Imre akváriuma

A fórumtagok akváriumai

Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.03.29. 17:42

Üdvözlök mindenkit!

Engedjétek meg, hogy én is bemutassam a "kreálmányomat"! Ebből a fórumból nagyon sok ismeretet merítettem a garnélákról, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek a szerény tapasztalataimat. Már régóta foglalkozom akvarisztikával, de eddig csak nagyobb halas akváriumaim voltak. Jelenlegi lakásunk azonban elég kicsi, így csak egy nano jöhetett szóba. Adták magukat a garnélák hozzá. Szerencsére a lányom érdeklődik a vízi élőlények iránt, így rábeszéltem a feleségem, hogy mégis kell nekünk egy kicsi akvárium. Nekem speciel tetszik az elől hajlított üvegből készült verzió, így olyat választottam. AD NanoLife Cube 20 típusút vettem. Az Aqua DePo webshopján rendeltem. 2 nap alatt nálam volt épen, sértetlenül. Bár 25x25x30-as méretben árulják, a valóságban 24,5x25x30-as és ez a külső mérete! Vagyis a nettó térfogata 24,1x24,6x29,6 ami nagyjából 17,5 liter. Nem szerettem volna a technikát nézegetni, ezért egy hátlapot terveztem belerakni, amivel egyúttal egy átfolyós szűrő rendszert is ki akartam alakítani. Ehhez némi csempét, egy járólapot, sziloplasztot használtam fel. A szilo Mester márkájú. PH 7.0 semleges, káros anyagot nem tartalmazó, nem ecetsavas. Nem csak üvegre, hanem fémre, fára, műanyagra és kerámiára is kiválóan tapad. Száradásig elég furcsa, büdös szaga van, utána teljesen szagtalan. Mivel egy kép többet mond száz szónál, ezért a kivitelezés képekben:

Kép

Kép

Kép

Kép

A járólap hátsó széle és a hátlapi üveg között 4,5 cm van. A víz az alsó sarokban vágott nagyobb nyíláson folyik be és a másik sarokban fent vágott kisebb nyíláson, a szűrőből kivezetett csövön folyik vissza. A víz szintje a fenti nyílás aljától kb. 1 cm-rel van lejjebb. Az első (befolyó) fakkon lévő nyílás egy méretre vágott kék szűrőszivacs darabbal van betömve. Ebbe a fakkba terveztem egy automata fűtőtestet elrejteni. Időközben kiderült, hogy nem kell külön fűtenem a vizet, így ezt azóta feltöltöttem a szűrőszivacs maradékának kockára vágott darabjaival. A középső fakkba simán bele tudtam rakni egy kiló kerámiagyűrűt. A 3. fakkba került a belső szűrő. Ez nálam egy Resun magi-200-as típus. Gyakorlatilag hangtalan és remekül dolgozik. A 200 l/h teljesítményből még vissza is kellett fognom, mert egy hegyi patakot kaptam akvárium helyett. :) Ezt egy, a szivattyú beömlő nyílása elé ragasztott, méretre vágott műanyag lapkával értem el. A ragasztást meleg műanyag ragasztó pisztollyal csináltam. A szűrő néhány szivacs csík segítségével rezonancia mentesen, passzentosan berakható a helyére. Képekben:

Kép

Kép

Mivel a járólap hátsó fele nem lett volna valami dekoratív látvány, ezért némi jó minőségű német csemperagasztó segítségével csináltam egy kis minimal 3D műszikla hatást. Elkentem kb. 0,5-1 cm vastagon nagyjából két marék jó sűrűre kevert anyagot, majd a spaklival "meghúzogattam" felfelé. Gyorsan beszórtam bazalt zúzalékkal, majd felállítottam az akváriumot. Így kicsit olyan lett, mintha az olvadt kőzet lefele folyva szilárdult volna meg.

Kép

Kép

Kép

Feltöltés előtt egy hétig hagytam száradni. A végén hajszárítóval is bebiztosítottam kicsit, bár akkor már csontszáraznak tűnt.

Kép

A világítás. A kész lámpatestek árát látva tudtam, hogy ebből is barkács lesz. Vettem a Tescoban 239 forintért egy 25 cs hosszú sütőformát. 300 forintért egy kerámia E27-es foglalatot. Olyat, ami egy derékszögben fölé hajló fém fül segítségével rögzíthető. Szerelt zsinór volt otthon. Időzítő kapcsoló is. Így nem kell a kapcsolgatással bajlódni. Bár a múltkor láttam a Tescoban egy kisebb mechanikus fajtát 690 forintért, így ez sem nagy összeg. Digit is kapható úgy 2900 forintért. A legdrágább a kompakt fénycső volt. 12 Watt, 6500 kelvin. 1200 forint. A "lámpatestet" lefújtam a múltkori abroncsfújásból megmaradt matt feketével. Alul vékonyan bekentem forró műanyag ragasztóval, hogy ne rezonáljon és csúszkáljon a tető üvegen.

Kép

Kép

A tető üveget 3 mm-es "hulladék" üvegből vágtam. A négy sarkát levágtam. Etetőnyílásnak, sellőzésnek, elektromos vezetékek kivezetésének. Az üveg szélétől 5 mm-re szilóval beragasztottam 1 cm széles, 5 cm hosszú üveg csíkokat. Így esélytelen, hogy lecsúszik az akváriumról. Ahol felfekszik az akváriumra, ott "megpöttyöztem" néhány helyen szilóval, így nem rezonál. Feltöltés és beállítás után:

Kép

A víz megbarnult a vasfától, de az még nem ártott senkinek! ;)

3 hét üresjárat után jöttek a lakók. Mivel kezdő garnélás vagyok, ezért először RC-ket hoztam bele. A növényeket nem akarom tápozni, meg a lányomnak kell a halacska is, így néhány Boraras lett a rákok társbérlője. Mindegyikük túlélte a költözést és jól megvannak. Kb. 2 hete laknak nálam és még az ikrás RC nőstényem sem dobta el a petéket.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kívánok mindenkinek további sikereket a kedvenceihez!
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: Beni » 2013.03.29. 20:48

Ezt nevezem! Az elején kicsit "megijedtem" a járólaptól, de a végén nagyon pofás lett a berendezés. A lámpabura kimondottan ötletes, Nekem ilyen sosem jutna eszembe, minden elismerésem! :o
Csak egy apró megjegyzést fűznék a szűréshez... A kerámiagyűrűk nagyon jó mechanikai szennyeződésekre, és szépen eloszlatják a víz áramlását a teljes szűrőfelületen, azonban biológiai szűrésre nagyon gyengék, és szivacsod sincs annyi, hogy az meglegyen. A helyedben a kerámiagyűrűk felét kicserélném valamilyen jó minőségű biológiai szűrőanyagra, pl eheim substrat pro-ra, mert ez rengeteget javítana a vízminőségen.
Ahogy látom 12W világítás van kb 13-14l vízre, és nem tápozol? Napi hány órát világítasz így?
Beni
Mosura
 
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2012.08.19. 07:21
Tartózkodási hely: Tatabánya mail: beni_p@vipmail.hu

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.03.29. 21:08

Köszönöm! Mindenkinek jól esik egy kis elismerés! :D A kerámiagyűrűk esetében igazad van. De ebből volt itthon egy bontatlan dobozzal és az asszony miatt minimal költségvetéssel kellett megoldanom a dolgot. ;) Idővel tervezem a Gyűrűk alá, plusz a 3. fakkba a szűrő aljáig feltölteni valami jó kis anyaggal. A régi nagy akváriumom külső szűrőjében volt az általad említett anyaghoz hasonló, csak az már nincsen meg. Ezen kívül még gondolkodtam biolabdán is. Ha összegyűlik némi dugipénz, akkor megy bele a cucc. Addig a szűrőszivacs kockák. Kompakt fénycsőből 15 Wattosat szerettem volna venni, de nem kaptam ebben a színhőmérsékletben. Így maradt ez. Reggel 8-tól este 20-ig megy napi 12 órában jelenleg. A növényeim növögetnek és új leveleket is hoztak már. Abban bízom, hogy nincs olyan nagy baj ezzel. Algásodás még nincsen. Te mit tanácsolsz? Persze tudom, hogy jobb lenne az eredetileg tervezett 15 Wattos, de most ez van...
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: Beni » 2013.03.30. 07:48

Azok a bizonyos műanyag biolabdák csak a nevükben végeznek biológiai szűrést, sajnos semmire sem jók, ne olyat vegyél. Nekem a külső szűrőmhöz adtak kb 2 litert, ami szintén anyagi okokból benne is maradt, de minden takarításkor látom, hogy szinte semmi bacitelep nincs rajtuk, míg a felette lévő substrat pro gyönyörű őzbarna a baktériumoktól...
A világításodnál pont arra gondoltam, hogy túl erős. Tápozás nélkül általában 0,2-0,4W/l világítást szoktak használni a legtöbben, 0,4-0,7W/l között már erősen ajánlott tápozni, 0,7W/l felett pedig már a CO2 beoldás is erősen ajánlott, különben nagy valószínűséggel ellep az alga. A világítási idő is sok szerintem, mert a legtöbb növény napi 8-9 órát képes fotoszintetizálni (attól függ, honnan származik), utána már csak az algák, így aztán 10 óránál többet sosem érdemes világítani. Sajnos ha a növények aktívan fotoszintetizálnak a sok fény miatt, de nincs elég tápanyag, amiből felépítsék magukat, akkor tápanyaghiányban elpusztulnak. Szóval Én soknak érzem a fényerődet is, és a világítás hosszát is, legalább az egyiken visszavennék, és mindenképp használnék valamilyen növénytápot, de ha Nálad működik a dolog így is, akkor valamit nagyon jól csinálsz! :D
Nálam egyébként 8W van szűk 10l felett, és tápozok is rendesen (EI szerint, ha ez mond valamit), a világításom pedig napi 7 órában megy, így csak az üvegen van némi zöld alga, amit vízcsere előtt szépen letakarítok.
Beni
Mosura
 
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2012.08.19. 07:21
Tartózkodási hely: Tatabánya mail: beni_p@vipmail.hu

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.04.01. 15:09

Vagy úgy! Na ebből is látszik, hogy mennyire nincs tapasztalatom a nano, garnélás akváriumokról. 26 évig volt nagy méretű halas akváriumom és mindig a watt/liter napi 10-12 órán keresztül aranyszabályt alkalmaztam. Főleg nyitott, de még lefedett akváriumnál is előfordult, hogy virágba borultak a vizinövényeim. Az algásodás meg éppen az elégtelen fényviszonyok esetén okozott inkább gondot. Mondjuk igaz, hogy korábban mindig kifejezetten akváriumi célokra gyártott, megfelelő színhőmérsékletű fénycsöveket használtam és a halak is "gondoskodtak" a tápanyagról. Szóval vagy táp, vagy kevesebb világítás? Egyelőre akkor marad a rövidebb világítási idő. A biolabdás tanácsodat meg külön köszönöm!!!
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.04.16. 19:27

Elkészült a végleges "szendvics". Szűrőszivacs, kerámia gyűrű, szűrőszivacs kockák, kerámia gyűrű, Eheim Substrat Pro, belső szűrő. Mondjuk nekem a kerámia gyűrűk is szépen bebarnultak és bekocsonyásodtak, de adtam még a baciknak egy kis Substratot. A növények is kabtak egy JBL golyót. A szűrőteljesítményt is megmértem. 1,25 dl/10 sec. Vagyis 45 liter/óra. Ezt a kb. 15 liter vizet 3 x forgatja meg így óránként. Szerintem jó, mert a víz kristálytiszta. Leszámítva azt a minimális barnaságot a vasfától.
Kép
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: Beni » 2013.04.19. 21:13

Tökéletes!
Beni
Mosura
 
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2012.08.19. 07:21
Tartózkodási hely: Tatabánya mail: beni_p@vipmail.hu

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.04.20. 15:13

Köszi! :) Én is bízom benne!
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.04.20. 19:46

Így állok most. A jószágok éppen bujkálnak, de az akvárium így mutat jelenleg.

Kép
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com

Re: Imre akváriuma

HozzászólásSzerző: Beni » 2013.04.21. 07:29

Pár mohacsomó még elférne benne, nagyon szeretik matatni... Ha felém jársz, adok szívesen egy adag lángmohát. :D
A jobb oldali üvegen felül barna alga van, vagy csak tükröződik valami?
Beni
Mosura
 
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2012.08.19. 07:21
Tartózkodási hely: Tatabánya mail: beni_p@vipmail.hu

Következő

Vissza: Akváriumaink

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron