Taksoft garnélái

A fórumtagok garnélái

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: Keiron » 2012.03.05. 21:56

taksoft írta:
Maradt még ~8db babaulti green is, de szépen látszik, hogy a tigrisek elnyomják őket. Jóval nagyobbra is nőnek, és a nagy számuk miatt nem sok esélyük van a zöldeknek. Sajnos nem is a legszebbek, a szebb példányok a nyáron sajnos a meleget nem bírván elfogytak (akkor, amikor a tigrisek gyakorlatilag minden probléma nélkül éldegéltek velük).

Azt nem hiszem, hogy a nyári meleg vitte el őket, mert a zöldek kimondottan kedvelik,sőt igénylik a meleg (és kemény) vizet. Nálam csak az ő akváriumukban van fűtés, és nem engedem,hogy 22-fok alá menjen a hőmérséklet, mert nagyon megcsappan a szaporodási kedvük, és ez igaz a lágyabb vízre is.
Keiron
Panda
 
Hozzászólások: 381
Csatlakozott: 2011.10.19. 07:07
Tartózkodási hely: Budapest, e-mail:fzseni@gmail.com

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2012.06.19. 11:51

A tigrisek elkezdtek szaporodni, ahogy egy picit melegebb lett. Nem értem, de mindegy. Frettner vitt el néhány babaulti zöldet, de még maradt jó néhány, közöttük petés nőstény is.

Viszont a múlt héten érdekes megfigyelést tettem, amit azonnal tettek is követtek.
Planáriák vannak az akváriumomban, már írtam róla, szinte indulás óta látom őket. Tavaly nyárig minden etetésnél szedegettem ki belőlük. Szerencsére kicsi, ~1..2mm széles, max 10mm hosszú példányok, amik nem is húznak ragadós csíkot maguk után. Így aztán egy idő után elkezdtem nem törődni velük, mondván nem okoznak problémát, csak esztétikailag zavarnak engem.
De a múlt héten túl sok üres páncélt találtam az akváriumban. Rendben van, hogy vedlés, de gyanús volt, hogy 5-6db-ot is látok egyszerre, mikor heti 1-2 szokott lenni maximum. Aztán láttam, ahogy egy-egy planária megpróbál rámászni a garnélákra. Összeraktam a képet, sajnos a planáriák elkezdték levadászni a garnéláimat, és valószínűleg meghagyják a páncéljukat, csak a belsőségeket eszik ki. Gyanús volt az is, hogy a garnélák már csak fent, a vízszint közelében tartózkodtak, leúsztak az ennivalóért, majd azt megragadva rögtön visszatértek a felső részekbe. Eleinte a szűrő tetején is sokan voltak, de aztán ott is megjelentek a planáriák, és azután már ott sem nagyon pihentek.
Két elpusztult garnélát találtam összesen, meg vagy 10-12 páncélt az elmúlt 1 hónapban.
Így azonnal átmentettem a garnélákat egy szükségakváriumba, teljesen új szűrővel (nesze neked akváriumindítás) az eredeti vizükkel. Ahogy átkerültek, kaptak egy kismértékű vízcserét is, és adagoltam tonikot is.
Most már esznek (amit a nagyobb akváriumban már nem nagyon tettek az utolsó napokon), és bár látszik hogy nem a legjobb helyen vannak, szépen ücsörögnek, mászkálnak. Igaz, jóval apatikusabbak, mint tavaly nyáron.

A nagy akváriumot kiürítettem, az összes felszerelést kidobtam, az üveget sóval és ecettel alaposan kimostam. Most szárad, és még átöblítem egyszer gyenge sósavval is feltöltés előtt.

Sajnos a planáriák áldozata lett valószínűleg két petés tigris, a petés babaulti zöld, és még jó néhány egyed. Az is fura volt, hogy amikor elengedte a petéket az egyik tigris, pár nappal később már alig voltak kicsik, és most is csak 3-at tudtam kimenteni (további 3-at sajnos nem tudtam kifogni, így ők az én áldozataim lettek).

Már áztatom az AN shrimp soilt (hogy ne lágyítsa majd a vizet túlzottan), és hamarosan összerakom az akváriumot. A jövő hét közepén szeretném áttenni a garnélákat bele, hogy a nyarat már ott töltsék.

Majd beszámolok a fejleményekről hamarosan, próbálok képeket is keríteni (bár az nálam nagy mumus).
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Előző

Vissza: Garnéláink

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron