LED világítás

Akváriummal, világítással, akvárium technikájával kapcsolatos témák

LED világítás

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.11.27. 23:07

Sziasztok
Nem rég jártam egy halasboltban, ahol a tulaj LED-es akvárium világítások szerkesztésébe kezdett. Mivel engem is érdekel a dolog kicsit kikérdeztem. Maga a technika kiépítése nem olcsó mulatság, mert ugye a LED-ek elméletileg kevés fényt adnak, ezért sok kell belőlük. Ő hideg fehér LED-szalagokat használ 120 led/m 480 Lumen fényerővel. Tekintettel a világítás témában elhangzott 40-50 Lumen/l javaslatra, abból egy 100 littyós aksira 10 m kéne, aminek az ára kb 50 ezer FT lenne + az adapter, ami ellátja árammal. Mivel a csóka a saját boltjában feltette a ledes világítást, láttam, hogy ennél jóval kevesebb is olyan fényt csinál, hogy ihajj. Az egész bolt fényárban úszott. Ő a hideg fehéret (5000-7000 K) érdemes kombinálni kis számú kék piros, esetleg zöld ledekkel. Kérdeztem, mennyiből lehetne szerinte kihozni egy méter hosszú, 160l-es akváriumnak a világítását. Azt mondta 18-20 ezerből meg van.
Ha ez igaz, márpedig annak tűnt, akkor szerintem érdemes elgondolkozni ezen a technológián, mint akvárium világítás. Ahogy elnéztem az ekkora armatúrák sem olcsóbbak. Egy ilyen ledszalag (nem PowerLED!) elméletileg számos előnnyel bír:
  Jóval kevesebbet fogyaszt (9,6W/m)
  vízálló, öntapadős hátoldallal
  Nem melegszik
  Életideje sokkal hosszabb, mint a fénycsöveké
  Fényleadási szöge kedvezőbb: 120fok (nem kellenek reflektorok)
  Darabolható, megfelelő méretre szabható
  (És mellesleg nem vibrálnak)

Azért ezzel az alternatívával kapcsolatban vannak még kételyeim:
Színspektrum tekintetében megfelelő-e a növényes akváriumokhoz?
Tényleg elég-e belőle kisebb fényerejű (kevesebb lumenű)?

Természetesen próbáltam utánanézni a neten is. Az akvaristán és az akvakertészen is találtam értékes információkat, de tapasztalatokból sajnos hiány van.
Kérdésem az, hogy van-e valakinek, vagy valaki ismerősének ilyesmiről tapasztalata?

Ui.: A boltot szándékosan nem említettem, hogy ne reklámozzam, de nagyon szimpi volt, hogy a tulaj először magán próbálta ki az új technikát. Néhány hét múlva visszamegyek és megnézem, hogy nem senyvednek-e a növények.
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: Frettner » 2010.11.28. 00:48

Én 3 akváriumon is használom, mindegyik DIY. Baromi egyszerű, de nem vízálló!!!, igenis melegszik!!!!, és fogyaszt is rendesen. Amúgy az enyémnek "csak" 7 W/m a fogyasztása.
Kb 70-80 centit számolj 10 literenként a megfelelő fényerő elérése érdekében. Nekem a 45 literesen van 4 méter, a 20 literesen 1,5 m, a 20 literes növényesen 1,4 méter plusz egy 11 wattos növényes cső.
Ja, és stabilizált adapter kell. Elég lehet egy 5 Amperes 12 voltos táp.
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2010.11.28. 10:14

Sziasztok!

Én smd ledes "csíkot" használok néha. 4 led van egy kis vízálló öntapadós alapban. Rohadt nagy fényereje van, ha megkapja a 12 volt-ot. most 10 volt-tal ment, de a kis pico-mat elműködtette. Hideg fehér 7000k. Az a tapasztalatom hogy amit a gyártók meg forgalmazók az weboldalra leírnak, hogy hány lumen az sztem nem igaz. Bár ki tudja?

A lumen az a fény mennyisége ha jól tudom. Abból nem kellhet kevesebb :]
idézek:
A fényforrásból időegység alatt adott felületen kisugárzott összes látható fényenergia mennyisége

tehát itt más lehet a dologban. Biztos hogy sima ledeket használ? Biztos hogy csak annyit? biztos hogy olyan világos volt az?
NE feledjük hogy amit a 40-50lumen/literrről írtam az növényes aksiknál egy jó közepes arány. Garnishoz sztem a fele is bőven jó... bár nem tudom ti mit használtok, de nálam az 510lumen(kezdeti gyártói adat) power kompakt / 17 liter (nettó 15l) = 30 lumen/liter (amúgy 0,65 w/ liter). Mivel kicsi az aksim mélysége, én közepes megvilágításnak gondolom. a garnik is hunyorognak néha és elmennek árnyékba... Ez marha sok fény az én kis szobámban, nem mondaná meg az ember, de bevilágítja. Ha 170 literes medencénél, 30lm/l, az 5100 lumen. Az meg batár soknak tűnik! 110w, 10 darab powercompact fénycső!
Nade ott más a mélység...
Nigro blogján pont van egy cikk erről.
http://akvarisztika.budapet.hu/2010/11/25/fenyerovevo/
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.11.28. 12:21

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat, tapasztalatokat. Úgy tűnikled és led között van rendesen különbség (nyílván...) Ahogy néztem lehet különféle led szalagokat kapni, amik különböző teljesítményűek: általában 100-500Llumen/m. és ezen kívül vannak egy-négy vagy akárhány ledet tartalmazó modulok szintén változó teljesítménnyel.
Frettner, esetleg meg tudnád írni, hogy az általad használt szalag milyen?

A 40-50 lumen/litert én is kicsit sokallom, főleg ilyen ledes cuccból. Ezek a 120 fokos fénykibocsátás miatt az összes fényt az akváriumba nyomják, nincs nagy veszteség.
Biztos hogy sima ledeket használ? Biztos hogy csak annyit? biztos hogy olyan világos volt az?

A fickó 4 ledes modulokat és ledszalagot használ. Négyes modulokból 3-4 db volt egy kb 60l-es akvárium felett (erre emlékszem konkrétan), és bitang erős fénye volt. A ledszalagra már annyira nem, de szerintem az is ilyesmi lehetett.

Egyébként a növényeitek mit szólnak a led világításhoz? Ott ahol csak led van, nőnek szépen?

Azt tudtam, hogy a powerledek melegszenek, fogyasztásuk (de fényerejük) is nagyobb. Az ilyen típusú ledekről ezt nem tudtam. Ha sok van belőlük kis helyen, akkor nyílván.
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: Moszat » 2010.11.28. 18:12

Nemrégen sokat foglalkoztatott a ledes világítás, és valamennyire utána jártam a dolognak. A fő előnye, hogy sokkal kevesebb energiát fogyaszt és kevesebb hőt is termel, mint egy azonos fényerejű fénycső. Pontosabban a jobb ledek, az olcsóbbak kb. ugyanott vannak. Mivel nagyon hosszú életűek, hosszú távon a magas áruk ellenére is jóval gazdaságosabb megoldás.
Viszont van egy komoly probléma, amit otthon barkácsmódszerekkel nehéz megoldani. Az egyes ledeknek nagyon szűk a spektruma, gyakorlatilag egyetlen hullámhoszt sugároznak. Ezért mindenképpen többféle ledből kell összehozni a világítást, ami a ledszalagos megoldásokkal nem igazán hozható össze. Mindenképpen kell vörös, bíbor, kék és egy kevés zöld led. Esetleg UV is. Ezeket a színeket magában kombinálva is hatékony növényes világításokat lehet összehozni, viszont nagyon hülye lila színe lesz. Ha mellé fehér fényű ledeket rak az ember, akkor csak halványabb lilát kapunk. Semmiképpen sem elég pár színes led a fehér szalag mellé. A szivárvány minden színéből kéne valamennyi ledet használni, hogy legalább nagyjából fehérnek tűnjön a fény. Fűtermesztő oldalakon sok hasznos leírás van, lásd a lenti linket. Persze hiányos spektrumú fényen is lehet szép növényeket nevelni, csak éppen sokkal több fény kell, mintha a megfelelő hullámhosszok is meglennének, tehát pazarlás. A LED világítások meg elvileg azért érdekesek mert gazdaságosabbak és környezetkímélőbbek.

http://egykalapalatt.info/index.php?title=Ledek

Elképzelhető, hogy LEDből tényleg elég kevesebb lumen is, mivel a fénycső a fényt minden irányba szórja és ebből valamennyi elveszik, bármilyen jó a reflektorunk. A led meg minden fényét eleve egy irányba szórja.

Szerintem ez a technika egyelőre csak a nagyon elszánt barkácsolóknak ajánlott. Amennyire drága és macerás, én inkább maradtam a fénycsöveknél.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.11.29. 00:22

Szia Moszat! Köszi a hozzászólást. Megnéztem a linket, amit küldtél, és másutt is. Én lehet, hogy benéztem valamit, de az általad megjelölt forráson kívül mindenhol azt találtam, hogy nem egyetlen hullámhosszt sugároz, igaz, hogy 450nm körül van egy domináns csúcsa. Itt egy példa:
Kép
Ezt összevetve a fotoszintézishez szükséges spektrumokkal:
Kép
Itt megjegyzem a szükséges hullámhossz spektrumot főként a klorofill-A és -B elnyelési spektruma határozza meg, ami:
Kép
Ha fehér ledeket, amik a 600-700 nm-es tartományban gyengén muzsikálnak kiegészítjük piros ledekkel, "egész jó" közelítést kapunk a szükséges spektrumokkal.
Ez nekem egyáltalán nem tűnik rosszabb hasonlóságnak, mint egy 6500K-es T8-as fénycső (philips):
Kép

Na én eddig jutottam az utánanézésben. De az az igazság, hogy tapasztalatok nélkül kár okoskodnom, mert lehet, hogy nem ér semmit. Ezért vagyok kíváncsi a tapasztalatokra!
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: dzsega » 2010.11.29. 01:21

Lehet már nem jól emlékszem meg késő is van, de annó mikor rápörögtem erre a témára a fennakadást a kis adapter jelentette. Ahhoz, hogy meghajtsak 20m-nyi ledet (kb 240l-es aksival számoltam) ahhoz már kell egy 10A-os adapter (ha a "csak 7W/m"-el számolok akkor ennek kell 140W, ami 12V-al 12A, tehát csak ippen elég vagy nem is jó). Pontos fogyasztást nem tudok csak a 30A-ról http://www.anrodiszlec.hu/images/ledlampa/led-tapegyseg-cikk-ml-360-watt-02.jpg, ami nem kevesebb mint 4A-t eszik ami 920W :!: Igaz ennek mindössze a harmada kell ami így is 307W :!:
Szóval 240l-t világítok meg 307W-al szuper takarékosan :shock: , ráadásul 5x annyiért lehet kiépíteni...
Most 2 lehetőség van: vagy én vagyok nagyon hülye és benéztem valamit, vagy úgy szar ahogy van ez az egész (az adapterezés miatt)! :?
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: Moszat » 2010.11.29. 01:47

A "normális" színes ledek spektruma elég szűk. A fehér ledeket úgy hozzák össze, hogy kék ledet kombinálnak foszforral és a foszfor a kék fény hatására vegyes hullámhosszú szép fehér fényt bocsát ki. A bal oldali csúcs a led eredeti színe, a jobb oldali pukli a foszforé. Természetesen ki lehet ebből is kombinálni egy jó fényt, csak nem egyszerű. Le kell fedned a narancs, vörös és bíbor tartományokat, mert ott elég gyengék. És az extra fényt valahogy össze kell hangolnod a fehérrel. Ja és ott van az UV kérdése, szárazföldi növényeknél szerepe van a reggeli ébredésben meg a gázcserenyílások nyitogatásában, víz alatt nem tudom mennyire fontos.
Elvileg remek kis spektrumot lehetne összehozni fehér ledek meg a többi kombinálásával. A gyakorlatban viszont marha nehéz összehozni a megfelelő kombinációt, főleg hogy a fehér ledek között nagy eltérések vannak és a konkrét típus függvényében kell kitalálnod mivel egészíted ki és milyen arányban. Ha nem találod el az arányt, akkor A) pazarolod a fényt és az áramot B) lesz egy ronda lila fényed. Az A) esetet ráadásul nem is olyan könnyű lebuktatni.

Az akvarisztikában nem egy elterjedt megoldás még, a sufniban termesztett, nem egészen legális zöldfélékhez viszont már sokan felfedezték, gondolom mert ott sokkal nagyobb teljesítményekre van szükség, ahol a LED kisebb fogyasztása hatalmas előny. Ilyen lámpáknál nem foglalkoznak fehér fénnyel, vagy csak nagyon kis arányban használják, a színük meg olyan is.
Kép
Kép
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.11.29. 10:36

Dzsega és Moszat ismét köszi a hozzászólásokat! Én személy szerint az elektronikai részhez nem értek, de azt hiszem lehet ezekhez adaptereket kapni, amik kb telefontöltőhöz hasonlítanak, igaz, azok nem 20m szalaghoz vannak kitalálva.

Ez eddigi hozzászólaások alapján nekem úgy tűnik, hogy mégsem annyira éri meg ez alternatívája a az akváriumvilágításnak. Nekem, mikor láttam elég meggyőzőnek tűnt, de lehet mégsem úgy van az, ahogyan gondoltam..
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: LED világítás

HozzászólásSzerző: szabopeter123 » 2011.08.18. 23:53

Sziasztok. Én két hete építettem világítást egy 4l-es !!! Pico akvárium fölé ledekből. öt darab ilyen -> http://www.hestore.hu/prod_10030764.html led szolgáltatja a fényt. tápegység egy állítható kínai piacos tápegység. Brutális fénye van. valizneria és jávai moha szépen fejlődik. co2 beoldás nincs, ezekhez a növényekhez nem láttam értelmét. szerintem egy nagyobb (40-50l-es) növényes akváriumnak is meglehetne oldani a világítást kevesebb pénzből mint t5 fénycsövekkel. 120 fokban sugároznak a ledek. nincs veszteség. szép ragyogó fénye van. kombinálást esetleg a coolwhite leddel tudok elképzelni. Ha lesz kamerám teszek fel képeket róla.
szabopeter123
Red cherry
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2011.08.18. 21:17
Tartózkodási hely: Edelény

Következő

Vissza: Az akvárium

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron