Hát én máshogy csinálom, mint Géza, de nem baj.
Ahány ház, annyi baj legyen - ahogy a mondás mondja....
Érzékenyebb fajták esetén megpróbálok az eredetihez minnél hasonlóbb vizet előállítani, és abba teszem a garnikat. Persze csöpögtetős módszerrel, órák alatt....
Persze ha egy már lakott akváriumba tenném, akkor ez nem megy, hiszen annak a vízparamétereit nem áll szándékomban mődosítani. Ilyenkor "karantén" akváriumot csinálok nekik, és annak a vizék módosítgatom, amig 2 hét alatt el nem érem a kívánt értékeket.
Persze, ha profi tenyésztőtől vásárolaz ember, akkor nayjából mindnhol ugyanazokkal az értékekkel találkozik, csak minimális az eltérés.
Amúgy ki azaz "elvetemült" aki 16 os gH, és 12 kH-ban tart CRS-t? Azt a vizet nem is lehet savanyítani!!!!! Legalább 7,5 a pH-ja, lefogadom.
Nálam ilyen a csapvíz. Nekem is ilyen CRS-ek kellenének, nem kéne sz*roznom az ozmóval
Ezzel csak egy probléma van:"A sók a vízben oldódnak, így negatív töltésû ANIONOKra és pozitív töltésû KATIONOKra esnek szét. Ha a CaCO3-at vízben feloldjuk a fentiek tekintetében, akkor a vizünkben eredményként egy pozitív töltésû KATION-t, kapunk kalcium-ion formájában, és egy negatív töltésû ANIONT, egy karbonát-ion formájában.
Ezek az IONOK elektromos szempontból érzékelhetõk, ezáltal nagyon kedvezõ számunkra, és minden a Földön létezõ akvarista társunk számára, hogy a VEZETÕKÉPESSÉG értékének segítségével a legtöbb vizünkben szereplõ komponens mennyiségét mérhetjük.
A VEZETÕKÉPESSÉG alapjában véve nem más, csak egy más kifejezése a mindannyiunk által ismert ELEKTROMOS ELLENÁLLÁS-nak, nevezetesen a reciproka. A legelterjedtebb, és az akvarisztikában 95%-ban leggyakrabban használt mértékegysége a uS/cm (mikrosiemens/centiméter). A mérésére speciális elektromos készüléket használnak (akvarisztikában igen pontos pH és vezetõképesség mérõ eszközök vannak a kereskedelemben), amik olyan elektródákkal rendelkeznek, melyeknek távolsága szigorúan adott. Mivel a VEZETÕKÉPESSÉG, és ugyanúgy a szoros kapcsolatuknál fogva az ELEKTROMOS ELLENÁLLÁS is függ a hõmérséklettol, így nem szabad elfelejtenünk azt az aprócska részletet, hogy a vezetõképesség értéke mellett keressük a vízhõmérsékletet is!
A halaknak igen fontos a vezetõképesség. Az ozmotikus arányokat befolyásolja. Leegyszerûsítve magyarázatként úgy lehetne megfogalmazni, hogy a hal az ozmózis segítségével szabályozza a testének (nem konyha- )sótartalmát.
A folyadékoknak van egy áldása, a sótartalmukat diffúzió során (akár egy memránon keresztül is) képesek kiegyenlíteni. Na ez a zárójeles membrán a hal kültakarója, amit egy féláteresztõ membránként foghatunk fel.
Így vándorol a víz a kisebb sókoncentrátumtól a nagyobb felé, hogy kiegyenlítse a két közeg koncetrációkülönbségét.
Az afrikai sügerek (és más halak is) a természetes élõhelyükön az evolúció évezredei folyamán fejlesztették ki ezt a képességet, hogy a testük sótartalmát stabilan tudják tartani. Egy kemény vízben (magas az oldott sók tartalma ugyebár, utalhatnék például a CaCO3 gyökérpéldára) a halak teljesen máshogy valósítják meg az ozmózis szabályozás metódusát, mint egy lágy vízben, ahol is sokkal effektívebb mechnaizmusnak kell mûködni ahhoz, hogy a hal ásványi sókhoz jusson (Ionpumpa)
De maradjunk csak az afrikai sügeres vezérfonalon. Kemény vízben (tudjuk még melyik irányban egyenlítõdik ki a koncentrációkülönbség?) a hal testébõl víz "áramlik" kifele a már említett diffúzió során, így a kedvencünknek vizet kell felvennie, hogy ne száradjon ki!!! A felvett vízzel a sók bekerülnek a szervezetébe, és a többit el tudjuk képzelni... Ha nem, akkor higyjül el ebben a pillanatban csak úgy simán
Ha egy halat a nem megfelelõ vízben tartjuk és nem a természetes környezetéhez közeli paramétereknél, akkor az evolúció által kifejlõdött mechanizmusai nem feltétlenül elégségesek ahhoz, hogy a szervezetét a létfontosságú sókkal ellássa. Ha tartós a helytelen vízben való tartás, a hal szervezete folyamatosan károsul, rövidül az élettartama, a betegségekre hajlamosabb lesz amik esetén az elhalálozása döbbenetesen gyorsan végbemegy, és a növésében is jelentõs problémák merülhetnek fel. "
Forrás:
http://www.cichlids.hu/articles/vizkemia.htmMIÉRT LENNE MÁS A GARNÉLÁKNÁL????????
Dezső
.