Caridina dennerli - tapasztalataim

A sulawesi garnélák világa

Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.12.29. 20:17

Néhány helyen már írtam ezekről a garnélákról, de most egy kicsit összeszedem ide az információkat.

Szóval az első dennerli garnéláimat még 2 évvel ezelőtt a bécsi Exotica kiállításon vettem, borzasztó áron, de nagyon örültem nekik, mert mindenképp szerettem volna ilyen garnélákat tartani. Sajnos azonban rövid idő alatt szép lassan fogyásnak indult a csapat, egyesével elkezdtek elpusztulni, végül az összes odaveszett.

Kis idő múlva ismét vettem egy csapat vadon fogott dennerlit, de gyakorlatilag ugyanaz lett az eredmény, mint korábban, annyi különbséggel, hogy ők talán kicsit tovább voltak életben, sajnos nem tudom mi volt a gond.

Ha emlékeim nem csalnak, akkor 2009 tavaszán sikerült egy csapat tenyésztett dennerli-hez hozzájutnom, nem akartam többet vadon fogott garnélákkal foglalkozni. A legnagyobb örömömre ezek a garnélák teljesen rendben voltak, egy elhullás sem volt. Igaz, hogy nagyon félénkek voltak, de ettek, vedlettek, nem volt probléma velük, és egy bő fél év múlva megláttam az első petés nőstényt is köztük. Szerencsére a kicsik is gond nélkül felnőttek, és azóta gyakorlatilag folyamatosan szaporodnak, néha több petés van, néha egy sincs, de elég stabil állomány alakult ki.

Ezek a garnélák is olyan akváriumban vannak, mint az összes többi: bő 30 liter, mattenfilter szűrővel. Ez az egyetlen akvárium, amit fűtök, így ott a víz kb 27C fok körül van. Sajnos a növényekkel nagyon nem volt szerencsém itt, ezt betudom a melegebb víznek, úgyhogy 2 kis tő cryptocorine van csak az akváriumban, a dekorációt bazalt kövek alkotják. Talajnak fehér kvarchomokot használok, a víz nagy része RO, de azért, hogy megemeljem a PH értéket csapvizet is adok hozzá, így a PH 7,5-8 között van, míg a összkeménység 5 fok körül van.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: dzsega » 2010.12.30. 00:20

szentgyo írta:...Sajnos a növényekkel nagyon nem volt szerencsém itt, ezt betudom a melegebb víznek, úgyhogy 2 kis tő cryptocorine van csak az akváriumban, a dekorációt bazalt kövek alkotják. Talajnak fehér kvarchomokot használok, a víz nagy része RO, de azért, hogy megemeljem a PH értéket csapvizet is adok hozzá, így a PH 7,5-8 között van, míg a összkeménység 5 fok körül van.

Vigyek neked indiai vizi csillagot, cryptot, edzett anubiast, karácsonyi mohát vagy pogos helferit?
Nálam ezek nagyon sokáig 28-30°C-os vízben laktak. Bírják ;) Tápot akkoriban nem nagyon kaptak, most már kapnak de szerintem simán bírnák táp nélkül is.

Szerk.: Jó, tudom van sok komoly akvakertész barátod, de ők nem mostoha körülmények között nevelik a növényeket :D
dzsega
Hinomaru
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010.08.19. 12:08
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.12.30. 22:06

Köszi, de jó így teljesen, így legalább biotóp jellegű az akvárium:

http://www.youtube.com/watch?v=fnn_a6c7EEc
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: feca101 » 2010.12.31. 01:02

Köszönöm, hogy megosztottad a dennerlivel kapcsolatos tapasztalataid.

Miért a kvarchomokot választottad alájuk talajnak?

A videón ez a természetes élőhelyük?
feca101
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.08.25. 00:52
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.12.31. 12:29

A kvarchomok semleges, nem változtat se a PH értéken, se a keménységen, így olyan lesz a víz, amilyenre be szeretném állítani, és tetszik a fehéres színe is ;)

A videó a Matano tavon készült, ami a kardinális garnéla élőhelye, bár valószínűleg olyan helyen nagyobb számban fordulnak elő, ami ennél a résznél sziklásabb.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2011.01.11. 21:34

ugrosaska írta:Üdv Moszat!

Azért a kardinálist és pár másik Sula garnélát is lehet ilyen körülmények között tartani. A személyes tapasztalatom a dennerlivel 18 dGH; 7,6 pH; 26 C. Ezt fele csapvíz és fele ozmóvíz hozzáadásával értem el valamint az aljzat is meszes volt, ami még pluszban rátett a pHra. Egy generációt sikeresen felneveltem, de aztán sajnos a költözés miatt már nem tudtam tartani a megfelelő feltételeket. Egy másik szlovák tenyésztő is 15 dGH feletti vízzel dolgozott ennél a fajnál és egy darabig sikeresen működött a rendszere. Jelenleg nem tudom, hogy áll. Sokan sokféleképpen próbálkoznak, de szerintem mindig a tenyésztő által megszabott vízparamétereket kell alapul venni és akkor nem lehet nagy gond.

Moszat írta:
ugrosaska írta: A személyes tapasztalatom a dennerlivel 18 dGH; 7,6 pH; 26 C. Ezt fele csapvíz és fele ozmóvíz hozzáadásával értem el valamint az aljzat is meszes volt, ami még pluszban rátett a pHra. Egy generációt sikeresen felneveltem, de aztán sajnos a költözés miatt már nem tudtam tartani a megfelelő feltételeket.

Ez alapján nálam a normál csapvíz is megfelelő lenne nekik, de azért nem merném megpróbálni a tartásukat :shock: Milyen gyilkos kemény víz van már nálatok, ha fele ozmóval ez lesz belőle?


ugrosaska írta:Soproni csapvíz 28-30 GH, szóval nálunk inkább sügeresek vannak. :)

Gondolom nem kell magyaráznom a tűrőképesség definiciót, Moszat ;). Jól tudod miről beszélek...
Ez bizonyos fajoknál jobban kitolódik, valahol pedig leszűkül. Amúgy számomra a fő motiváció a stabil pH volt és egy ilyen érzékenynek tartott fajnál talán ez a legfontosabb. Sikeresebb lehet tartás szempontjából egy stabil környezet, mint egy instabil. Először tettem egy próbát 1/4 csap és 3 /4 RO vízzel. Ide kerültek a dennerlik, aztán amikor láttam, hogy jól érzik magukat (értsd: élnek :) ) emeltem a csapvíz mennyiségét és így is működött.

Amint újra sikerül összeszednem magam újra ráállok a dennerlire, de csak arra. A többi Sula faj nem érdekel, bármilyen szépek is.


Moszat írta:Úgy érzem, hogy a sula garnélák túlélése szempontjából van egy olyan fontos szempont, amit még nem ismertek fel. Ezek szerint a vízkeménység annyira nem szigorúan kötött, a pH-ra azért oda szoktak figyelni, mégis sok embert ér kudarc. Fórumokat olvasgatva sok olyan embernek sem sikerült szaporítani őket, akik nagyon odafigyeltek a stabilitásra és az ideális értékekre. Szerintem kell hogy legyen valami fontos, amit még nem vettek észre. Ez a hipotetikus ismeretlen vízérték kb. akármi lehet, csak az eredeti élőhely és a sikeres tenyészetek vizének pontos elemzésével lehetne kiszűrni.

A dennerlit én is szívesen tartanám, de nem venném a szívemre, ha esetleg elpusztulnának. Azt is pletykálják, hogy nagyon félős garnélák, amiket alig látni, ez is egy komoly hátrány más fajokkal szemben.


Nah, kicsit összegyűjtöttem az ehhez a topichoz tartozó hsz-oket.

Reagálva Moszat legutolsó üzenetére:
Ezen anno mi is sokat agyaltunk Szentgyóval. Én konkrétan nem láttam enni a dennerlijeimet és olyan szinten ijedősek voltak, hogy este, sötétben lámpával a kezemben indultam "vadászni" őket. Sokan szajkózták kb. 2 éve, amikor bejöttek a piacra, hogy a java mind táplálék specialista és emiatt egyszerűen nem lehet majd őket szaporítani. Ez amúgy szerintem helyt álló szajkózás volt, de mégis sikerült pár rugalmasabb fajt reprodukcióra bírni és rászoktatni őket az akváriumi körülményekre. Még mindig elenyésző a kardinális tenyésztő Európában és ennek is van valami oka, lehet pont az az ismeretlen tényező, amire utaltál. Azonban az emberi természet része, hogy a sikertelenséget ne magunkban keressük, hanem egyszerűen elhárítva a problémát ráfogjuk valami megmagyarázhatatlan jelenségre.
Van pár információnk a fajról, azokat megpróbáljuk betartani és vagy sikerül vagy nem. Persze vannak trükkök, fortélyok, pl. óvatos vízcsere, megfelelő talaj, eleség választása, stb. .
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: feca101 » 2011.01.12. 10:54

Üdv Ugrosaska!
Te talajnak mit használtál a Dennerlinél? És milyen kajákat voltak hajlandóak elfogadni?
feca101
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.08.25. 00:52
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2011.01.31. 09:43

Feca!
Talajnak én kvarchomokot használtam, de ha újra lenne kardinálisom, akkor korall zúzalékot vetnék be.
Etetni teljesen átlagos tápokkal etettem, Sera garnéla kaja és később Shirakura, valamint a szokásos, bébirépa, alga, spenót. Van egy speckó bébi tápja a shirakurának. Szentgyo ajánlotta anno, most már azt is kipróbálnám.
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2012.11.26. 22:27

Kicsit leült a sulawesi garnélás érdeklődés, pedig szerintem ezek az egyik legszebb garnélák!

Kép
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Caridina dennerli - tapasztalataim

HozzászólásSzerző: trewa » 2012.11.27. 10:58

tartanék én is szívesen ,csak lenne beszerezhető itt felénk emberi áron! :) :) valóban a legszebb garnélák egyike (ha nem a legszebb!! :) :) )
Avatar
trewa
Yellow fire
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2012.04.08. 23:19
Tartózkodási hely: Ajka

Következő

Vissza: Sulawesi garnélák

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron