Oldal: 1 / 2

Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2011.02.18. 17:31
Szerző: caridina
Sziasztok!
Planorbarius corneus és a postakürt csiga között mi a külömbség?

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2011.02.21. 20:00
Szerző: Moszat
Nagyon sokan keverik a két faj nevét, de magukat az állatokat nem is lehet összetéveszteni. Eleve a Planorbarius minimum akkorára nő, mint egy 200 Ft-os. Van egy tuti ismeretőjegye, az egyik oldalán fekve a közepe besüllyed, szabályos pici lyuk. Ilyen a postakürtnél (Helisoma nigricans) sosincs, és ez a faj amúgy is legfeljebb 5 Ft-os méretűre nő. Igazi Planorbariust még sosem láttam kereskedelmi forgalomban, de a neve gyakran szerepel postakürt csiga fölött.

Kép
(Gyengébbek kedvéért a képen a Planorbarius jellegzetes ismertetőjele látható :)

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2011.02.21. 21:59
Szerző: caridina
Köszi Moszat!
Akkor csak a tányércsigából létezik kék-rózsaszín változat?

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2011.02.22. 00:20
Szerző: Moszat
Csak a Helisoma nigricansból létezik kék, rózsaszín és vörösesbarna változat. Egyébként mindkettő tányércsiga, a postakürtnek a brazil tányércsiga lehetne a szép magyar neve, de nem ezt kapta. A Planorbarius meg a nagy tányércsiga, egyáltalán nem tartják akváriumban, és semmiféle színváltozata nincs. A vöröses Helisoma nigricanst szokták szintén tévesen Planorbis rubrumnak is hívni, erről nem tudom biztosan, hogy egyáltalán létező faj-e.

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2011.02.22. 18:15
Szerző: Moszat
Kép
Postakürt alias barna csigák - Helisoma nigricans
A jobb alsók már ritka nagy példányok, általában a bal oldaliak méretét érik csak el. Nyáron majd keresek döglött Planorbariust, és készítek összehasonlító képet is. Ha valakinek akad néhai rózsaszín vagy kék Helisomája, annak nagyon örülnék egy hasonló kép erejéig.

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2011.03.29. 22:23
Szerző: Moszat
Kép
Gyűjtöttem pár igazi Planorbariust az anyatermészetből, hogy szemléletesebb legyen a különbség. A Planorbarius holta után egyáltalán nem áttetsző, és van egy fehéres beütése a házaknak. Életében a ház szénfekete, a csiga teste barnásfekete. A Helisomak háza áttetsző, vöröses barnás(a vad változatnál).

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2013.12.11. 17:02
Szerző: izejj
Sziasztok lenne egy kérdésem ezt a fajta csigat hogy lehet el tüntetni. 1 hónapja indítottam az akvariumot es azóta úgy el szaporodót hogy most kb 4000 darab van es ez nem vic de nem tudom hogyan szabadujak meg tőlük most egy garnelas akvarium van es ezelőtt halas akvarium volt meg akkor nem zavart hogy vannak mert a halak kordában tartottak az elszaporodása segítséget mert nem tudom mit csináljak .

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2013.12.11. 19:18
Szerző: szentgyo
izejj írta:Sziasztok lenne egy kérdésem ezt a fajta csigat hogy lehet el tüntetni. 1 hónapja indítottam az akvariumot es azóta úgy el szaporodót hogy most kb 4000 darab van es ez nem vic de nem tudom hogyan szabadujak meg tőlük most egy garnelas akvarium van es ezelőtt halas akvarium volt meg akkor nem zavart hogy vannak mert a halak kordában tartottak az elszaporodása segítséget mert nem tudom mit csináljak .


Szia,

Talán a legegyszerűbb, ha beteszel pár Anatome helena-t, csigaevő csigát.

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2013.12.11. 19:56
Szerző: Garneland
Előtte érdemes egy nagyobb zöldségdarabot betenni, amire rámásznak, így a nagyját ki lehet venni a zöldséggel, a csigaevőknek könnyebb dolga lesz.

Re: Postakürt és Planorbarius

HozzászólásElküldve: 2013.12.13. 06:38
Szerző: izejj
Köszi előre is a tipet