Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni,hogy valaki alkalmazza-e ezt a módszert
és mik a tapasztalatai
A Sera Superpeat-et szemeltem ki,valaki esetleg használta már?
Én kétféle tőzeget használok. Az egyik a Sera tavi tőzeg (pontos nevet nem tudok most adni), amit 2 kg-os kiszerelésben lehetett venni elég jó áron. Előnye, hogy egyből lesüllyed, és minimális lebegő részecskék mennyisége. Körülbelül 1 hónap alatt "pépesedik" meg, de még akkor is egész szépen egyben marad. Víz pH-ját a 2kg a 120as hordómban nagyjából 5-re viszi le (RO víz) és 2-3 hétig savasít.
A Teszko gazdaságos megoldás, de már ősidők óta használják az akvaristák a Novobalt tőzeg, ami ellentétben a másikkal sokkal "szállósabb" és lassabban ülepszik le, viszont sokkal erőteljesebben savasít is. 120 L-ben 1 kg akár 4,5 pH-t is eredményezhet és 4 hétig is tartja az 5,5-6 alatti pH-t a cserevíznek szánt hordóban.
Mind a kettő tőzeget harisnyában tálalva ajánlom direkt felhasználással. Állatvilágra jó hatással vannak, nincsenek bennük növényvédő szerek, stb.
Sera Superpeat szerintem pazarlás, nagyon drága, de biztosan jó az is.
Huh, hát én olyanról még nem hallottam, de manapság már minden elképzelhető..
Amúgy szerintem azért értelmetlen, mert a külsőszűrőket nem szokták 2 havonta kitisztítani és az a Sera super is tutira lebomlik, elpempősödik annyi idő alatt és berohadhat akár. Persze ez is gondolom függ az szűrőbetétek elhelyezkedésétől, de így is úgy is bomlik...
Hatása elveszik és akkor már jobb a 2-3 havonta bedobott tebang/bükk/tölgy levél, amit még a garnélák is elszemezgetnek és az enyhe huminsavas hatás miatt még jó élettani hatással is lehet az állatokra.
Végülis miért kell neked a tőzeg, savanyítani?
Amúgy használok tőzeget, konkrétan a Taiwan mixes akváriumba, az egyik sarok matten mögé bedobva. Így átjárja a víz is és 1-2 hónap múlva gond nélkül kidobhatom, nem kell megbolygatnom egy külsőszűrő teljes baktérium telepét.
habee írta:
Teebang levelet használok én is de az nem tudtam,hogy ez is változtat a víz paraméterein (Színezni szépen színezi a vizet az tuti
Egyszerunick írta:Te hogyan használod/használtad?
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég