Élő víz - otthon

Triops, Aegla és minden más élőlény

Élő víz - otthon

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.03.06. 16:48

Sziasztok!

Gondoltam indítok egy témát, Moszat kolléga hatására!
Arról lenne szó, hogy megtetszett a még kisebb élőlények világa, vízibolhák, artemia, papucsállat!
A városligeti tóból szereztem egy 2 deci vizet (jó algás a tó, de sikerült egy tisztább adagot szerezni)... igazából csak gyorsan kimertem egy üvegnyit.
Itthon kezdtem el vizsgálódni... de élőlényt nem nagyon találtam benne.
Sebaj, gondoltam. Valami csak kialakul ebből, áttettem egy nagyobb edénybe és még1szer annyi akváriumi vizzel felengedtem. Kitettem a napra, 5 perc után megpillantottam az első lakót, valami rövid de hosszúkás formájú izé hajtotta magát a vízben! Végre. Még 5 perc és egy vízibolhára hasonlító jószág kezdett úszkálni! még nem tudom hogy miféle élőlények, de idővel kiderítem!
Betettem egy kis jávai mohát és egy faágat... algakockát fogok megőrölni és egy hangyányit feloldani vízbe, majd azt a vízbe csepegtetni. esetleg élesztőt. meglátjuk melyiket kajálják!
Dupla nagyítóval próbálom a mikroszkóp hatással felnagyítani a jószágokat egyenlőre semmi izgató. 1-2 hét és talán szerzek egy kisebb mikroszkópot!

Egy kis pénzgyűjtés után pedig beindítom az első Sórákos keltetésemet és megpróbálom felnevelni a kis állatkákat!

Amint van új fejlemény megosztom!
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Élő víz - otthon

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.03.16. 12:04

A hétvégén begyűjtőkalandom során, Zalaegerszegen a Zala melletti kis tóból ismét szereztem mintát - találtam benne egy bolharákot félcentis példányt. Sajnos mire hazaértem kimúlt...de azért átraktam a Tárolóba.
Itthon már beindult az élet a Tárolóban. 2,5 literes, de nincs tele. Ikeás műzlitartó. :] Van benne egy ág, 3 tányércsiga, egy kevés jávai moha, egy marék csigaház és sok trutyi. ja és a vízszínen úszik egy lehelletnyi tüskéshínár. A csigák 2 hét alatt megtriplázódtak méretben.
Tehát az élet beindult és elkezdtek megjelenni az állatkák. Ha jól láttam kandicsrákok kezdenek szaporodni. 5-10 példány úszkál felváltva, néha a fenéken turkálnak, néha az üvegen napoznak. Hosszuk 1 milli lehet. szabadszemmel már jól láthatóak. Egyebet egyenlőre nem véltem felfedezni, talán papucsállatkák is vannak már, hisz valamit a rákoknak is enni kell...
Találtam egy nagy Tócsát a környéken, láttam benne mindenféle bogarat, tetején molnárkák szaladgáltak, egy jó ideje ott lehet már ha ennyi élet van benne. Ha lesz időm talán begyűjtök belőle valamit.

Az artemiáim pusztulóban vannak a gyári sókeverékben, úgy vélem elfogyott az élelem a vizet se szellőztetem, a víz meg furcsán opálos.. a saját keverékben - növényes befőttesüvegben vígan elvannak. bár itt alapból nem voltak olyan sokan.
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Élő víz - otthon

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.04.14. 09:41

nos! már én is egy kis gagyi mikroszkóppal szemlélem a parányok világát, felvételt azonban még nem tudok készíteni!
Az 1 hónapja tartó otthoni élő víz tenyészetem szépen beindult.
Rengeteg kagylósrák, kandicsrák, egyéb élőlények otthona!
legújabb élőlényem ha minden igaz valami oligochaete. teste hasonlít egy planáriára, de annál vékonyabb, kisebb és hosszú csillók sorakoznak a testén. ügyesen mozog mind az üvegedény falán, mind a vízben.. egyenlőre sok egyebet nem tudtam meg róla
itt egy kép, ami egy közeli rokonát ábrázolja
Kép
(az enyém nem ormányos)
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Élő víz - otthon

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.04.28. 11:49

halihó!

olyan 2 hónap elteltével nyüzsi van az ablakban!
készítettem egy videót is hozzá...

http://www.youtube.com/watch?v=BEVSsah1XKk

Végy 2 dl vizet a Városligeti tóból. Önts hozzá 1dl vizet a Zala folyóból, jól keverd el egy alkalmas átlátszó edénybe, majd tedd ki az ablakba. Szép lassan a napok múltával adj hozzá mindig egy keveset az akváriumod vizéből. Ízlés szerint fűszerezhető - én egy Red Cherryivel paprikáztam és apró tányércsigával borsoztam.
Díszítés az akváriumból származó növényi nyesedékből, lávakőből, csigaházból kialakított katyvasz.
2 hónap múlva ilyesmi trutyit kapsz


A videón: RC, tányércsigák, kagylósrákok, jávai és forrásmoha, férgek, algák 2 literben.


Érdekes hogy mikor egy kiszelektált, kifejlett méretű teljesen színtelen redcherryit áttettem ebbe a kis üvegbe, hogy teszteljem mi van vele ilyen körülmények között, meglepő eredményeket hozott:
Elkezdett pirosodni. pedig hím, és még színtelen is volt. szépen vedlik, eszik, pedig egy darab kaját nem kap, csak növényi hulladékokat.
A kagylósrákok és egyéb férgek semmilyen negatív hatással nincsenek rá, igaz már eltűnt egy pár, a kandicsok, hydrák teljesen eltűntek. Talán a sok fény és nagyobb meleg.
Egyszer beletúrok az aljzaton lévő 1 cm mulmba mi lehet ott... biztos pislog még 1-2 érdekes lény ott is

Kép
;)
pukk
Kép
Avatar
brutalmonk
Panda
 
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2010.09.08. 15:44

Re: Élő víz - otthon

HozzászólásSzerző: ilyesimre » 2013.05.06. 12:43

Már gondolkodtam én is valami hasonlón. Van egy jó déli fekvésű ablakom. Mondjuk garnélát nem rakok bele, mert biztosan megfő nyáron. Van egy rakás hulladék 3 mm-es üvegem. Abból simán össze lehet ragasztani egy kicsi tankot. Fehérvárcsurgói víztározó nincsen messze tőlünk. Abban nyüzsgés van most az elöntött füves részen. Majd onnan szerzek élő vizet. Tetszik az ilyen kísérletezgetés. Azt hiszem, hogy én is belefogok most.
Avatar
ilyesimre
CRS C
 
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2013.03.18. 14:38
Tartózkodási hely: Iszkaszentgyörgy mail: ilyes77imre@gmail.com


Vissza: Minden más

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron