Sziasztok!
Gondoltam én is megosztom a planáriáim sikeres kiirtásáról szóló történetemet.
Nálunk (Németország) lehet már kapni egy új szert, aminek NO Planaria a neve és gyakorlatilag nem más, mint tiszta Bétel dió kivonat por alakban. A kezelés maga három napig tart, ezalatt naponta kell adagolni egyre csökkenő mennyiségben a port, majd a végén 50 %-os vízcsere szükséges.
Persze a csigákra nézve nem veszélytelen a szer, de azt olvastam, hogy a tornyos csigák ezekre a napokra visszahúzódnak a házukba, és a vízcsere után mászkálnak tovább, mint elötte. Hát nekem egy darab tylo csigám volt, de ő sajna nem élte túl az esetet... Ez valószínűleg annak tudható be, hogy volt a házán egy kb. egy centis repedés, ahol mint kiderült, a planáriák vidáman járkáltak ki-be
A planáriák már az első napon eltűntek, gondolom beásták magukat a talajba, de a színüket azóta se láttam. A harmadik napon az összes hitvány jövevény csiga elpusztult, csak a házaik maradtak meg a földön.
A jó hír viszont, hogy a garnéláknak és a halaknak ezalatt a bajszuk sem görbült és a szűrőbacikra sem volt a szernek látszólag semmi hatása.
A szer sajnos relativ drága, asszem 15 euroért vettem, de csak kb. huszadát kellett felhasználni (80 literes az akvárium).
Nem tudom, hogy otthon kapható-e ilyesmi, de ha nem, gondolom hamarosan megjelenik a piacon, mert tényleg nagyon hatékony. Mindenkinek csak ajánlani tudom!