Sziasztok, Én is megosztom veletek a kis tanulóakváriumomat. Ez volt az első normálisabbnak mondható akvarisztikai próbálkozásom. Az aksit hirtelen felindultságból vásároltam vaterán , egy augusztusi hétvégén még hirtelenebbül raktam össze és hát...na olyan is lett az eredmény.
Sokat tanultam az elmúlt két és fél hónapban, nagyrészt a saját magam kárán. Ennek megfelelően már nem tetszik az, amit látok, ugyanakkor az eddig sokat abajgatott élővilágot nem szeretném a közeljövőben terrorizálni egy nagy átrendezéssel, aljzatcserével. Megvárom az első három generáció felcseperedését, addig megpróbálom toldozni-foltozni úgy a látványt, hogy viszonylag elfogadható legyen.
A fő szempont az indítás alkalmával a takarékosság volt, meg voltam róla győződve, hogy 10 000 Ft alatt össze tudok állítani egy nano akváriumot, tehát gyűjtögettem sok mindent és olcsó anyagokat használtam. Most elsősorban azért mutatom meg nektek, hogy tanácsot kérjek, hogy egy ilyen végtelenül low - tech projektet hogy lehet ízlésessé és hosszú távon fenntarthatóvá varázsolni. Ennek megfelelően nagyon várom a negatív kritikákat;) A képek rossz minőségűek lesznek sajnos, régebbi csókával fotózom, meg annyira nem is vagyok nagymester ezen a területen, később azért megpróbálok szebbeket lőni.
Akvárium: 40cm hossz X 29 cm széles 24 cm magas
Dekoráció:
- szőlőtőke (főztem egy napig, majd azt hittem, hogy hiphop finom lesz, tehát rögtön be az akváriumba, rá a víz, és már jöttek is fel a felszínre magukkal rántva az a precízen beállított hardscapet. hülyegyerek.)
- badacsonyi tufakövek (ezek egyébként nagyon látványosak lennének, ha csak ilyenek lennének az egész medencében, habár ezeknek a vörös felszínén annyira nem mutatnak jól az RC-k. vicces volt, hogy a súlyukból és porózus szerkezetükből kifolyólag vidáman lebegtek kezdetben ezek is a szőlőtőkék mellett);
- saját gyűjtésű kavicsok- kövek a Soproni-hegységből (a kerti tavunk mellől felmarkoltam egy tucattal, ami szebb volt, végül ezekkel szorítottam le a szőlőt).
Talaj: - valami egyszerű általános aljzat, jól kimosva + fél kiló kvarchomok ment volna a felszínre az egyik felén, de ez időközben összekeveredett.
Világítás: - 1m 120 Ledes vízálló ledszalag fehér - meleg fényű, 9,6 watt, 380 - 480 lumen; 120/135 LUX. A kivitelezés elég hevenyészett állapotban van, még rendes tartót kell fabrikálni neki. 8-10 órát megy a világítás egy nap.
Szűrés: Air light 1500 légpumpa, Ri - sheng szivacsszűrő (ez nagyon igénytelen, a vaterás akváriumvásárlással kaptam, nagy-lyukú a szivacs a porlasztókövet pedig nagyon nehezen tudtam beleszerelni, de nem merem lecserélni, mert már biztos remek bacikultúra alakult ki benne)
Növények:
- Microsorium, jobb hátsó sarok
- Bolbitis, friss telepítés, Frettnertől kaptam ajándékba, még elég rossz állapotban van a költözés után, remélem feléled hamarosan
- Crypto, hátul - Microsorium mellett, illetve középen,
- Jávai (botor módon nagyon rossz állapotban vásároltam az Árkádban, a fele bele volt tuszkolva egy cserépbe, teljesen berohadva, jó része barna azóta is ezt nyögi, de már szépen gyarapodik)
- Gömbmoha
- Riccia
tápozni csak a legegyszerűbb 150 Ft-os tápsóval szoktam.
Állatok:
-2 amano
- 8 sakura (3 nőstény, 5 hím - fiatalon vettem őket, az első itt születő generáció most készül;)
- Maláj tornyos
- (nanohal tervben-> endler, brigattae vagy heterandria formosa)
1 hónapig volt 3 guppi vendégségben, nem zavartak sok vizet, de a petésedés után menniük kellett.
Az indítás minden gyermekbetegségén keresztül estem úgymint: pánik a fán burjánzó fehérpenésztől, fonálféreg invázió miatti hajtépés, "jézusommiiiieeez??? ja kandicsrák! életérzés", pióca, algásodás stb. de mára letisztultunk, beálltunk, csak a lebegő szőlőtőkék miatt ide oda rakosgatott hardscape nem az igazi. Mutatom a képeket, ítéljetek. Amatőrként a tanácsokat nagyon szívesen fogadom, hogy a következő próbálkozásom már ne a káosz birodalma legyen. Üdvözlettel: Tatranfanatik
hát a bolbitis még sajnos ilyen. de mögötte a microsorium nagyon jól érzi magát.
ez még egy korábbi állapot, csak cryptoval.
itt pedig az egyik boldog anyuka