Szerző: lacee13 » 2013.12.02. 00:57
Kicsit olvastam, és így érzem kielégítönek válaszom.
Karbonát keménység, ph pufferolás
"A karbonát keménységet a vízben lévő bikarbonát (HCO3-) és karbonát (CO3+) ionok mennyisége adja meg. A semleges kémhatású édesvízben a bikarbonát ionok dominálnak, míg a sós vízben a karbonát ionoké a főszerep. A kémhatás tulajdonképpen a teljes savmegkötő képesség mértéke (minden anion, amely a szabad H+ ionokat képes megkötni), de az édesvízi rendszerekben leginkább a karbonát keménységgel fejezzük ki. Ennélfogva az édesvizek gyakorlati kezelése kapcsán az olyan kifejezéseket, mint karbonát keménység, savmegkötő képesség, sav pufferoló kapacitás és kémhatás egymás szinonimájaként használják. Az akváriumban a karbonát keménység kémiai pufferként működik, segít stabilizálni a pH-t. A karbonát keménységet, akárcsak az állandó keménységet keménységi fokkal vagy a CaCO3 mennyiségével adjuk meg. Egyszerűen kifejezve a pH-t a vízben lévő szabad hidrogén ionok (H+) koncentrációjának negatív logaritmusával határozzuk meg. Ha valamilyen erős savat, pl. salétromsavat adunk a vízhez, az teljesen szétválik hidrogén ionokra (H+ ) és nitrátra (NO3-). A reakcióban hidrogén ionok szabadulnak fel, ezzel megnő ezek koncentrációja, ez lenyomja a pH-t. Mivel a nitrogén-körforgás legutolsó eleme a salétromsav, ez megmagyarázza, hogy az akvárium pH-ja az idők során miért csökken és a nitrátok koncentrációja miért növekszik.
Ha az akvárium rendelkezik "karbonát puffer" kapacitással, a bikarbonát ionok egyesülnek a felesleg hidrogén ionokkal, így szénsav (H2CO3) keletkezik, ami lassacskán szén-dioxidra (CO2) és vízre bomlik. Mivel a reakcióban a hidrogén ionok is rész vesznek a pH nem változik jelentősen. Idővel, ahogy egyre több karbonát ion használódik el (egyesül szabad hidrogén ionokkal) a puffer kapacitás csökken és a pH egyre nagyobb mértékben változik. Ebből világosan kitűnik, hogy az akvárium alacsony karbonát keménység mellett miért nem túl stabil - mivel a sav biológiai folyamatok eredményeként keletkezik, a karbonát keménység egyszerűen "elhasználódik". Ekkor a pH jelentős mértékben csökkenhet a szabad hidrogén ionok felhalmozódása következtében."