Easy carbo VS. Garnélák

Növényekkel, mohákkal kapcsolatos témák

Easy carbo VS. Garnélák

HozzászólásSzerző: gosta » 2010.12.30. 16:41

Sziasztok. Nemrégóta vannak Neocaridina heteropodáim, vadak. Eddig nem is gondolkodtam rajta, hogy milyen különleges igényeik lehetnek, betettem az aksiba, és nézegettem őket, szépen élnek, vannak petés nőstények, vedlettek, de sokat nem látom őket, mert közös aksiban vannak, sok bújóhellyel. Itt-ott felbukkan egy-egy, de hamar el is vesztem szem elől. Vettem a növények tápozására a greenaqua csomagját (makro, mikro, easycarbo). És amikor már megérkezett, valahol olvastam, hogy az easycarbo káros lehet a garnikra. Mi a helyzet ezzel? Kinek milyen tapasztalata van konkrétan az adagolás tekintetében? Mi az, ami már tuti káros, és mi az, amit tuti elviselnek, tapasztalataitok alapján? Valaki írta, hogy szoktatta hozzá a garnéláit - ez lehetséges? Nem merem használni a tápjaimat, félek, megölöm a féltett kis rákocskákat.

Előre is köszönöm a segítséget.
gosta
Új tag
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.12.30. 16:36

Re: Tápozás garnélás akváriumban

HozzászólásSzerző: Moszat » 2010.12.30. 17:12

gosta írta:Sziasztok. Nemrégóta vannak Neocaridina heteropodáim, vadak. Eddig nem is gondolkodtam rajta, hogy milyen különleges igényeik lehetnek, betettem az aksiba, és nézegettem őket, szépen élnek, vannak petés nőstények, vedlettek, de sokat nem látom őket, mert közös aksiban vannak, sok bújóhellyel. Itt-ott felbukkan egy-egy, de hamar el is vesztem szem elől. Vettem a növények tápozására a greenaqua csomagját (makro, mikro, easycarbo). És amikor már megérkezett, valahol olvastam, hogy az easycarbo káros lehet a garnikra. Mi a helyzet ezzel? Kinek milyen tapasztalata van konkrétan az adagolás tekintetében? Mi az, ami már tuti káros, és mi az, amit tuti elviselnek, tapasztalataitok alapján? Valaki írta, hogy szoktatta hozzá a garnéláit - ez lehetséges? Nem merem használni a tápjaimat, félek, megölöm a féltett kis rákocskákat.

Előre is köszönöm a segítséget.

Easy carbot sokan használnak, én konkrétan a gyári adagolás kevesebb mint felét, és ezzel sosem volt gond. Én a macro miatt aggódnék a helyedben, garnélás akváriumba nitrátot adagolni nem jó ötlet.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Easy carbo VS. Garnélák

HozzászólásSzerző: ata7 » 2010.12.30. 18:10

Jómagam a green-aquas microt,macrot valamint carbot adagolok a RC,a Babaulti,Yellow garnélás akváriumokban,szépen szaporodnak,egészségesek már vagy 2 éve. 30 literes akiba megy 0,8 ml carbo,valamint 1 ml micro és macro. Persze bevallom a nitrát szint az 25mg/l körül van,aztán döntsd el magad,hogy használod-e. Komolyabb fajoknál lehet nem szerencsés ezeket használni,lehet nálam is e miatt mentek el a vad tigrisek,de nem mernék megesküdni,mert kb 2 napig voltak ilyen vízbe,utána vízcsere és semmi növénytáp,de még 3 hét múlva is döglött le belőlük,szóval az tuti nem e miatt volt. Ha félsz a foszfát-tól és a nitrát-tól ,és mindenképp adagolni szeretnél valami növénytápot akkor válassz olyant amibe ezek nincsenek,pl: profito.Egyébként meg eléggé megosztó dolog a növénytáp és a garnélák kompatibilitása,ha külföldi fórumokon olvasgatsz akkor sokféle álláspontot találhatsz.Szóval mindenki a saját döntése alapján használjon ilyen dolgokat.
ata7
CRS S
 
Hozzászólások: 94
Csatlakozott: 2010.08.15. 20:37

Re: Easy carbo VS. Garnélák

HozzászólásSzerző: MissMuss » 2010.12.30. 19:12

Nálam a társas akváriumban napi 2 ml carbo és 1 ml profito megy, 50 liter vízre.
És tele van vad heteropodákkal. Folyton petések, nyüzsögnek a kicsik, és szépen fel is cseperednek.
Macroval nincs tapasztalatom, a nitrát miatt tényleg lehet gáz, de szerintem általánosan igaz, hogy ha sok a növény és az előírás szerint adagolsz, akkor fel fogják venni a növények és nem lesz baj.
Állatoktól emberséget, növényektől türelmet tanulunk.
Avatar
MissMuss
Találkozó résztvevő
 
Hozzászólások: 137
Csatlakozott: 2010.10.03. 22:37
Tartózkodási hely: Budapest, IX

Re: Easy carbo VS. Garnélák

HozzászólásSzerző: dobti » 2011.01.26. 10:34

Osztom MissMuss nézetét, ha elég sok a növény, és az előírtat, vagy annál kevesebbet adagolsz akkor nem lehet nagy probléma. Természetesen a heti egyszeri vízcsere mindenképpen javasolt (nem tudni mekkora az akvárium).
Viszont érdemes az elején eldönteni, hogy növényes vagy garnélás akváriumot akarsz. Lehet a kettőt kombinálni, de az nem a kimondottan high-tech-es növényes. Garnélák nem szeretik a túlzottan erős fényt, a túlzott szűrést, a nagydózisú növénytápozás gyilkos, na meg a CO2-vel is oda kell figyelni.
Én is használok carbo-t, meg más növénytápot, élesztős CO2-t, de csak kevésbé érzékeny fajoknál, mint az RC, yellow. Velük nem lesz baj, csak nehogy megszaladjon az adagolás. :)
"the grand nature in a glass"
Avatar
dobti
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.10.10. 22:45
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely

Re: Easy carbo VS. Garnélák

HozzászólásSzerző: aziim » 2011.01.26. 10:55

Üdv! Én GA makro/mikro + EC kombót használok. Mindenből napi 2ml, heti két 30-40% vízcsere mellett 54l-ben. Világítás 30W T8, szűrés 400l/h külső szűrő. RC-k vannak az akiban bő egy hónapja, épp ma fedeztem fel az első kicsit :) És van még 4 petés nőstény. Így azt hiszem működőképes a dolog!
aziim
Red cherry
 
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2010.11.20. 20:25


Vissza: Növények

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron