulawesi garnéláknak és csigáknak lenne (kb. 1,5 éve álmodok egy ilyen akváriumról, és a Ti sikereitek talán most megadják a kezdő lökést :D :) :lol: ), tehát itt a teljesen semleges környezet kifejezetten jó. A talaj nem változtatja a paramétereket (pontosabban tisztítja a vizet, de nem lágyítja, savasítja).

A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy a fenti elgondolás működőképes lehet-e? Láttok-e valamilyen hátulütőt a rendszerben? A talajszűrés itt csak kiegészítő szűrés lenne, és elsősorban a talajt tartaná tisztán, és plusz élelmiszerforrást jelentene. A talajszűrőket sokat támadják azzal, hogy az eltömődés problémát okozhat, de állítólag ez a fordított talajszűrőknél nem olyan komoly gond, és ha probléma lenne, akkor a talajt ki lehet porszívózni.

Korábban ezt a témát az akvakertész fórumon is felvettem, de ott nem hozta lázba a többieket. Ott összegyűjtöttem még pár kérdést, remélem nem probléma, ha ide is bemásolom őket:
Egy 60 literes akváriumnál ha egy 2075-ös tele van töltve Seachem Matrix-al, akkor a talaj tud-e még valamilyen szűrést végezni, van-e még mit szűrni? Azon kívül, hogy a talajt tisztán tartja a talajszűrő, végez-e még szűrést, egy kis "polírozást".
Előfordulhat-e a talaj közelében Oxigén hiányok környezet? Ezzel is támadják a fordított talajszűrőket. A koszos víz bekerül a külső szűrőbe, ott a bacik oxigént használnak, és ha nagyon sok a szűrőanyag, akkor előfordulhat-e olyan, hogy nagyon lecsökken a megszűrt vízben az oxigén? (A talajszűrő mellett az esőztető fodrozza a vízfelszínt.) Oxydator-t biztos rakok be, de lehet, hogy egy Twinstar Shrimp-el támogatom meg a rendszert. (Mind a kettő elég sok extra oxigént juttat a vízbe.)
Mi van akkor, ha áramszünet van? Sok ellenző szerint ekkor a talajban is elkezdenek elhalni a baktériumok, és az áram visszajövetele után a szűrőben és a talajban levő elhalt baktériumok kb. legyilkolják az akváriumot... Bár most is, ha elmegy az áram, akkor az aktív talajomban lakó bacitelepek meghal(hat)nak, és mégsem nullázódik le az állomány egy áramszünet után...
A garnélák, csigák a talajon vannak többnyire, nem okoz-e számukra a felfele áramló víz "életidegen" környezetet? (Mondjuk tavaknál is vannak víz alatti források, ahol a talajból jön a víz.)
A garnélák, csigák a talajról szedegetik össze az ennivalót, nem okoz-e náluk problémát, hogy nincs mulm? Igaz az érzékenyebb garnélák nem mulmmal táplálkoznak... Vagy elég-e a bakteriális mulm, filmréteg ami kialakul a talajban?
Ha a talajra mohát rakok, akkor a mohát zavarja-e az, hogy átáramlik rajta a víz? Mivel így a mohán is áramlik valamennyire a víz, lehet, hogy az sem mulmmosodna be...

Előre is köszönöm a válaszaitokat! (Bocsánat a hosszú hozzászólásért, remélem lesz, aki végigolvassa. :) )
Péter

Szerk.: tudom, hogy ez egy kicsit túlparázott, túllihegett dolog. Akár beönthetnék egy zsák homokot is, mert azon is tud működni a dolog, de szeretném a lehetséges kockázatokat csökkenteni, és a lehető legstabilabb rendszert összerakni, és a leendő lakóknak a legjobbat biztosítani. Gondolom sosem árt a tiszta víz. :) (Jelenleg még csak nagyon tervezési fázisban vagyok...)
pstefan
Red cherry
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2012.06.07. 15:34

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: Mormota » 2014.01.02. 11:10

Szia Péter!

Segíteni sajnos nem tudok. :?
Már az akvakertészen is olvastam az elképzelésedről. Megmondom őszintén abban bíztam/bízok megcsinálod és dokumentálod, hogy mennyire hatékony. ;)
A normál irányú talajszűrésről teljesen lemondtál? Mondjuk powerheaddel (Viktor után szabadon)és maláj tornyos ásógépekkel?
Talán Frettner használ talajszűrőt(bár elég régi ez a topic bejegyzése) és tud erről az eltömödésről vagy a Te elképzelésedről érdemben nyilatkozni.
Az alapján amit leírtál úgy gondolom, ha rendesen összerakod azt a külső szűrőt akkor nem sok minden jut a talajlakó baciknak.
Sok sikert, remélem tényleg jól sikerül ez a projekted!
Mormota
Új tag
 
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2013.01.01. 15:07

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: boomo » 2014.01.02. 11:52

Szerintem a megforgatott összmennyiséggel nem lesz gondod mert akár 20x is megtudod az eheim 2075 el (1250 l/h) .És inkább majd vissza kell fojtanod, hogy ne legyen túl nagy áramlás.

Szűrő felület is elég lesz maga a külső szűrő és a talaj is.

De az áramlással gondod lehet .Ha jól értem felülről az esőztető alulról meg a talajszűröböl kijövő víz fog áramolni kB egymással szembe. Így akár lebegtetheted a szennyeződéseket az akváriumban.

Nekem szimpatikusabb a klasszikus megoldás alulról elszívni a koszt fentről kinyomni a szűrt vizet.
boomo
Mosura
 
Hozzászólások: 177
Csatlakozott: 2012.08.17. 18:10
Tartózkodási hely: Budapest xyfono@gmail.com

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: pstefan » 2014.01.03. 10:02

boomo írta:Szerintem a megforgatott összmennyiséggel nem lesz gondod mert akár 20x is megtudod az eheim 2075 el (1250 l/h) .És inkább majd vissza kell fojtanod, hogy ne legyen túl nagy áramlás.

Szűrő felület is elég lesz maga a külső szűrő és a talaj is.

De az áramlással gondod lehet .Ha jól értem felülről az esőztető alulról meg a talajszűröböl kijövő víz fog áramolni kB egymással szembe. Így akár lebegtetheted a szennyeződéseket az akváriumban.

Nekem szimpatikusabb a klasszikus megoldás alulról elszívni a koszt fentről kinyomni a szűrt vizet.Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszaitokat. :)
A szennyeződés lebegtetésétől nem félnék ennél a megoldásnál, mert a talajból sokkal gyengébb áramlással jönne fel a víz, míg az esőztető erősebb és "C" formájú áramlást csinál, a szembe falról lefordulva pont összeszedi a talajból kijött koszt.
A normál talajszűrés azért nem szimpatikus, mert ott tényleges veszélynek érzem a betömődést, elkoszolódást, és mivel itt nagyobb szemcséjű a talaj (Seachem Matrix), ezért a szívóhatás leviheti a kis garnélákat, akik nem a buboréklifttel jönnek vissza, hanem mennek a külső szűrőbe mennek, stb.

Még azért várok pár véleményt, hátha valaki téved erre, aki használt talajszűrőket, esetleg RUGF-t, mert ennél a módszernél elég drága a talaj, kell pár liter Matrix és Bio Rio... :o
pstefan
Red cherry
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2012.06.07. 15:34

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: keytee » 2014.01.03. 12:30

Szia pstefan,

Most olvastam az elképzelésed. Bocs, hogy lehurroglak: felesleges amit csinálsz. Alapban egy 60l-es akváriumot, ha külső szűrővel szűrsz és csak Matrix-ot raksz a külső szűrőbe (esetünkben ezzel a szűrővel még fojtanod is kell a szűrőt - bár esőztetőnél nem biztos) - tökéletesen elég szűrést csinálsz. A Matrix ha jól emlékszem (nekem is ezek vannak a garnis külső szűrőbe), 2 litert ajánl 200L-es akvárium szűréséhez... Annyi bacid lesz, hogy több, mint kéne.
Amúgy ha jól látom az adatlapot 6+0.5 liter szűrőtöltet megy ebbe bele. Jézusom. :) Én így csinálnám: 2L matrix, 2L substrat pro, 1L kerámiagyűrű, 1L aktív szénnek hely (elején nem raknám bele) és a 0.5 literes előszűrő részbe raknám a tőzeget, amennyiben használni szeretnél (sulawesieknél nem kell ilyen, csak esetleg ha mégsem, akkor erre is jó, vagy rakhatsz bele purigent, látom az anyagiak nem számítanak :))

Az esőztetés sok oxigén gondot megold - de javaslok oxydator helyett inkább egy légpumpát fa porlasztással. a legkisebbet pumpából amit kapni lehet (mármint l/h-ban). Ez csak egy tanács, nekem itt van a polcon 5 oxydator, amiket lecseréltem porlasztókra, ugyanis minden alkalommal töltögetni, algát pucolni, problémás volt, hogy elfogyott a töltet, honnan szerezzek hétvégén vidéken, stb... Nekem ez jött be és kiválóan érzik magukat a garnik. Igaz, a légpumpa hangosabb.

A twinstar-ról jókat hallottam, tapasztalatom nincs, de úgy gondolom, hogy egy kis odafigyeléssel, nincs szükség rá garniknál. De ártani biztosan nem fog.

Ez a szűrő 16W-ot eszik óránként, 8-10e forintért kapsz olyan szünetmentes tápegységet amivel majdnem egy napig tudod üzemeltetni áramszünet esetén.
A talaj szűrőt pedig hagyd meg egy régi kor letűnt remekének (nem írom le a vele történt tapasztaltaimat, részben megegyeznek viktorlantos-éval, fordítottról meg csak külföldi fórumokon olvasgattam, de nem túl jókat).

Ha "tuti" receptet akarsz, akkor a külső szűrő elég levegőztetéssel.

Tibor
Avatar
keytee
Hinomaru
 
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2012.10.16. 19:42
Tartózkodási hely: Veszprém, Kaposvár, e-mail: kt kukac esh pont hu

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: pstefan » 2014.01.03. 17:55

keytee írta:Szia pstefan,

Most olvastam az elképzelésed. Bocs, hogy lehurroglak: felesleges amit csinálsz. Alapban egy 60l-es akváriumot, ha külső szűrővel szűrsz és csak Matrix-ot raksz a külső szűrőbe (esetünkben ezzel a szűrővel még fojtanod is kell a szűrőt - bár esőztetőnél nem biztos) - tökéletesen elég szűrést csinálsz. A Matrix ha jól emlékszem (nekem is ezek vannak a garnis külső szűrőbe), 2 litert ajánl 200L-es akvárium szűréséhez... Annyi bacid lesz, hogy több, mint kéne.
Amúgy ha jól látom az adatlapot 6+0.5 liter szűrőtöltet megy ebbe bele. Jézusom. :) Én így csinálnám: 2L matrix, 2L substrat pro, 1L kerámiagyűrű, 1L aktív szénnek hely (elején nem raknám bele) és a 0.5 literes előszűrő részbe raknám a tőzeget, amennyiben használni szeretnél (sulawesieknél nem kell ilyen, csak esetleg ha mégsem, akkor erre is jó, vagy rakhatsz bele purigent, látom az anyagiak nem számítanak :))

Az esőztetés sok oxigén gondot megold - de javaslok oxydator helyett inkább egy légpumpát fa porlasztással. a legkisebbet pumpából amit kapni lehet (mármint l/h-ban). Ez csak egy tanács, nekem itt van a polcon 5 oxydator, amiket lecseréltem porlasztókra, ugyanis minden alkalommal töltögetni, algát pucolni, problémás volt, hogy elfogyott a töltet, honnan szerezzek hétvégén vidéken, stb... Nekem ez jött be és kiválóan érzik magukat a garnik. Igaz, a légpumpa hangosabb.

A twinstar-ról jókat hallottam, tapasztalatom nincs, de úgy gondolom, hogy egy kis odafigyeléssel, nincs szükség rá garniknál. De ártani biztosan nem fog.

Ez a szűrő 16W-ot eszik óránként, 8-10e forintért kapsz olyan szünetmentes tápegységet amivel majdnem egy napig tudod üzemeltetni áramszünet esetén.
A talaj szűrőt pedig hagyd meg egy régi kor letűnt remekének (nem írom le a vele történt tapasztaltaimat, részben megegyeznek viktorlantos-éval, fordítottról meg csak külföldi fórumokon olvasgattam, de nem túl jókat).

Ha "tuti" receptet akarsz, akkor a külső szűrő elég levegőztetéssel.

Tibor


Szia!

Először is köszönöm a hosszú hozzászólásodat! :) Amit leírtál az kb. szó szerint többször bennem is felmerült, és többször elgondolkoztam azon, hogy kell-e ez az egész... :) Vagy mehet simán a dolog, mindenhol vagy homokon vagy korall zúzalékon vannak a sulawesi garnélák. Mivel ez egy régi álom, ezért próbálom rendesen megtervezni, körüljárni a témát. Azt nem mondom, hogy az anyagiak nem számítanak (sőt), viszont nekem inkább az a fontos, hogy a lehető legjobban biztosítsam a lakóknak, ne az legyen, hogy a spórolás miatt haljanak meg vagy érezzék rosszul magukat a lakók. (És ezt a nézetet ugyan úgy vallom a snowball-jaimnál, akik aztán csapvízben és befőttes üvegben is ellenének, mégsem ott vannak.. :) )

Visszatérve a szűrésre. A 100 literes garnélás, csigás, nanohalas akváriumom alatt is egy 2075-ös van, tele bio szűrőanyaggal. Ekkora mérethez ez a szűrés pont elég, kicsi tartalék is van benne, tehát 60 literre egy 2075-ös bőven elég lenne. (Igen, purigen valószínűleg lesz benne.) Sőt az biztos, hogy fojtani kell a szűrőn még esőztetővel is, vagy egy lily-t / poppy-t kell bevetni. Azt olvastam, hogy a sualwesik nem rajonganak a nagy áramlásért.

A fordított talajszűrés mellett a következő érvek szólnának:
1. Megnövelt szűrési felület, megnövelt biztonsági tartalék a rendszerben,
2. A 16 literes AquaStyle-omban snowball garnélák vannak és 3 süncsiga, és mégis a dekorhomokos részt rendszeresen takarítani kell, mert bekoszolódik (ránézésre nem nagyon koszos, de ha megpiszkálom, akkor jön ki belőle kosz). A 100 literesben ADA talaj van, és azt is rendszeresen porszívózni kell. Tudom, ez az akvarizálás velejárója, és nem a vízcserékkel van bajom, csak minimalizálni akarnál a felesleges matatást a vízben, és ezzel a lakók stresszelését. Fordított talajszűrésnél a talaj tiszta, vagy csak bacitelep/mulm van benne, ami kifejezetten jó finomság a garnéláknak.
3. Dennerlik mellett Tylomenia-k lennének még, mert a csigák jelenléte jó hatással van a garnélákra, és nagyon szeretjük a párommal ezeket a csigákat. Mivel ők viszonylag nagy testűek, ezért nekik kell enni adni, nem elég pár lehullott morzsa. Etetés mellett azért koszolnak is, és szeretnék belőlük párat, ezért is merült fel a plusz tartalék képzés a szűrésben.
4. Azt olvastam több helyen, hogy a dennerlik nem tesznek meg túl sokat az élelem szerzésért, nem olyanok, mint mondjuk az amanok. (Vagy elég sok kell belőlük, hogy "bevaduljanak".) Nekik inkább az kell, hogy ahol vannak, ott legyen kaja, ha kell. A nagy akváriumba dobott pár szem Matrixon kialakult életet (alga) úgy látom kifejezetten szeretik a csigák, és a garnélák. Ha ebből lenne a talaj, akkor mindig lenne mindenhol kaja, és a talajban nem kosz, hanem bacitelep, baci mulm lenne, ami szintén kaja.

Oxydatort én a nanoban és a nagy akváriumban is használok (közel 1 éve), én nagyon szeretem. (Biztonság érzetet ad.) A patikában már ismernek, mindig van 3%-os hidrogén peroxid bekeverve, így biztosítva van az ellátás. Nekem sosem volt még komolyan koszos/algás az Oxydator, kb. 2 havonta áttörlöm, és a hetente/kéthetente feltöltöm. Inkább ez, mint a légpumpa hangja. (Azt nem tudom elviselni.)

A Twinstar Shrimpre igazából nem bíznék semmit, az is csak egy biztonsági tartalék. Jobb az ha azon kell gondolkozni menet közben, hogy kell-e ez, minthogy később egyen a méreg, hogy de jó lett volna, ha megvettem volna. A kis garnélák nagyobb túlélési/felnövési aránya azért egy komoly plusz pont a Twinstar javára. Főleg a dennerlinél, ami nem olyan szapora, mint egy sakura. (De ezen is, mint a fordított talajszűrésen is gondolkozom még.)

Szerk.: összegezve: azért a sima külső szűrő és a normál talaj kombináció is még aktív opció a fejemben... :) Csak próbálok valami jót kiokoskodni... :mrgreen:
pstefan
Red cherry
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2012.06.07. 15:34

Re: Talajszűrő

HozzászólásSzerző: lacee13 » 2015.04.04. 21:44

Nos én is megosztanám tapasztalataim a talajszűrővel.
Vásároltam egy Wavereef stf-20 tipusú talajszűrőt, ami egy 80x35-ös alapu akvába ment (annyival kiegészítettem hogy tettemrá egy szunyoghálót az aktívtalaj apró szemcséinek lejutásátol tartván.) :)
Tapasztalatom az hogy szuper biológiai szűrést végez, igaz kell 3hónap mire rendesen beáll a biokör. (nekem van melette egy külsőszűrő is, egy eheim)
De mielőtt azt mondaná barki hogy a külsőszűrő a kulcsa, itt a cáfolat hogy a külsőt egy testvérével használtam anno, és a kettő nem csinált olyan stabíl paramétereket mint most egy külső plusz talajszűrő.(Szóval csak azt akarom mondani van viszonyítási alap.)
Eleinte mulmoztam mig benem állt a rendszer és akkor még akadt mulm, ám később a mulm csökkent és el is maradt. (Finom pici köd van a mulmozáskor de az szinte semmi)
Előnye hogy az aktívtalaj hatását sokkal intenzívebben érvényesíti mint egyébként.
Talajszűrő elemek száma: 20 db.


Mérete(1 db elem): 14 x 7 cm. Összes terület: 0,1960 m2


Teleszkópos szűrőcső mérete: (belső) 20,5 mm, (külső) 23,0 mm

Kép
Avatar
lacee13
CRS C
 
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2013.11.08. 18:55

Talajszűrő

HozzászólásSzerző: Arghai » 2016.11.16. 12:18

viktorlantos írta:Egy ideje használjuk már ezeket a szűrőket aktív talajjal. Nekem a tanulság a következő:

- Nagyon hullámzó a hatékonyság. Ha a porlasztóval, vagy a légpumpával esetleg a csatlakozókkal bármi van, a szűrés megáll. Sajnos több probléma volt már rá, jelenleg a kompresszorhoz ipari csatlakozókat keresünk, ami megbízhatóan működik hosszútávon is.
- Aki kevesebbet van otthon ez a megoldás nem alkalmas szűrésre. Túl sok a párolgás (nyitott akinál) és ha túlságosan feltöltöd a garnik másznak ki, ha lent van a szűrő nyaka kerül víz fölé rövidesen. Ki lehet védeni persze több dologgal, de alapban problémás.
- Hatékonyságban hiába a legenda, nagyon elmarad egy jobb szűrőhöz képest. Akár egy garni tetem, egy otthagyott kaja is képes hazavágni az akváriumot, ami egy rendes külsőszűrőnél elő sem fordulhatna.

Most powerhead-et kötöttem a talajszűrő nyakára. Kb 700lph-s változatot 30 literre. Így kizárjuk a porlasztó/csati/pumpa problémát. És másodlagos szűrésnek az eddigi levegőcsövet szivacsszűrőre kötöttük. Az eredmény mérföldekkel jobb. A beruázás néhány ezer forint és nem kell megbontani az akit. Érdemes kicsit felfejleszteni ezeket a szűréseket, mert sok problémát lehet elkerülni vele.

Szia,
Jelenleg is működnek ezek az akváriumok? Esetleg fotók vannak róla? Egy nanon dolgozok éppen, és erősen gondolkodom a te megoldásodon is!

Tapatalkkal küldve az én LG-H340n eszközömről
Arghai
Új tag
 
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2015.09.20. 08:06

Előző

Vissza: Szűrés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron