Boraras - törperazbóra fajok

Társítás és minden, ami a halakkal kapcsolatos

Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: Moszat » 2010.12.23. 05:33

A Boraras fajok igazi garnélás halak. A legkisebb garnélák sincsenek komoly veszélyben mellettük. Az akvárium felső régióiba tévedt kisgarnélára rámozdulnak, de eddig akárhányszor láttam ilyet, a garnéla sértetlenül távozott. Elvileg a nagyobb fajok elérhetik egy neonhal méretét, a gyakorlatban viszont nemigen nőnek 1,5 cm fölé. Boltban már láttam 3 centi körüli B. maculatust, de kisméretben vásárolt példányt még sose láttam ekkorára nőni.

Általánosan mindegyik fajra igaz, hogy erősen igénylik a társaságot. Minimálisan 10 halat kell tartani, de az igazi raj 20 körül kezdődik. Nagy rajban megváltozik a viselkedésük, az amúgy félénk és bujkálós halak tömegben bandáznak a nyílt vízterületen. A különböző Boraras fajokat lehet keverni, elfogadják egymást rajtársnak. Elvileg képesek hibridizálódni, de társas akváriumban nem szoktak szaporodni. Szeretnek az áramlásban úszni, de szükségük van csöndes, sűrűn növényesített védett helyekre. Jellegzetes, szaggatott ütemben úsznak, nekiiramodnak aztán hirtelen megállnak nézelődni. A táplálásukat túlmisztifikálják, bármilyen lemezest képesek megenni, csak egy kicsit morzsoljuk meg(nem kell finom porrá törni meg hasonlók), szemcsésből az ivadéknak szánt pont megfelelő nekik, és az apró fagyasztott vagy élő eleséget is kedvelik, pl. Cyclops. Legszívesebben vízközt táplálkoznak, de szoktak a felszínről és a talajról is enni. Mindegyik faj alapvetően lágy, enyhén savas vízben él, kedvelik a barna csersavas vizet. Bizonyos mértékig alkalmazkodnak a keményebb vízhez is, igazi színpompájukat viszont csak lágy vízben érik el. A legtöbb faj érzékeny a vízminőségre és a túl magas hőmérsékletre. Könnyen ikrázásra bírhatók, de az ivadékot nehéz felnevelni mivel rendkívül kicsik.

Ezek a fajok a természetben tőzeges, mocsaras területeken élnek. A B. micros és az urophtalmoides kifejezetten a mocsarakban, utóbbi rizsföldeken is él, a brigittae és a maculatus a tisztább, lassú folyású, de tőzeges vizű patakokban található.


Boraras brigittae - Moszkító razbóra (chili rasbora, mosquito rasbora)

Kép

A hivatalos magyar neve zöldsávos törperazbóra, de mondogassa az, aki kitalálta. A genusban 2 zöld sávos faj is van, így az elnevezés még csak nem is praktikus.

Hosszúkás, "sneci" testalkatú faj. A zöldesen irizáló sáv a bordák vonalában vastagabb, a faroknyélen elkeskenyedik. Ez egy fontos határozóbélyeg a B. urophtalmoides-től való megkülönböztetésben. A zöld sáv fölött egészen vékony, vöröses irizáló sáv húzódik. A jó kondícióban lévő, ivarérett halak alapszíne élénkvörös, a nőstényé valamivel tompább. A stresszes vagy rossz vízparaméterek mellett tartott halak viszont halvány rózsaszínesek.

Boltok kínálatában sok helyen szerepel a B. brigittae, de ezek 90%-ban valójában B. urophtalmoidesek, ezért alaposan figyeljük meg a halakat és ne vegyünk látatlanban. Egyes régi, német források a két fajt csak alfaji szinten különítik el, ez lehet a félreértés forrása. B. urophtalmoidest nálunk nem is árulnak a saját nevén, B. brigittae a rendszeresített kereskedelmi neve.


Boraras urophthalmoides - Least rasbora, exclamation point rasbora, sparrow rasbora


Kép
Magyar neve nincs, aki kitalál neki egy jót, az kap egy cukrot. Ezt a fajt általában brigittae-nek veszik az emberek, aztán rácsodálkoznak hogy miért nem piros. Én is így szereztem az első példányaimat.

A többi törperazbóránál szélesebb, "keszegesebb" testalkatú faj. A testén hosszában zöldes-kékesen irizáló sáv húzódik, ami a hasúszó vonalában a legszélesebb, és fokozatosan keskenyedik el a fejnél és a faroknál. Fölötte határozott, éles szegélyű aranyos-narancsos, szintén irizáló, vékonyabb sáv van. Származási helytől függően a hal teste lehet egészen pigmentálatlan, vagy a hímek esetében narancsos-barackos alapszínű is. Léteznek szürkés-lilás hímek is. A nőstények testesebbek és halványak, és a sárga sávjuk is inkább citromsárga.
Ez a faj tartható középkemény vízben is, sőt szaporodik is benne. Ez lehet a magyarázata, hogy ez a hal egész olcsó és sokkal elterjedtebb mint a többi. Több eladótól hallottam, hogy "csapvízben is tökéletesen elvan", ez néhol igaz, de azért a legtöbb magyar csapvíz ennek a fajnak is túl kemény. Nálam 15 NK-s vízben nagyon szépek a hímek, a nőstények tele vannak ikrával de sosem rakták le. A szaporodáshoz valszeg lágyabb vizet igényelnek. Kevésbé érzékenyek, mint a többi faj, a nyaralás alatt sok Borarasom elpusztult, de urophthalmoides egy se.

Boraras merah - Főnix razbóra (phoenix rasbora)

Kép

Ezt a fajt nem nagyon árulják nálunk, én véletlenül vettem brigittaek között. Van olyan bolt, ahol rendelésre hoznak.

A többinél is kisebb törperazbóra, nem sokkal lépi túl az 1 cm-t. A teste közepén egy ovális, sötét folt látható, ezt körbeöleli egy vöröses, irizáló sáv ami megszakításokkal a faroknyélig húzódik. Egyes példányoknál a sötét folt mellett a faroknyél felé egy sötét sáv is megjelenhet, de mindig vékony, halvány és töredezett. Ezek az alakok téveszthetőek a brigittae-vel. Rózsaszínes alapszínű, a hímek egész élénkek, de a brigittae-nél mindig halványabbak.

Boraras micros

Kép
Angol neve sincs, németül eper razbórának hívják. Aki kitalál neki egy magyar nevet az dupla cukrot kap.

A legkisebb Boraras faj, egyes példányai az 1 cm-t se érik el. Tökéletes társítás garnélákhoz, még akkor is ha szaporulatra hajtunk. A teste közepén egy kerek, sötét folt található, két kisebb a faroktőnél és a farokalatti úszó tövénél. A foltot körbeveszi egy pirosas, irizáló szegély, de ez lehet egészen halvány és elmosódott is. Létezik pigmentálatlan és halványpiros változata is, de a vízminőségtől is erősen függ a színe. Nálunk nem kapható vagy csak én nem láttam még egyszer sem.


Boraras maculatus - Törpe razbóra (dwarf rasbora, spotted rasbora)

Kép

A legnagyobb Boraras faj, ebből a szempontból a magyar neve elég hülyén jön ki. A leggyakrabban kapható faj.
2 cm körülire nő meg. A boltokban átlátszó, jellegtelen halacska, de lágy vízben és minőségi eleségen tartva elég dekoratív, halvány barackszínű lesz. A test közepén kerek sötét folt, két kisebb a faroktőnél és a farokalatti úszónál található. Irizáló körvonal nincs, de az alapszín lehet erősebb a foltok körül.Ajánlott olvasmányok érdeklődőknek:
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/c ... p?sid=2713
http://lunasgarden.com/wordpress/2010/1 ... ak-1-resz/
http://diszhal.info/Boraras_brigittae.php
http://www.akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=21&t=308

Saját Borarasaim: http://www.youtube.com/watch?v=cFMdsVLBzw8
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: dzsega » 2010.12.23. 10:08

Szép kis összefoglaló ;)
Szépek ezek a kis halak is!
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.12.23. 18:13

Szia!
Köszi az összefoglalást! Én eddig csak két fajról tudtam, hogy mik vannak :o Egészen kedvet kaptam hozzájuk. A saját videód pedig szuper! Gratulálok hozzá!
Laci
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: feca101 » 2010.12.24. 02:27

Nagyon jó kis összefoglaló! Nekem is tetszenek, előbb-utóbb megjelennek valamelyik növényesembe az biztos :)
feca101
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.08.25. 00:52
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.12.24. 13:03

Köszi a leírást, szuper lett!

Valóban ezek a törperazbórák azok a halak, amiket nyugodt szívvel merek ajánlani a garnélák mellé is. Annyira kis méretű halak, hogy ők nem veszélyeztetik a garnélákat.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Boraras brigittae

HozzászólásSzerző: TRK » 2011.02.11. 18:01

Boraras brigittae hőmérsékletigényeiről mik a tapasztalatok?
Avatar
TRK
CRS C
 
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2010.08.19. 14:48

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.02.12. 13:33

25 fokon biztosan jól érzik magukat. Nyáron 28 körül volt, néha fölé is ment, és több elpusztult. Most télen 23-24 fok a vizem, élénkek és jó étvágyuk van, és úgy tűnik, az egyik be is ikrásodott.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: TRK » 2011.02.12. 20:34

A yellow firék vizét nem fűtöm. Oda szerettem volna tenni őket, mert talán ők jobban viselik a halak társaságát és az esetleges kellemetlen velejárókat. Náluk így most 19-20 fok van. Ez nagyon kevés nekik?
Avatar
TRK
CRS C
 
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2010.08.19. 14:48

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: gszita » 2012.11.16. 19:57

Kedves Moszat!
Men tudnál Főnix razbórát szerezni?
Üdv: Géza
gszita
Új tag
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2012.11.16. 19:49

Re: Boraras - törperazbóra fajok

HozzászólásSzerző: Galagonya » 2013.02.18. 01:01

Meg tudom erősíteni Moszat ajánlását, tényleg nagyon kedves és békés halacskák,
ugyanakkor nagyon változatosak és dekoratívak is.

Jól elvannak fűtés nélkül is szobahőmérsékleten (23-24C) és szépen van mellettük garnéla szaporulat (nálam brigittae és merah úszkál), nem stresszelik vagy támadják a garnikat.

Kicsit lágyabb vízben (8-10nk)is már szépen pompáznak és összeszedegetik a mikroállatkákat.
Fagyi cyclopsot, frissen kelt artémiát vagy száraz bébi tápokat is szívesen fogyasztják.

Ezen a halas oldalon nagyon jó és részletes leírások vannak róluk:
http://www.seriouslyfish.com/species/search/boraras

Üdv:)Gábor
"Tiszteld a természetet és tanulj meg szeretni!"
Avatar
Galagonya
Panda
 
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2011.10.26. 09:46
Tartózkodási hely: Dunakeszi kacsagabor@gmail.com

Következő

Vissza: Halak

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron