Oldal: 1 / 2

Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.10. 16:55
Szerző: puskazoli
Sziasztok!! segítsetek nekem :oops: ! Az aksimban furcsa élőlények jelentek meg. Apró fehér valamik.Fogalmam sincs mi lehet.parazita, baktérium.Mit tehetek ez ellen? Mi ez pontosan? Ha parazitás fertőzés milyen szert ajánlotok? A garnéláimnak még egyenlőre semmi baja. Jól érzik magukat. Nem szeretném ha bajuk esnek. Előre is köszönöm.

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.10. 22:04
Szerző: spuc
Na jó de milyen fehér valamik?
Féregszerű? Pontszerű? Mekkorák?
Baktériumok biztos nem, azt nem látnád. Szerintem aggodalomra egyenlőre semmi ok. Nekem is vannak pl laposférgeim, meg apró kis fehér pontok, amik ugrálnak (szerintem cyclops). Ezek nem veszélyesek.

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.11. 09:19
Szerző: ugrosaska
Üdv Zoli!

Valóban igen szegényesen jellemezted a problémádat, így a segítségnyújtás is körülményesebb.
Tippelek: fehér 0,5-1mm hosszú kis fonalszerű lebegő élőlények, amik elszaporodtak nálad? Nálam is előfordult már, de nem garnélás akváriumban. Ezek az infúzóriáknál nagyobb élőlények, de a nevüket sajnos nem tudom.

A probléma nálam az elhanyagolt akváriumokban fordult elő, ahol felhalmozódott a bomló táplálék, szerves anyag. Én ilyenkor megnövelem a vízcserék számát, kitakarítom a szűrőt és végzek egy talajporszívózást. Ezt heti 3 alkalommal. Soha nem a víz 100%-át cserélem!!

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.14. 12:46
Szerző: puskazoli
Bocs h nem tudtam bővebb infót adni,de tényleg fogalmam sincs mik azok.Ilyen hosszúkás vmik,amik mint a csiga úgyan úgy az akvárium falán kúsznak.Nagyon aprók.De sztem a második tanács lesz a jó.Köszönöm szépen. ;)

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.14. 23:04
Szerző: xman
Hali!
Szitakötő lárvát láttam, az egyik aksmban, nemtudom hogy került oda, (létezik, hogy a csapvízzel került bele?)a kérdés, hogy hogyan lehet ki írtani.
Egyet láttam, lehálózni nemtudom, eltűnt.Valami tipp?
Köszi

Norbi

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.15. 00:23
Szerző: brutalmonk
Xman!

van egy szitakötős topik is, de annyit tudok mondani, hogy lehetetlen. amikor feltűnnek, csapj le rájuk, én 4et találtam az aksimban, valószínűleg a "depo"-ból szereztem mikor vettem garnit adtak egy kis jávait hozzá, na vagy azon volt a pete, vagy amikor lávakövet vettem és azzal került be. mind1 meg kell ölni őket, én csipesszel nyomtam szét vagy ollóval vágtam pár darabba aztán a guppik meg a garnélák felzabálták.
az enyémek hülyék voltak, ha hozzájuk értem is csak kicsit húzódtak félre, próbáltak visszatolatni a mohatengerbe... 1 hónapig fel fel tűntek... aztán mostmár kinyírtam az összeset.
Garnélát talán 1-2 újszülöttet raboltak

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.01.15. 00:44
Szerző: xman
Rohadékok.
Egyszer már volt. akkor még nem tudtam mi az , de gondoltam odaadom a halaknak egy percig sem élt.
Szerencsére, egy üres akváriumban éldegél, amíg meg nem találom.
Ezért kell karanténozni a friss szerzeményeket.:S

Köszi!

Norbi

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 12:12
Szerző: brutalmonk
sziasztok tegnap este vettem észre az aksimban, hogy a homokszemek között apró sötétes pontok mászkálnak. megijedtem de gyorsan összeszedtem magam és elkezdtem kutatni, mik lehetnek. Kisebbek egy homokszemnél, elég sötétek, de mintha pettyesek, néha csíkosak lennének.
Szerintetek mi lehet?
Én kagylós rákra tippelek.
Ha kagylósrák, lehet valami káros hatással az "ökoszisztémára?"

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 19:46
Szerző: Moszat
Kagylós rák könnyen lehet, gyakori lakó akváriumokban. Alapvetően ártalmatlan, törmeléket és mikroszkopikus élőlényeket fogyasztó állatkák. Halaknál bélelzáródást okozhat, ha nagy tömegben kapnak ilyet enni, de ha elkapnak néha egyet, az nem ártalmas. Megfigyeltem, hogy a dögökre rájárnak, képesek teljesen belepni egy kisebb döglött halat.

Re: Paraziták a vízben!

HozzászólásElküldve: 2011.04.06. 09:44
Szerző: brutalmonk
köszönöm!
Remélem nem okoznak galibát... az endlereim sokat csipegetik a homokot, biztos elkapnak 1-et 1-et...