Tócsarák, Sóféreg

Triops, Aegla és minden más élőlény

Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: Moszat » 2010.11.18. 23:23

Közönséges tócsarák - Branchipus stagnalis

Ez a faj 10-12 mm hosszú, viszonylag gyakori hazánkban. Felülről nézve a 11 pár hullámzó lábra látunk rá, mivel a tócsarákok háton úsznak. Élő kövületek, 500 millió éves fosszíliákból ismert a testfelépítésük. Hihetetlen színeik vannak, a nőstény petéi körül narancs és türkiz, világítónak tűnő burok van, angol nevük, a fairy shrimp is erre utal. Időszakos pocsolyákban élnek, pár hét alatt kifejlődnek és szaporodnak. A peték kiszáradva sokáig életképesek maradnak.

Nyáron a Balatonnál egy nagyobbacska pocsolyából gyűjtöttem be 5 darabot, 3 petés nőstényt és 2 (azt hiszem) hímet. Eleinte egy 2 literes jénai tálban laktak némi forrásmoha társaságában, és remekül érezték magukat. Ez a faj tényleg egy korty vízben is elél, ha nem lenne gond a beszerzése, ideális lakója lehetne a legkisebb akváriumoknak. Amikor megembereltem magam, egy 5 literes akváriumot rendeztem be nekik, nummuliteszes mészkővel,homok aljzattal és forrásmohával. 6 héttel a begyűjtésük után pusztult el az utolsó, tócsarákéknál azt hiszem ez megfelel a tisztes öregkornak. A homokot kiszárítottam, majd visszaraktam, de nem kelt ki belőle semmi. Lehet, hogy igénylik a fagyasztást, bár elvileg ennek a fajnak több generációja is van egy évben.

Most azon gondolkodom, hogy sóféreggel (Artemia salina) népesítem be az akváriumot. Ez a faj nem éppen színpompás, viszont a petéit meg lehet venni a boltban. Közeli rokona a tócsaráknak, mindketten a csupasz levéllábú rákokhoz tartoznak. Távolabbi rokonaik a pajzsosrák (Triops) fajok, amik a pajzsos levéllábú rákokat képviselik. A sóféreg vizét konyhasóval kell feldobni, elvileg az Anubias és a Microsorum megél félsós vízben, ezekkel a növényekkel fogok próbálkozni, ha eljutok odáig.

Ez itt a saját fotóm még az eredeti élőhelyről: Kép

Érdeklődőknek ajánlom ezt a szépen illusztrált cikket: http://think.transindex.ro/?p=1698
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.02. 21:42

Felszereltem a kamerát a mikroszkópra egy halkajás doboz és némi szigszalag segítségével. Az új háziállataim:
http://www.youtube.com/watch?v=i1FGhEv5oo8
Szeretném felnevelni őket, és berendezni nekik egy csinos piko akváriumot.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.03.02. 22:11

Leírnád a felszerelésedet?
Szűröd majd valahogy a vizet?
Levegőztetsz?
Növények?
mekkorára nőnek meg a jószágok és mivel táplálkoznak?

Elég sok félsós vízinövény létezik. én a Lilaeopsis Brasiliensist is ismerem. aránylag olcsón és könnyen beszerezhető, lassú szoktatással hozzászokik a sóhoz.

de a Tropikásoknak is van egy listájuk:

Aponogeton crispus
Bacopa monnieri
Cladophora aegagrophila
Crinum calamistratum
Crinum natans
Crinum thaianum
Cryptocoryne pontederiifolia
Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'
Glossostigma elatinoides
Lilaeopsis brasiliensis
Microsorum pteropus 'Narrow'
Nymphaea lotus (zenkeri)
Samolus valerandi
Taxiphyllum barbieri (Vesicularia)

őket sósvízhez lehet szoktatni (Brakk vízhez.)
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.02. 22:33

A végső elrendezést még nem találtam ki. Jelenleg egy 5 literes kis akváriumban vannak, se szűrés, se levegőztetés. 3 liter vízben keltettem 1 csipet sera artemiát, 20g/liter tengeri só társaságában. A kevés pete miatt jó volt a kelési arány és pusztulás sem volt. 10 napja keltek, egyszer cseréltem vizet. Dobtam be pár Microsorum hajtást és egy kis jávai mohát,de elhaltak sajna, legközelebb szoktatom a sós vízhez. A fonálalga viszont él és virul. A "sea monkeys" művésznevű, tengerentúlon népszerű játék alapján úgy vélem, hogy kis sűrűségben remekül ellesznek szűrés és levegőztetés nélkül. Ez itt például egy két éve üzemelő tartály: http://www.youtube.com/watch?v=FkYbirXY ... re=related
Ha mégse működik, akkor talán a matten egy működőképes szűrés lenne, nem valami erős úszók, féltem őket a szívóerőtől. Vízibolhákkal próbálkoztam már, nem tudtam olyan gyengére levenni a szűrőt, hogy ne szedje össze őket.
Másfél centisre nőnek felnőttként. Nagy sósűrűségben pirosas színük van, alacsonyban elég fakók. Én a legalacsonyabb sósűrűséget választottam, amit keltetéshez javasoltak, nem tudom meddig lehetne még csökkenteni. Minél kevesebb só, annál egyszerűbb a növények életben tartása. Humán fogyasztásra szánt spirulina porral etetem őket(anyós adományozta nekem, mert iszonyú íze van), később majd élesztőt is kapnak.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.03.02. 22:48

