Zeolit

Az akvárium talajával kapcsolatos témák

Zeolit

HozzászólásSzerző: kissgj » 2011.03.08. 14:14

Sziasztok!

Szó esett már sok féle talajról és keverékről. Kísérletező ( aka gagyizo ) vagyok, és kezembe került egy nagy adag Zeolit alapú macskaalom ( Biolux 10kg, forrás: DM, Practiker, szomszéd kertészbolt.). A legfőbb vonzereje az ára: 600 Ft/10kg.
Utána járva a témának a következőket tudtam meg róla:
- A zeolit gyűjtő fogalom kb 40 féle ásványt neveznek e néven. (színük utal az összetételükre, a rózsaszínűek sok alumíniumot tartalmaznak, a zöldes szín Mg, Cu, jelenlétére utal) Az az alom mosás után zöldes fehér színben pompázik.
- A zeolit tartalmú macskaalmok egy-egy zeolit fajtából készülnek, de gyakran számos adalékot tartalmaznak leginkább meszet.
- A macskaalom aktivált zeolitot tartalmaz (ilyet használnak a tószűrőkben is). Azaz 500°C fölé forrósítják, amitől lukacsos, habos szerkezetű lesz, alaktalan 1-5mm átmérőjű életlen szemcséket tartalmaz.

Mosás után sósavval nem reagált, a víz vezető képességét minimálisan emelte, a PH változás általam nem volt mérhető (csep teszt, 5-8 ph lakmuszpapír) (KH tesztem most nincsen) az NO tesztek semmit sem mutattak. Sajnos igazán releváns víztesztjeim nincsenek (szilica, CU, AL teszt).

Szeretnék az aktív talajokhoz hasonló működésű, költségtakarékos megoldást összehozni, és világos talaj amúgy is kevés van (kvarchomok ültetni nem az igazi, márvány - meszes...)
Mosás, válogatás után berendeztem egy kísérleti akváriumot (most 2 hetes) ebben kevert alaptalajt (zeolit (50%), aktívszén(5%), égetett agyag(35%), morzsolt tőzeglap(10%) van tiszta zeolit fedéssel.Igénytelen növényekkel (Átokhínár, májmoja, valiznériák), mivel még nincsen fényem.
Az alap talajt használatba vétel előtt tömény (az előírtnál 20x töményebb) növénytápos (Hapylplant) vízben áztattam amibe kevés NOx tartalmú muskátli tápot is öntöttem. Mivel a zeolit erősen megköti a nitrogén vegyületeket. Az áztatással azt akartam elérni, hogy amit megköt az már ott legyen a taljabaciknak, illetve ami az NO hatására a zeolitból felszabadul az még most jöjjön ki. A megkötés működik, mert a tápos víz néhány óra alatt teljesen elszíntelenedett a talajra öntve.sajnos a kevergetés hatására az összetevők szétválnak, így a víz leöntése után nedvesen megint be kellett keverni a talajt, de az akiban már a rárakott fedőréteg nem engedi keveredni.
Végül a talajat egy noname növénytáp tablettával tovább gazdagítottam (ezek általában a tápanyagok mellet növényi hormonokat is tartalmaznak, a gyors gyökér növekedés érdekében). - Nem vagyok benne biztos, hogy a gyári táptalajok nem tartalmaznak hormont. Tudja ezt valaki?

A 2 hét várakozás, napi vízcsere után behelyezett garnélák nagyon idegesen viselkedtek, így most csak növények vannak bent, azoknak -eddig- tetszik a dolog.
Másik akváriumban 2 hónap után jól elvannak, de ott csak sima zeolit van, minimális növényzettel, ill platty-kal.

- Kíváncsi vagyok más is használja-e ezt az anyagot?
- Van-e tapasztalat arra nézve, hogy károsítja a garnélákat. (Cu tartalom vajon mennyire oldódik ki belölle?)

Tudom, a gyári aktív talajok sokkal jobbak, de szándékosan szeretnék kísérletezni saját dolgokkal (pénzem éppen nincs sok, időm viszont van :) )
Van jobb készen, de nem veszem meg mert nem akarom.
kissgj
Új tag
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2011.03.08. 12:11
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Zeolit

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.08. 19:25

Érdekesen hangzik, kíváncsi vagyok az eredményre. Hallottam már, hogy szűrőbe raktak zeolit macskaalmot, de nem vált be, mert egy idő után szétesett, fehér sár lett belőle. Azon már én is gondolkoztam, hogy az új brakkvizes akváriumom talajába zeolit szűrőanyagot keverek kis mennyiségben, de a macskaalommal szemben egy kicsit bizalmatlan vagyok, nagy mennyiségben pedig a szilícium okozhat kovamoszatos problémákat.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Zeolit

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.03.08. 21:31

Hát a garniknak nem tesz jót a réz, sem az alumínium. A magnéziumról nincs adatom....
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Zeolit

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.08. 21:49

Kérdés, hogy milyen formában kerülhet bele a vízbe a réz és az alumínium, és milyen mennyiségben. Mert egy ásványról beszélünk, aminek az élettani hatásai teljesen mások, mint a magányos fémionoknak. Például a klór Cl2 formában méreg az akvárium minden lakójára, legyen az garnéla, hal, növény vagy baktérium. HCl formában meg semlegesen viselkedik, remekül lehet vele pH-t csökkenteni. NaCl alias konyhasó formában meg tele van vele a tenger. Vagy a higany is egy kellemetlen,szervezetben felhalmozódó méreg, aminek az amalgám művésznevű ötvözete teljesen biztonságos, abból van a fogtömés. Tehát mielőtt leírjuk a zeolitot, többet kéne tudni róla, mik szabadulhatnak fel belőle és milyen formában. Szerintem ha veszélyes lenne, akkor nem lehetne olyan sikeres szűrőanyag, nagyon sokan használják és jónevű gyártók forgalmazzák.
Magnézium van a csapvízben, a vízkeménység egy része magnéziumvegyület. A keményvizes garnélák biztos, hogy tolerálják.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Zeolit

HozzászólásSzerző: kissgj » 2011.03.08. 22:59

A zeolitot hasonló módszerrel aktiválják mint az aktívszenet, azaz hevítik, ekkor az ásvány kristályvizet veszít, térfogata megnövekszik szerkezete porózus lesz. Mivel kristályvize egy részét is elveszíti kémiailag is aktív lesz.
Szűrőkben 2-3 hónapos csereidőszakokat írtak, ennyi idő alatt esik szét, de itt ugye aktív áramlás van, ami nagyságrendekkel nagyobb mint az aljzaton.
A táptalaj rétegbe kevertem égetett kertészeti agyagot (apróbbra zúzva). Lehet, hogy kellet volna kerámia zúzalék is, elkerülendő a tömörödést?

Szilikát leadásra - aktiválás után elvileg jobban - hajlamos, de eddig szerencsére nem tapasztaltam kovamoszatot. Tényleg, ha megjelenik kiirtható valamivel?

Mindenesetre a növények szépen nőnek, sajnos rendes fotót képtelen vagyok készíteni (mivel egy 15 literes öntött üvegkád tölti be a tesztakvárium szerepét).
Van jobb készen, de nem veszem meg mert nem akarom.
kissgj
Új tag
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2011.03.08. 12:11
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Zeolit

HozzászólásSzerző: kissgj » 2011.04.21. 09:06

Eltelt egy hónap, leírom a végeredményeket, más ne szenvedjen vele :(.

Nem oldódott fel a zeolit, további táptabletták hozzáadásával a növények gyorsan fejlődnek, de:
- A garnélák utálják, ha tehetik nem mennek rá, a növényeken közlekednek.
- Alacsony fajsúlya miatt szinte lehetetlen mulmozni, bármilyen nagyobb áramlás (vízcsere) felkeveri.
- három hét után hatalmas amónia spike-ot produkált, az algák azonnal elborítottak mindent (kivéve a zeolitot).

Mára beállt a teszt aki, bőséges széndioxid adagolás, emelt fény mellet.
Ancitus (nem megy az aljzatra), csigák és betta lakik benne, a garnikat már nem kínzom, visszamentek a többi akváriumba.

Tapasztalat: A macskaalomként árult zeolit max. talajdúsításra, esetleg világos dísz aljzatként jó, élőhely kialakítására alkalmatlan.
Van jobb készen, de nem veszem meg mert nem akarom.
kissgj
Új tag
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2011.03.08. 12:11
Tartózkodási hely: Pécs


Vissza: Talaj

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég