Oldal: 1 / 2

Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.14. 18:16
Szerző: spuc
Sziasztok,
ma a szomszéd utcában találtam egy jó ki csavart ágú fűzfát (asszem kecskefűznek hívják), szedtem is pár szép ágat. Szárazat is, még éppen zöld letört ágat. Méretre vágtam őket, most főzöm.
Néhány kérdés ezzel kapcsolatban, hátha valakinek van tapasztalata:

1. Meddig kell főzni?
2. Legalább milyen vastag gallyakat érdemes meghagyni. Most hagytam rajtuk egy két egész vékonyat (persze, hogy azok a legszebbek:) ): kb hurkapálca vastagságút. Az szét fog rohadni?
3. Kb hány nap áztatás után marad végleg lenn a víz alatt?
4. A kérget le kell kaparászni. Ha igen, könnyebb a főzés/áztatás után?

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.14. 19:54
Szerző: spuc
Na, befejeztem a főzést és néhány dologra választ kaptam:
a kérget főzés után sokkal könnyebb leszedni
Főleg a zöld ágét, azt egyszerűen le lehet húzni, de utána nyálkás marad az ág.
A száraz ág kérgét körömkefével, kézzel egész jól el lehet távolítani. De azért munkás :cry:
Kb fél órát főztem, nem tudom, elég-e...
A főzéstől a száraz ágak is kicsit rugalmasabbak lettek, nem törtek.

Most pár napig áztatom aquatanos vízben, remélem addig felszívja magát. Aztán mehet be az aksiba, mohával. erről majd teszek fel képet az akváriumos topikba

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.14. 20:00
Szerző: xman
Hello!
Én keveslem az a fél órát!
Meg szerintem azt a még zöldet hagynodkéne ,hogy megszáradjon,nembiztos,hogy jót tesznek a nedűk amiket még ereszt!
Én amit vidéken szedtem fateromnál már kb 10 éve nem kezelt szétszáradt szőlőtőkéket,és fél napot főztem,egy hetet áztattam!
Lehet túlzásba vittem,de szerintem az kissé kevés.Még a köveket is tovább főzöm mint egy óra:D
...

Norbi

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.14. 20:17
Szerző: spuc
Köszi Norbi,
akkor még főzöm még hétvégén, addig sem árt egy kis áztatás :)
Laci

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.14. 23:11
Szerző: Levinen
spuc írta:Sziasztok,
ma a szomszéd utcában találtam egy jó ki csavart ágú fűzfát (asszem kecskefűznek hívják), szedtem is pár szép ágat. Szárazat is, még éppen zöld letört ágat. Méretre vágtam őket, most főzöm.
Néhány kérdés ezzel kapcsolatban, hátha valakinek van tapasztalata:

1. Meddig kell főzni?
2. Legalább milyen vastag gallyakat érdemes meghagyni. Most hagytam rajtuk egy két egész vékonyat (persze, hogy azok a legszebbek:) ): kb hurkapálca vastagságút. Az szét fog rohadni?
3. Kb hány nap áztatás után marad végleg lenn a víz alatt?
4. A kérget le kell kaparászni. Ha igen, könnyebb a főzés/áztatás után?


Először is: Csak is kizárólag teljesen kiszáradt, kemény fát szabad használni ilyen célokra!

1. A főzésnek fertőtlenítő hatása van, de nem ezért érdemes viszonylag hosszabb ideig főzni. A főzés hatására hamarabb távozik a fa szöveteiből a levegő, így hamarabb fog lemerülni. De arra mindenképp kell számítanod, hogy x ideig kövel lesúlyozva kell tartanod egy vödörbe, hogy valóban lent maradjon. Főzésnél még érdemes megsózni a vizet, ami szintén fertőtlenít.
2. Választhatsz vékonyabb ágat is, és vastagat is. Nyilván a vastagabb lassabban fog lemerülni, de tovább lesz egyben az akváriumban, a vékony ugye az ellenkező tulajdonságokkal bír. Azért kell keményfa, mert sokkal lassabban mállik szét.
3. Erre nem lehet pontos időtartamot írni.
4. A kérget minden esetben le kell szedni az akváriumba helyezés előtt.

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.15. 10:51
Szerző: spuc
Köszi a kimerítő választ!

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.16. 16:06
Szerző: brutalmonk
én is próbálkoztam csavart fűzzel, sokat időt töltöttem a letakarításával. és sztem nem érte meg, nagyon könnyű fa és hamar bomlásnak indult.

viszont egy görcsös fagyal ágat letakarítottam és naon pöpecül bevált, egészen kemény a fa és a moha is jól tapadt rá :]

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.16. 16:18
Szerző: spuc
Köszi brutalmonk! Egyelőre még lemerülni sem akar, még pár napig áztatom, aztán meglássuk. Azért kér kenne érte, mert jó alakja van..

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.10.16. 21:10
Szerző: brutalmonk
nem mondom hogy lehetetlen, mert én is olvastam róla hogy jó!
csak kár hogy könnyű meg nem olyan élettartamú mint pl egy szőlőtőke, vagy vasfa, de alakja vitathatatlan...
van aki platánt használ

egy ujjnyi vastag ág nekem 1 hét alatt beázott és lenn maradt amúgy (a fűzből)!

üdv, csak ügyesen!

Re: Faágak

HozzászólásElküldve: 2010.11.05. 18:47
Szerző: Melinda
Ma a kezembe került 2db fél kókuszdió héj.
Ha jól mutat lehet beteszem, akár búvóhelynek. Szerintetek belehet tenni? vagy hamar szétbomlik?