Köszönöm az infókat!
Nagyon megtetszettek a jószágok, én is szeretnék!
hetek óta szemezgetek az artemia keltetéssel hal eleségnek, de ha már veszek akkor elkülönítenékk párat!
Egyenlőre engedélyt még nem kaptam a Páromtól újabb vízmennyiség létesítéséről a lakásban... már a Tubifexektől is teljesen ki volt borulva :) pedig őket is szerettem volna életben tartani egy befőttesüvegben...

várom a további beszámolókat!

itt egy videó http://www.youtube.com/watch?v=4hS8ArZOCPQ&feature=related - a srác elég szépen dokumentálta (a többi videóival együtt értendő) a keltetéstől a szaporításig a módszerét. ő is sprinulát használt...
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.07. 01:13

Az Artemiáim még mindig naupliusok és mm alatt vannak. Apró ugráló pontok a vízben. Talán az a gond, hogy viszonylag alacsony, 20 fok körüli náluk a hőmérséklet. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ezek direkt lassan fejlődő Artemiák, az eredeti felhasználási területükön ez egy nagy erény. A water monkey egy nemesített Artemia féle, elvileg egy hét alatt centisre nőhet és sokkal tovább él, mint a többi. Lehet, hogy érdemesebb lenne ilyen peték beszerzésével próbálkozni.
Előbányásztam az ágy alól pár követ, van egy mázsa raktáron. Van pár tömb sötétzöld üvegem szép természetes hatású formára törve. Egész érdekes kompozíciókat lehet belőle kirakni, de inkább alacsonyabb gyeppel mutatna jól. A lenti listából ez egyedül a Glossostigmával megvalósítható, de kérdéses, hogy érdemes-e egyáltalán sós vízben gyeppel próbálkozni.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.03.14. 23:10

nos!
sikerült olcsón sórákhoz jutnom. Sera Artemia Mix néven 350 forint egy tasak. Só - élelem - pete egyben.
Péntek este indítottam a keltetést 3 edényben.
1. edény - leírás szerint, megfelelő vízben a keverék, levegőztetővel mozgatva a petéket. Ide került még egy kis algapor is hogy legyen mit enni a hétvégén.
2. edény egy saját sókeverék. Befőttesüveg, teáskanál só, plusz válogatott peték. Algás kő, jávai moha, forrásmoha.

3. edény egy élővizes edényke, az ablakban. Édesvíz. sok alga, papucsállatka is talán. kis jávai

Ma értem haza és mind a 3 edényben kikeltek a peték. NAgy számban. a szobában 21-22 fok volt a hétvégén. Azt mondanám az első edény kelése a legjobb 80% körül. Többit nem tudom megállapítani. De ott is hemzsegnek.
Egy részüket feletetem. de fel is nevelek párat... jelenleg fél milliméter körül vannak, de vannak kisebbek is. próbálkozok tojássárgájával és algaporral is.
A forrásmoha kihalt a sóban, a jávai még bírja!
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.14. 23:57

Az én Artemiáim még mindig csak úgy 2 mm-esek, és erősen meg is ritkultak. Úgy érzem, valamit rosszul csinálok. Vizet 1x cseréltem azóta, és a párolgást rendszeresen pótlom. Jódmentes natúr rondaszemcsés konyhasót használtam. Vettem egy keleti mangrovét (Bruguiera sexangula), és rendeltem Cryptocoryne ciliatát, ezek elvileg bírják a sót. Próbálok valahonnan tengeri salátát (Ulva lactuca) szerezni, eddig nem sok sikerrel. Kérdeztem pár tengeri akváriumos boltban is, de úgy tűnik, senki se foglalkozik makroalgákkal. Egy kis darabot majd kipróbálok minden növényből, ami az akváriumaimban van. Úgy döntöttem, a kész akváriumban 1.010 körül lesz a sűrűség. Elvileg 1.015-nél halnak ki az édesvízi növények. Ez a koncentráció pont megfelelő a Hawaii vulkángarnélának(Halocaridina rubra) is, ez az állatka van az ecosphere nevű cuccban. Egyelőre esélytelen, hogy szerezzek olyat, de ki tudja, talán majd egyszer.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.03.16. 17:02

Az amano garnélák is bírják a sót nem?

Legközelebb ha sórákkal próbálkozok, előtte bealgásítok vizet, és csak utána keltetem őket, hogy legyen mit kajálniuk. Most nekem is kihalóban vannak a jószágok, tojássárgájával próbálkozok etetni őket... majd meglátjuk hány napig bírják még.
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Tócsarák, Sóféreg

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.03.23. 21:38

Az Artemiáim egyszerűen kihaltak. Vagy a por spirulinát nem tudták megenni, vagy a csomósodást gátló tett be nekik. Nagyon kevés kaját kaptak, mivel alig voltak látható mennyiségben, nem romolhatott ennyire le a vízminőség. Kivágtam az egészet az ablakpárkányra, kicsit még hideg van de a napfény addig is dolgozik. Szórtam be egy marék lávakövet, hogy legyen min tenyésznie a baciknak. Majd szerzek tengeri bacikultúrát is. Ha majd elég meleg lesz, próbálkozom újra rendes tengeri sóval, és ozmovizet használok alapnak.

Az amano garnélák csak fiatalon szeretik a sót, felnőttként édesvíziek. Több helyen olvastam, hogy a maláj tornyoscsiga fokozatosan átszoktatható félsós vízbe és még szaporodik is. Az olive nerite művésznéven futó csiga meg brakkvízben a legboldogabb.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Minden más

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron