Kiszelektált garnélák

Minden más általános információ a garnélákról

Kiszelektált garnélák

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.10.17. 15:52

A neten böngészve belefutottam egy érdekes írásba zsotyi blogján:

http://zsotyi.blogspot.com/2011/01/mi-velemenyed.html#more

Kíváncsi vagyok mit gondoltok a felvetett kérdésről. Olvassátok el és beszélgessünk!
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kiszelektált garnélák

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.10.17. 18:48

Hát ez jó kérdés.....
Eddig nem is volt gond nekem sem, mert a kiszelektált Sakurák mentek a Red cherrykhez, a gyenge RC-k és Yellow-k meg a halasba....
De most nincs RC-s és nincs halas.... És az előbb éppen kiemeltem pár halványabb YF garnélát.....de nem volt szívem elpusztítani őket.
Mit csináljak velük?
Arra jutottam, hogy mégiscsak kell egy "növényes" akvárium, amibe a selejteket dobálom. Mehet bele minden, Caridinák, Neocaridinák vegyesen.... A maradék Ti-beek, hibrid tigrisek, selejtes CRS, fakó Yellow, halvány Sakura, és fűszernek egy-egy Piros tigris, és Bew bee :P
Aztán megnézem az eredményt - 1-2 generáció múlva......
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Kiszelektált garnélák

HozzászólásSzerző: LGA » 2011.10.17. 19:06

Elôször is, szerintem sokszor az itt leghumánusabbnak emlegetett megoldás a legrosszabb. Pláne, hogy sokan lehúzzák, kiöntik stb. Nekem (ebbôl is látszik milyen ilyedôs vagyok ;) ) az egyik nagy rémálmom, hogy ezek a jószágok kijutnak a természetes vizekbe és áttelelnek...

Ugyanakkor azt semmilyen szinten nem látom gondnak, ha halak megeszik ôket (ha a halnak ezzel nem okozunk kárt). Halló, kapnak artemiát, daphniát stb. A szaporulat legalább nem természetbôl befogott eleség.

A szelektálás önmagában nem gonosz. Bizonyos értelemben a természetben is ez folyik - igaz véletlen szempontok alapján. Ami gondot okozhat, az nyilván a belterjesség, amit egy felelôs tenyésztônek kell tudnia kezelni. Ha pedig nem felelôs tartásról beszélünk, akkor nyilván nem a szelekció a legnagyobb probléma.

A keveredés, hígulás meg olyan összetett kérdés, hogy hirtelen nincs is véleményem. De biztos elôször végiggondolnám kutyával, macskával...
LGA
Mosura
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2011.06.05. 13:55

Re: Kiszelektált garnélák

HozzászólásSzerző: Galagonya » 2011.12.15. 01:07

A Természetben létezik egy körforgás, az energiák egymásba fordulnak át, semmi nem vész el, csak átalakul. :)

Az ember mióta beleavatkozik ebbe a rendszerbe, szelektálja és nemesíti a különböző fajokat a növény és állatvilágban egyaránt. Teszi mindezt azért, hogy a számára előnyös tulajdonságokkal bíró egyedeket, új fajokat, vagy akár hibrideket hozzon létre. Hogy ezek a szempontok(méret, forma, szín, ízvilág, tetszetős külső...) és maga a beavatkozás mennyire tekinthetők jogosnak és helyénvalónak? Sokban függ az aktuális irányzatoktól és elfogadott normáktól is.

Azt gondolom az ember mióta létezik már sok mindent kipróbált, különböző eredményekkel...de ne legyünk annyira naivak, sem beképzeltek, hogy azt higgyük mindent mi irányítunk. Apró kis porszemek vagyunk egy hatalmas és varázslatos világban, amiből sokszor csak annyit fogunk fel, mint amennyit éjszaka a zseblámpa fényénél látunk.

Én ugyan még nem tartok ott, hogy gondban legyek a szelektált garnélák elhelyezésével, de tartottam és tartok különböző halakat, csigákat és csigaevő csigákat is, azt gondolom a legtermészetesebb megoldás amit tehetünk, ha behelyezzük az említett példányokat egy közös-társas medencébe, legyen az halas vagy csak garnéla-mix. Legyenek részei a körforgásnak, vagy jöhessenek létre új mutációk, a többit majd a természet eldönti és elvégzi. A szelektált fajok sorsáról végső soron úgyis az Élet dönt majd. Ameddig hagynak minket játszadozni, ha felelősséggel tesszük, ezzel is az élővilág sokszínűségét segítünk gazdagítani, s talán ezzel együtt még jó néhány ember lelkivilágát. :)

Gábor
"Tiszteld a természetet és tanulj meg szeretni!"
Avatar
Galagonya
Panda
 
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2011.10.26. 09:46
Tartózkodási hely: Dunakeszi kacsagabor@gmail.com

Re: Kiszelektált garnélák

HozzászólásSzerző: aquadiloj » 2011.12.15. 20:15

Az én véleményem az, hogy részben igaza van minden előttem szólónak abban, a dologban miszerint mi (hobisták) míg van rá lehetőségünk addig a valamilyen okból nem tökéletes kis kedvenceinknek készítsünk egy külön helyet ahol leélhetik rövid kis életüket. sőt ebből még jó is kisülhet mert ugyebár a legtöbb ma imádott garnéla véletlen mutáció vagy kereszteződés eredménye. A másik meg az, hogy igen mutatós egy nagyobbacska akvárium amiben mindig megy a színes karnevál.( régebben a guppikkal már kipróbált és bevált módszer)
De a másik oldal meg az (szerintem) ha valaki nagyobb tételben csinálja akkor szelektáljon kőkeményen mert gondolom senki se szeretne elkorcsosult állatot vásárolni a boltban.
Mert ugye ha már vette valaki azt a nem kevés fáradságot és munkát míg kinemesítette ezeket a gyönyörű állatkákat akkor tiszteljük meg azzal, hogy nem adunk el leromlott vérvonalú állatokat.
minden egyes akvárium maga az üvegbe zárt csoda
Avatar
aquadiloj
CRS C
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2011.11.16. 13:34
Tartózkodási hely: főldes

Re: Kiszelektált garnélák

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.12.15. 21:11

Az éremnek van egy másik oldala is. Nem szeretünk belegondolni a kérdésbe, miért is történik az állomány leromlása. A populációgenetikának van egy alapvető szabálya, a Hardy-Weinberg szabály, ami azt mondja ki, hogy egy ideális populációban az allélok gyakorisága nem változik generációról generációra. Tehát a piros színezettség átlagban nem csökkenhetne az utódoknál. A valóság persze sosem ideális, és itt a kulcskérdés, hogy pontosan miben is tér el. Ha ideális lenne, akkor egy teljesen egyforma RC állományban születnének jobb és rosszabb egyedek is, de általánosságban nem romlana az állomány. Tehát ha tényleg törvényszerűen leromlik az állomány, akkor arra a legegyszerűbb magyarázat, hogy azért következik be, mert a jobb színezet rontja az egyedek életképességét vagy szaporodási hatékonyságát. És ha ez így van, akkor a színszelekció egészen más lelkiismereti kérdéseket is felvet, minthogy lerontjuk-e az előző tenyésztő munkáját.

De van egy másik értelmezési lehetőség is. Ha az állatok minőségét mennyiségi tulajdonságnak vesszük, és veszünk egy olyan alapállományt, ami nem szélsőséges értékekkel rendelkezik, tehát nem tökéletesen jók és nem is teljességgel színtelenek, akkor még egy tökéletesen egyformára válogatott alapállománynak sem lesznek egységes utódai. Tehát kiválasztjuk a boltban/tenyésztőnél a 100 legegyformább garnélát, az utódaik közt mégis lesznek pocsék egyedek, de jobbak is a szülőknél. Az ember hajlamos mindig csak a rosszra figyelni, és annyit megjegyezni, hogy megjelennek a rosszak. Pedig a genetikában jól ismert jelenség az értékek szóródása, Gauss görbével szokták ábrázolni, és összességében nem hat negatívan az állomány minőségére. Az igaz, hogy a rossz egyedek kiszelektálása szépen elkezdi tolni az utódok minőségét felfelé, de a szelektálás hiánya nem indítja el az állományt a lejtőn. Na most ha nem ez a lehetőség igaz, akkor a megfigyelés alapja az egyes pont kell hogy legyen, ami meg már egyáltalán nem tünteti fel olyan vidám dolognak a szelektálást.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron