Téves információk?

A sulawesi garnélák világa

Téves információk?

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.11. 00:58

nano mindenfélés oldal írta:Minimum 26 °C-on és csap vízben kell tartani, ők a lúgos pH 7 fölötti és kemény 12 NK fölötti vizet szeretik.
Szépek, félénkek, de a legtöbbjük vadon befogott és rettentő érzékeny állatok, amelyek csak valóban hozzáértőknél maradnak életben.

Kardinális garnéla
Caridina sp. 'Cardinal'
26-29°C meleg
pH 7 - 8 lúgos kémhatású
15-30 NK° kemény vízet szeretik
Etetés: este


He? Egy újabb orbitális baromság a neten, vagy én vagyok elemi tévedésben? Szép színesszagos oldalról van, aminek feltehetően jó nagy nézettsége lesz.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sulawesi garnélás tapasztalatok

HozzászólásSzerző: xman » 2011.01.11. 01:31

Teljesen más dolgokat hallottam a tartásukról.
Ha ez így lenne, akkor nagyjából csapvízben lehetne tartani őket.
Úgy tudom, Lágy és lúgos vízigényük van. Pontos vízparamétereket nem tudok.

Valaki látott már magyar akvarista üzletben bármiféle sulawesi fajt?

Norbi
xman
Panda
 
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010.08.15. 11:06
Tartózkodási hely: Budapest XII.

Re: Sulawesi garnélás tapasztalatok

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.11. 01:40

Ha lenne kontakt az oldal szerkesztőjéhez, akkor írnék neki, mert a rossz infóknak az a szokásuk, hogy elterjednek a neten és onnantól nem lehet kiverni az emberek fejéből.
xman írta: Valaki látott már magyar akvarista üzletben bármiféle sulawesi fajt?

Egy bizonyos boltban már 2 fajt is láttam, kardinálist és goldflake-et.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sulawesi garnélás tapasztalatok

HozzászólásSzerző: feca101 » 2011.01.11. 02:55

Nem tartom valószínűnek, hogy ezekkel a vízparaméterekkel életben maradnának. Pisti is egész mást írt a Dennerlinél, és bár én nem értek hozzá, gondolom a többi Sulawesinek is hasonló vízértékek szükségesek mint a Dennerlinek.
feca101
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.08.25. 00:52
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Sulawesi garnélás tapasztalatok

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2011.01.11. 09:08

Üdv Moszat!

Azért a kardinálist és pár másik Sula garnélát is lehet ilyen körülmények között tartani. A személyes tapasztalatom a dennerlivel 18 dGH; 7,6 pH; 26 C. Ezt fele csapvíz és fele ozmóvíz hozzáadásával értem el valamint az aljzat is meszes volt, ami még pluszban rátett a pHra. Egy generációt sikeresen felneveltem, de aztán sajnos a költözés miatt már nem tudtam tartani a megfelelő feltételeket. Egy másik szlovák tenyésztő is 15 dGH feletti vízzel dolgozott ennél a fajnál és egy darabig sikeresen működött a rendszere. Jelenleg nem tudom, hogy áll. Sokan sokféleképpen próbálkoznak, de szerintem mindig a tenyésztő által megszabott vízparamétereket kell alapul venni és akkor nem lehet nagy gond.
A lényeg, hogy az oldal valóban hibás, mert a tól-ig határ nem teljes és ez azt mutatja,hogy az oldal készítője nem nézett eléggé utána a témakörnek.
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Téves információk?

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.11. 10:12

Az az oldal valóban sok téves információt tartalmaz, nem csak a sula garnélák témakörben, de azért nem ez az első olyan weblap a történelem folyamán, ahol vannak ilyenek. Én 10nk feletti keménységgel biztos, hogy nem tartanék semmilyen sulawesi garnélát.

Ez az Internet egyik tulajdonsága, rengeteg fals információval lehet találkozni, bármivel kapcsolatban, ezért mondom mindig, hogy semmit nem szabad készpénznek venni, mindig megfelelő körültekintéssel kell kezelni "a netes infókat".

Valaki látott már magyar akvarista üzletben bármiféle sulawesi fajt?


Korábban több boltban is lehetett kapni sula garnélákat, általában dennerlit és spinatat, de más fajokat is lehetett ritkán látni. Volt olyan bolt, ahol elég rendszeresen is volt sulawesi garni, azonban sajnos mivel rengeteg garni megdöglött már a szállítás alatt, és bent a boltban is, így valószínűleg nem nagyon fogják a későbbiekben erőltetni a sulawesi garnéla importokat.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sulawesi garnélás tapasztalatok

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.11. 16:29

ugrosaska írta: A személyes tapasztalatom a dennerlivel 18 dGH; 7,6 pH; 26 C. Ezt fele csapvíz és fele ozmóvíz hozzáadásával értem el valamint az aljzat is meszes volt, ami még pluszban rátett a pHra. Egy generációt sikeresen felneveltem, de aztán sajnos a költözés miatt már nem tudtam tartani a megfelelő feltételeket.

Ez alapján nálam a normál csapvíz is megfelelő lenne nekik, de azért nem merném megpróbálni a tartásukat :shock: Milyen gyilkos kemény víz van már nálatok, ha fele ozmóval ez lesz belőle?


Az oldal az összes sula garnélához ezeket a vízparamétereket írja, a kardinálist csak példának másoltam ki. A 30 NK nekem nagyon meredeknek tűnik minden szempontból. A többi fajnál is vannak furcsaságok, például a babaultinak lágyabb vizet ír elő, mint a CB-nek. Egyébként az oldal gazdája biztos, hogy ismeri a fórumot, mert a Borarasos írásomból átvette az egyik ritka hülyén fogalmazott mondatomat.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Téves információk?

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2011.01.11. 19:50

Soproni csapvíz 28-30 GH, szóval nálunk inkább sügeresek vannak. :)

Gondolom nem kell magyaráznom a tűrőképesség definiciót, Moszat ;). Jól tudod miről beszélek...
Ez bizonyos fajoknál jobban kitolódik, valahol pedig leszűkül. Amúgy számomra a fő motiváció a stabil pH volt és egy ilyen érzékenynek tartott fajnál talán ez a legfontosabb. Sikeresebb lehet tartás szempontjából egy stabil környezet, mint egy instabil. Először tettem egy próbát 1/4 csap és 3 /4 RO vízzel. Ide kerültek a dennerlik, aztán amikor láttam, hogy jól érzik magukat (értsd: élnek :) ) emeltem a csapvíz mennyiségét és így is működött.

Amint újra sikerül összeszednem magam újra ráállok a dennerlire, de csak arra. A többi Sula faj nem érdekel, bármilyen szépek is.

Off: Jó lenne ha észrevenné magát az oldal tulaja, ha már tőled is lopkod szövegeket és Szentgyo képét is lenyúlta...
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Téves információk?

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.11. 20:45

Úgy érzem, hogy a sula garnélák túlélése szempontjából van egy olyan fontos szempont, amit még nem ismertek fel. Ezek szerint a vízkeménység annyira nem szigorúan kötött, a pH-ra azért oda szoktak figyelni, mégis sok embert ér kudarc. Fórumokat olvasgatva sok olyan embernek sem sikerült szaporítani őket, akik nagyon odafigyeltek a stabilitásra és az ideális értékekre. Szerintem kell hogy legyen valami fontos, amit még nem vettek észre. Ez a hipotetikus ismeretlen vízérték kb. akármi lehet, csak az eredeti élőhely és a sikeres tenyészetek vizének pontos elemzésével lehetne kiszűrni.

A dennerlit én is szívesen tartanám, de nem venném a szívemre, ha esetleg elpusztulnának. Azt is pletykálják, hogy nagyon félős garnélák, amiket alig látni, ez is egy komoly hátrány más fajokkal szemben.

Az oldalról: egy mondat nem 100%-os pontossággal történő átvétele még nem bűn szerintem, de arra alkalmas volt, hogy felismerjem, és leszűrjem belőle, hogy a szerkesztő akár végig is olvashatta volna a fórumot, hiszen tud róla. Képet lopni viszont nem szép dolog, főleg, hogy lett volna lehetősége a forrástól engedélyt kérni a felhasználásra. A téves információkért eléggé pipa vagyok, az ilyet az átlagos hülyék hajlamosak olyan szinten komolyan venni, hogy utána a hozzáértőknek sem hiszik el a helyes infót.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Téves információk?

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.11. 20:51

OFF:

Teljes mondatok is vannak átemelve betűről betűre, mindenféle forrásmegjelölés nélkül, illetve a képekhez sehol sincs feltüntetve a forrás. Viszont szerintem innentől kezdve ezt zárjuk le, és a garnélákkal kapcsolatos elmélkedések folytatódjanak a többi topicban, ne pedig a "téves információk" közt ;)
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Sulawesi garnélák

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron