Gh Kh (Ph) összefüggések

Vízparaméterekkel, vízértékekkel kapcsolatos témák

Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.08.25. 14:05

Ide szánjuk a víz paramétereivel kapcsolatos okfejtéseket, elsősorban a víz "keménységeivel" foglalkozó témakörben.
Avatar
Levinen
Moderátor
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.08.16. 22:00
Tartózkodási hely: Budapest XII. ker.

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.08.25. 14:06

Beírás áthelyezés:

Szia Csigu

Az első dolog amit nálad érdemes megemlíteni, az a nem szokványos csapvized, amit használsz simán is és a RO készülékedben is. Nos, a vized különlegességét a szikesség, azaz a nátrium-hidrokarbonát okozza. Az ilyen vizekben fordulhat csak elő, hogy magasabb Gh-t (összkeménység) mér az ember, mint Kh-t (változó keménység). Ez ugye önmagában nagyon érdekes, illetve ellentmondásos. A lényege a dolognak, hogy a Kh-t mérő tesztek valójában nem a keménységet hanem a lúgosságot mérik és ezekből az adatokból következtethető a keménység. Nos, a te vizedben előforduló nátrium-hidrokarbonát (extrémebb helyzet) ténylegesen lúgosságot jelent a vízben és nem keménységet, ezért a teszt ezt az értéket félreérthetően közli az ellenőrző személlyel.
Amit az elolvasottak után leszűrtem, remélem helyesen, hogy a RO készülék nem veszi ki ezt a vegyületet, így a lágyítás után se változik kellő képen az eredmény (bár ezt konkrétan nem olvastam sehol, de erre következtetek)
A váltózó keménység mérő tesztel(gyenge sav) ellentétben, az összkeménységet mérő indikátor (gyenge lúg) más alkotót tartalmaz, így azt nem befolyásolja ez a vegyület. Egy szó mint száz, jelen esetben a Gh mérésből tudsz csak kiindulni, ahhoz lehet csak viszonyítani. Az egész konklúziója, hogy bár a tesztek szerint lehet a Kh magasabb mint a Gh, ez valójában lehetetlen. Ha Gh adata megvan, akkor úgy számolhatjuk, hogy a Kh biztos, hogy kevesebb, ez az egyetlen kiindulási alapunk marad. Ilyen esetekben inkább az élővilág reakcióját kell figyelni, hogy a víz valójában mennyire alkalmas, illetve más forrást kell használni a víz beszerzésére ha biztosra szeretnénk menni. A nátrium-hidrokarbonát kivétele a vízből nagyon körülményes lenne, így arról most nem is írok.
A kérdésedre a válasz, hogy nincs mit levinned, mert lent van. ;) :)
Avatar
Levinen
Moderátor
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.08.16. 22:00
Tartózkodási hely: Budapest XII. ker.

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: Frettner » 2010.08.25. 20:24

Na, a fentieket azért kicsit pontosítanám - persze nem a saját kútfejemből, inkább innen: http://www.cichlids.hu/articles/vizkemia.htm

Érdemes az egészet elolvasni, sok mindent világossá tesz.

"AZ ÖSSZKEMÉNYSÉG (gH) [Gesamthärte]

Nagyjából ki lehet jelenteni, hogy 1'dH (1 keménységi fok) körülbelül 33uS/cm (mikrosiemens per centiméter) vezetõképességnek felel meg, ha egyéb kevésbé fontos szerepet játszó sómennyiséget elhanyagolunk.
Az összkeménységet német keménységi fokban ['dH] adják meg (=Grad deutscher Härte), és megfelel a vizünkben oldott alkálifém ionok összegének, amik a mi vizeinkben majdhogynem csak nagyrészt Kalcium és Magnézium kationoknak felel meg.
Annak, hogy efféle felületesség (leegyszerûsítve az összetételeket) felé hajlok, csak egy konkrét oka van, éspedig nevezetesen az, hogy a kereskedelemben kapható GH tesztek legnagyobb része csak a Ca és Mg ionok mérésére alkalmas, hiszen túlnyomó részben lévén ezen ionok mérése hiteles eredményt ad.
Ha megfelelõen nagy számú Kalcium (Ca) és Magnézium (Mg) ion van vizünkben oldva, akkor a vizünk kemény. Nem savas, nem lúgos, nem lágy, KEMÉNY. Értelemszerûen ha az ilyen oldott ionok mennyisége a vizünkben csekély, akkor a vizünk lágy. LÁGY. Nem lúgos.
A GH mérési egysége természetesen nem csak német keménységi fokban fejezhetõ ki, hanem ppm-ben (Parts per Million) vagy pedig mg/L (milligramm per liter) egységekben is. Természetesen végeredményben mindegyik ugyanazt jelenti, a váltószámok pedig a következõképpen alakulnak:

1'dH = ~17,9ppm(mg/L), vagy pedig fordítva 1ppm(mg/L) = ~0,056'dH
Általánosságban a GH mérésére alkalmas kereskedelemben kapható termékek közül érdemes a jó ár/érték arányú csepegtetõs teszteket választani. Ezekhez üvegcséket árulnak, amikben ha a mérendõ folyadék mennyiségét megkétszerezzük, akár 1/2 GH pontossággal is mérhetünk, vagy 4-szerezésnél 1/4 pontossággal is.
Tegyük fel, hogy megmértük vizünket, és van egy értékünk. Honnan tudjuk, hogy a vizünk most akkor lágy, vagy kemény? Ebben segít alábbi kis lista talán:
0-4'dH = nagyon lágy
4-8'dH = lágy
8-15'dH = közepesen kemény
15-20'dH = kemény
20-25'dH = nagyon kemény
A "normális" vizekben a GH érték minden bizonnyal az egyik legfontosabb érték, hiszen az összkeménység minden organikus életforma funkcióit befolyásolja. Egy hal helytelen vízkémiai körülmények között nemhogy elpusztulhat, de ami még rosszabb, egész életében szenvedhet, kínlódhat.
A növényeink helytelen összkeménységû vízben nem dolgoznak megfelelõen, aminek eredményeképpen nem fejlõdnek, sõt visszaépülnek. Ennek az eredménye egy nitrogénvegyületekkel telítõdött víz, és erõs alganövekedés lehet az akváriumokban. A hirtelen megfékezhetetlen algásodási jelenség legtöbbször helytelen vízkémiának köszönhetõ.
Az összkeménység értékén változtatni is tudunk, igen sokféle módon:
az összkeménység emelését magnéziumsók és kalciumsók hozzáadásával érhetjük el, például
MgSO4 (magnézium-szulfát/kiserit/keserûsó)
CaSO4 (kalcium-szulfát)


KARBONÁTKEMÉNYSÉG (KH)


Ahogy az elõzõ fejezetben a GH (összkeménység) ismertetése során megvilágításra került, hogy ionok határozzák meg értékét, ugyanezt elmonhatjuk a KH érték esetében is kicsit másképpen, miszerint a Karbonátkeménység értékét az ANIONOK határozzák meg.
A KARBONÁTKEMÉNYSÉG is KEMÉNYSÉGI FOKBAN mért érték ('dH=Grad deutscher Härte), ami megfelel a vízben oldott KARBONÁTok (CO3--) és HIDROGÉNKARBONÁTok - másképpen bikarbonát - (HCO3-) összegének. Ezek a kalcium és Magnézium kötésében kerülnek be a vízbe. A KH (karbonátkeménység) egy része az összekménységnek, és egy kiegyenlített vízben szabályszerûen 80%-a az összkeménység (GH) értékének.
A KH a GH része, ami felforraláskor kicsapódik a fazék karimáján, és felelõs a csapok, tusrózsák, no meg a mosógépek vízkövesedéséért. (a reklám helye) A mért értékeket az elõzõ hozzászólásomban leírtaknak megfelelõen kell értelmezni, ugyanígy a KH esetében is járatos a ppm vagy a mg/L mértékegység.
A KH értékét csepegtetõs tesztekkel kapjuk meg a lehetõ legpontosabban, ha a kifizethetõ árat nézzük, és a hozzá adott "teljesítményt". Nem véletlen, hogy személy szerint én a csepegtetõs tesztekre voksolok nem csak azért, mert azt használok, hanem mert bevált, és elég szakértõ ismeros lévén a környezetemben mind csak ezt ajánlotta.
A KARBONÁT és BIKRABONÁT (Hidrogénkarbonát) ionok a pH értékkel egy szerves összeköttetésben állnak. például (mert fontos):
10,3 pH értéknél mind a karbonát, mind a bikarbonát ionok nagyjából azonos számban vannak jelen, efölött az érték fölött a CO3--(karbonát), alatta pedig a HCO3- ionok száma nagyobb... Kijelenthetõ ezen túl példának okáért, hogy 8,3-as pH érték alatt szinte semmilyen CO3-- KARBONÁT nincs jelen a vízben.
De a KARBONÁTKEMÉNYSÉG akváriumainkban nem is ezért a legfontosabb.... A legfontosabb feladata az, hogy a pH értéket pufferelje. Ennek a pufferelésnek köszönhetõen a PH érték nem indul gyors, sebes változásnak, nem ingadozik, ennek értelmében nem vezet majd halaink tömeges és gyors pusztulásához. A szoros a PH-KH egymásrahatásnak köszönhetõen a KARBONÁRKEMÉNYSÉG az egyik legfontosabb tükörérték halaink jóllétét illetõen a vízkémiát érintõen.
Járatos képlet is van a KH mint KARBONÁTKEMÉNYSÉG mérésére:
KH=2,8*CO2/10^(7,9-pH))
Fontos, hogy a KH érték akváriumunkban kezdetekkor gyakrabban legyen kontrollálva mindaddig, amíg be nem áll. Ezután ciklikus mérésekkel szem eltõtt tartandó. Egy stabilra járatott akváriumban, ahol vízcsere sem történik, kiindulhatunk abból, hogy a KH állandó.
Természetesen a KH érték is változtatható, és természetesen ez sem változtatható minden határ nélkül büntetlenül. Éppen ezért sem ajánlom bárkinek aki vízkémiai ismereteit ezidáig csak innen merítette, hogy elkezdjen kemikáliákat lapátolni a vizébe... Még ne...
A KH értéket lehet növelni karbonát, és hidrogénkarbonát sókkal, például:
MgCO3 (itt emelkedik a GH érték is, természetesen ez mindenki számára egyértelmû ugye? lásd elõzõ fejezet, ha nem...) magnéziumkarbonát
NaHCO3 (itt a GH nem emelkedik, miért is? Ha nem tudod, olvasd újra az elõzõ fejezetet!!!) nátrium-hidrogénkarbonát, szódabikarbóna.
A KH érték csökkentésére a legegyszerûbb eljárás egy ozmósziskészülék, vagy egyszerûen elforralással elõkészített vízzel való higítás."
Dezső
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.08.25. 22:01

Levinen írta:Beírás áthelyezés:

Szia Csigu

Az első dolog amit nálad érdemes megemlíteni, az a nem szokványos csapvized, amit használsz simán is és a RO készülékedben is. Nos, a vized különlegességét a szikesség, azaz a nátrium-hidrokarbonát okozza. Az ilyen vizekben fordulhat csak elő, hogy magasabb Gh-t (összkeménység) mér az ember, mint Kh-t (változó keménység). Ez ugye önmagában nagyon érdekes, illetve ellentmondásos. A lényege a dolognak, hogy a Kh-t mérő tesztek valójában nem a keménységet hanem a lúgosságot mérik és ezekből az adatokból következtethető a keménység. Nos, a te vizedben előforduló nátrium-hidrokarbonát (extrémebb helyzet) ténylegesen lúgosságot jelent a vízben és nem keménységet, ezért a teszt ezt az értéket félreérthetően közli az ellenőrző személlyel.
Amit az elolvasottak után leszűrtem, remélem helyesen, hogy a RO készülék nem veszi ki ezt a vegyületet, így a lágyítás után se változik kellő képen az eredmény (bár ezt konkrétan nem olvastam sehol, de erre következtetek)
A váltózó keménység mérő tesztel(gyenge sav) ellentétben, az összkeménységet mérő indikátor (gyenge lúg) más alkotót tartalmaz, így azt nem befolyásolja ez a vegyület. Egy szó mint száz, jelen esetben a Gh mérésből tudsz csak kiindulni, ahhoz lehet csak viszonyítani. Az egész konklúziója, hogy bár a tesztek szerint lehet a Kh magasabb mint a Gh, ez valójában lehetetlen. Ha Gh adata megvan, akkor úgy számolhatjuk, hogy a Kh biztos, hogy kevesebb, ez az egyetlen kiindulási alapunk marad. Ilyen esetekben inkább az élővilág reakcióját kell figyelni, hogy a víz valójában mennyire alkalmas, illetve más forrást kell használni a víz beszerzésére ha biztosra szeretnénk menni. A nátrium-hidrokarbonát kivétele a vízből nagyon körülményes lenne, így arról most nem is írok.
A kérdésedre a válasz, hogy nincs mit levinned, mert lent van. ;) :)


Köszönjük a részletes leírást Levinen, ez valóban nagyon ritka jelenség, hogy a mérések alapján az összkeménység kevesebb, mint a karbonát keménység, most már tudjuk mi az oka :)
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2010.08.28. 17:22

Szia Frettner!

Látom ez a remek kis Cichlids-es vízkémiás leírás már a vesszőparipád lett ( ;) ), de amúgy most min is pontosítanál konkrétan?
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: Dzsolo » 2010.09.20. 12:58

Létezik, hogy 50% RO/csapviz keverésnél nem tudok mérni se Gh, se Kh-t? Neptun tesztnek van szavatossága? Csak mert a kék reagens nekem zöld, :D de mindegy mert a másik teszter (piroskupakos) sem működik mivel nem csap át a viz szine borvörösre :?:
Avatar
Dzsolo
Mosura
 
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2010.08.23. 14:44
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2010.09.21. 18:14

Na igen, Neptunnal vigyázni kell, olcsó húsnak híg a leve...
Én is jártam így jó régen még!
Most járok majd utána kom lyabban a csepegtetős teszteknek, mivel amit szerettem volna venni, egy kombinált pH-EC-T mérőt, lebeszéltek róla, de majd erről is részletesebben.
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.09.21. 18:54

ugrosaska írta:Na igen, Neptunnal vigyázni kell, olcsó húsnak híg a leve...
Én is jártam így jó régen még!
Most járok majd utána kom lyabban a csepegtetős teszteknek, mivel amit szerettem volna venni, egy kombinált pH-EC-T mérőt, lebeszéltek róla, de majd erről is részletesebben.


Nekem eddig a Neptun mindig jól mutatott. Én tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Csak, hogy egy kicsit védjem a Magyar Termékeket. :) ;)
De úgy összességében a Sera tesztek nagyon meggyőzőek. Jól kezelhető, jók a mellé adott segéd cuccok, úgy ok teljesen. A Neptun egy kicsit puritán, de szerintem a célnak megfelel.
A személyeskedő megjegyzéseket mellőzzük Levikém! :mrgreen: :shock:
Avatar
Levinen
Moderátor
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.08.16. 22:00
Tartózkodási hely: Budapest XII. ker.

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: xman » 2010.09.30. 15:40

Sziasztok!

A neptun keménységmérőjénél a karbonátkeménység az =a Kh-val?

Norbi
xman
Panda
 
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010.08.15. 11:06
Tartózkodási hely: Budapest XII.

Re: Gh Kh (Ph) összefüggések

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.09.30. 15:52

xman írta:Sziasztok!

A neptun keménységmérőjénél a karbonátkeménység az =a Kh-val?

Norbi


Igen!
Avatar
Levinen
Moderátor
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.08.16. 22:00
Tartózkodási hely: Budapest XII. ker.

Következő

Vissza: Az akvárium vize

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég