Taksoft garnélái

A fórumtagok garnélái

Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.01.17. 17:23

Szeretnék néhány képet mutatni a mostani lakókról.
Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy kik ők, Caridina, és ezen belül babaulti, továbbmenve pedig a zöld, és a zebra változat.

Ők a zöldek, pár nappal az érkezésük után.
Kép

És egy újabb kép, pár napja készült:
Kép
Bocs, kicsit algás az akvárium, de eddig erről az oldaláról nem fényképeztem, most fordítottam el, mert mellé került a zebrák leendő új otthona (12l ->26l upgrade).

És egy kép a zebrákról az érkesé után kb. 1 héttel:
Kép

És egy új jövevény (kb. 2 hete vettem észre):
Kép
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: MissMuss » 2011.01.17. 20:59

Szépek!
Nagyon jó színük van a zöldeknek! Milyen talaj van alattuk?
Állatoktól emberséget, növényektől türelmet tanulunk.
Avatar
MissMuss
Találkozó résztvevő
 
Hozzászólások: 137
Csatlakozott: 2010.10.03. 22:37
Tartózkodási hely: Budapest, IX

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.17. 21:49

Szép kis garnik, alakul a gyűjtemény ;)
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.01.17. 22:55

Köszönöm! :)
A zöldek alatt Aquatic Nature shrimp soil van. A zebrák alatt pedig homokkal kevert aprószemű bazalt.
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.08.10. 13:42

Sajnos, ahogy már írtam a babaultis topikban, elfogytak a zebráim. A zöldeknél nagyobb akváriumban voltak, némileg gyengébben világítva, növényekkel (azonosak mindkét akváriumban), és légpumás szivacsszûrõvel. A két akvárium egymás mellett van, így túlzott hõkülönbség sem léphet fel. A zöldek megvannak, a zebrák egyszerûen elfogytak. Jó pár tetemet kiszedtem, de az utolsó néhány darab tetemét nem találtam meg (1 hét kihagyással jutottam az akváriumhoz a szabadságok miatt, de etetve voltak közben), kerestem a tetõüveg lyukjának közelében sem, ott sem voltak.

Így most csak zöldek vannak. Azok száma is csökkent egy kicsit, de még így is elég sok van belõlük, remélem újra beindul a szaporulat és hamar visszaáll az eredeti populáció (és tovább nõ).
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.10.23. 17:31

Újra egy kis beszámoló, megpróbálom képekkel.

A kisebb akváriumban megfogyatkozott a babaulti zöldek tábora, de azért maradtak elegen. A nagyobbik akváriumban azt hittem hogy teljesen elfogytak a babaulti zebrák, de egy túlélő maradt, de ezt csak később vettem észre.

Hoztam két új csapatot augusztusban.
Az egyik egy Blue pearl csapat volt, ami a nagyobbik akváriumba tettem, alapos beszoktatás után. Két nap múlva találtam elhullott állatokat, de gondoltam, biztosan nem voltam elég alapos a beszoktatással, és ezért hullottak el.
Aztán minden nap találtam elpusztult állatokat, és gyanakodni kezdtem. Ahogy már leírtam, először nagyon apatikusan viselkednek, aztán olyan, mintha tejjel töltődnének fel, majd elpusztulnak, semmi rángatózás, vagy egyéb keretében, csak simán eldőlnek.
Rendeltem Shrimp tonikot, de mire megjött, összesen 3 maradt meg, két blue pearl, és egy zebra (aki csak akkor került elő. mikor már beraktam a blue pearlöket. Közel 3 hétig élt kaja nélkül (mert nem tudtam, hogy bent van, hiába figyeltem sokáig az akváriumot a pusztulások után).

Az akváriumból mindent kidobtam, maradt a szűrő, amit forró vízzel kiöblítettem, majd hetekig szárazon hagytam. Az akváriumot ecettel mostam át, és most rendeztem be újra, teljesen új berendezéssel. Egyelőre nincs benne semmi, csak moha, de a másikból fogok feldertőket belerakni először, hátha még mindig átok ül rajta.

A másik csapat, akiket hoztam, egy érdekesség. N-emytől származnak, és tigrisek. De nem akármilyenek, hanem keményvizes tigrisek. Bp-i csapvízben vannak, augusztus közepe óta éldegélnek nálam, volt pár petés nőstény is közöttük, és most már jól kivehető néhány 1 cm körüli kis tigris. Most is van petés nőstény közöttük. Őket szerencsére a babaulti zöldek mellé tettem, így mindegyik megmaradt (pedig mind kifejlett példány volt).
Jóval nagyobbak, mint a babaultik, sokkal elevenebbek, többet esznek.

Egy kép a zöldekről:
Kép
Sok petés nőstény van, és nagyon sok a kicsi is. Bár, azt még nem nagyon tudom eldönteni, hogy pár mm-esen vajon tigrisek-e, vagy zöldek. Igaz, a zöldeknek egész kicsinek is van már zöldes beütésük, míg a tigrisek csak 1 cm körül kezdenek csíkosodni.

És egy a tigrisekről. Legnagyobb örömömre ők az N-emy féle kevert tigrisek, amikben van némi fehér csík is a feketék között. Nekem nagyon tetszenek.
Kép
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.10.23. 20:26

Nagyon jól néznek ki!A tigrisek kemények,ezt már máshol is írták hogy a kemény vízre át lehet őket szokatni!Grat hozzájuk! ;)
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda
 
Hozzászólások: 445
Csatlakozott: 2011.01.23. 15:10
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: Nemy » 2011.10.23. 21:48

Szia Taksoft !
Örülök ,hogy jól érzik magukat nálad is a tigrisek és te is örömödet leled bennük :).
Kemény srácok ,bírják a strapát és tényleg rendkívül szépek a fehér csíkosak. Nálam még az RC-ket is lenyomták az egyik vegyes akvárium benépesítésében :D.
További sok sikert hozzájuk.
Avatar
Nemy
CRS C
 
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2010.10.21. 09:22

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.10.25. 11:33

Igen, nálam is látszik, hogy szaporodnak rendesen. Két kismama is az elmúlt hetekben engedte el a kicsiket, mert most csak 1 petés nõstényt látok (3 is volt 3 hete), és rengeteg a kicsi is. Mondjuk azok között zöldek is vannak, és túl picinak egyáltalán nem tudom megkülönböztetni õket.
A terv úgyis az, hogy a tigrisek átkerülnek a nagyobb akváriumba, de ahogy írtam, csak a kicsikkel fogok próbálkozni elõször, nehogy megint egy teljes pusztulással végzõdõ költöztetésem legyen. Ha a kicsik megmaradnak, akkor majd mehetnek át a nagyok is.
Nagyon féltem tõlük, hogy hogy fogják tolerálni a bp-i csapvizet a tiédhez képest, meg hogy mennyire lesznek érzékenyek, de szerencsére tényleg minden rendben. Gyönyörûek, és zabálnak, és elevenek. A kismamák bújkálósabbak, de a vacsora közepén õk is szoktak csatlakozni.

A kisebb darab kajákat simán felkapják, és elúsznak vele, a zöldek a kisebb méretük miatt nem tudják ugyanezt megtenni. Azért jut elég mindenkinek.

Tényleg, az normális hogy ilyen nagy méretkülönbség van a babaulti zöldek és a tigrisek között? A zöldek (a petés nõstények) 20mm körül vannak, a tigrisek ~30mm-esek.
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Re: Taksoft garnélái

HozzászólásSzerző: taksoft » 2012.03.05. 10:25

Az utolsó hozzászólásom óta kissé elhanyagoltam a garnélákat.
Megszüntettem a nagyobb(~26l) akváriumot, mert harmadszorra ért csalódás vele kapcsolatban. Nem maradtak meg benne a garnélák, azok amik a másik akváriumban szépen elvoltak. Szerencsére csak egy tesztcsapatot tettem át, de 2 kivételével egyiknek sem jött vissza a színe rendesen. Pedig a tigrisek nem szokták elveszíteni a mintázatukat még szállításkor sem. Valami nagy gond volt ott, de nem tudtam rájönni, hogy mi, inkább az egész akváriumot eladtam, mindennel együtt.

A kisebbiket visszafordítottam lapjával kifelé, mert így már jól elfér, és egyedüliként az állványon középre húztam.
Az oldalfalon természetesen tenyészett az alga, mert onnan nem takarítottam le (ez az oldal eddig nem látszódott, keresztben állt az akvárium az állvány szélén).

A heti vízcserék rendszeresen megtörténtek, heti 6 alkalommal enni is kaptak :-), úgyhogy csak a látványt voltam kénytelen mellőzni. Nemrég írtam, hogy nincs szaporodás, nincs petés nőstény az akváriumban, de ennek elég sok oka lehet.

Szombaton lepucoltam az algát a frontüvegről, amit 2 perc alatt be is tolt a pocakjába a sereg (így a héten 7-szer kaptak enni). Most döbbentem meg, hogy mennyien is vannak. legalább 40 garnéla, de lehet hogy több is. Emiatt nem szaporodnak, valószínűleg. 16l-es az akvárium.

Gyönyörűek, a pengével letolt algán úgy hemzsegtek, hogy öröm volt nézni (képet persze sajnos nem csináltam), Kisebbek-nagyobbak, de azt jól láttam, hogy nincs petés nőstény, a legkisebbek is 1,5cm körül vannak.

Megpróbálok ma képeket csinálni, és felteszem majd őket, hogy ti is lássátok.

Maradt még ~8db babaulti green is, de szépen látszik, hogy a tigrisek elnyomják őket. Jóval nagyobbra is nőnek, és a nagy számuk miatt nem sok esélyük van a zöldeknek. Sajnos nem is a legszebbek, a szebb példányok a nyáron sajnos a meleget nem bírván elfogytak (akkor, amikor a tigrisek gyakorlatilag minden probléma nélkül éldegéltek velük).
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Következő

Vissza: Garnéláink

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron