SZELEKTÁLÁS

Minden más általános információ a garnélákról

SZELEKTÁLÁS

HozzászólásSzerző: star67 » 2011.01.23. 14:33

Nem vagyunk mind tenyésztők, de gondolom, mind azt szeretnénk, ha sokáig szép maradna az állományunk.
Az viszont mindenkinél előfordulhat, hogy olykor-olykor becsúszik egy-egy sápadtabb zöld babaulti green, egy halványabb sárga yellow fire vagy nem vad, de világos rózsaszín red cherry.

Nekik mi legyen a sorsuk?

Szelektálni kell, ez nem kérdés! De hogyan? Milyen módszerrel? Hová?

Várom az ötleteket, ti hogyan oldjátok meg ezt a "problémát"?
star67
Hinomaru
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: 2010.08.25. 15:38
Tartózkodási hely: Budapest, XI. kerület, spcs01@gmail.com

Re: SZELEKTÁLÁS

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.23. 14:43

Az első probléma az, hogy a garnélák színe nagyon függ az állat pillanatnyi hangulatától. Lehet egy állat teljesen fakó csak azért, mert rossz napja van, vagy most mászott ki egy sötét búvóhelyről, ahol eddig sziesztázott. Ezért érdemes figyelemmel kísérni egy darabig a kiszelektált példányokat, mert akár a legjobb garnélák is erre a sorsra juthatnak. Jártam úgy, hogy kiválogattam a fakó garnéláim, leadtam egy kereskedésben, egy hét múlva arra jártam és lett köztük olyan jó példány, hogy majd megütött a guta, hogy odaadtam. Akiknek van rá lehetősége, úgy szokták, hogy egy társas akváriumba rakják át a gyanús példányokat, ahol nem tudnak szaporodni a halak miatt. Ha meg valamelyik megtáltosodik, akkor vissza lehet rakni. Szerencsére az RC szaporulatra nagy kereslet van. Fizetni nem fizetnek érte normális összeget, de legalább garantáltan lesz gazdája a fölösleges példányoknak, és nem csak feletetni lehet őket, mint pl. a guppikat.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: SZELEKTÁLÁS

HozzászólásSzerző: xman » 2011.01.23. 14:45

Szia!

Nekem, véletlenül úgy alakult, hogy lett egy ilyen "selejt" gyűjtő akváriumom.
Ha majd lesz mivel feltöltenem, ezeket majd elsózom valakinek.
De egyenlőre így oldom meg a helyzetet.
Ha nincs hova, a halak biztosan szívesen fogyasztják őket, és szerintem ha meghírdeted őket egy csokiért valahol őket biztos akad rájuk jelentkező aki mondjuk csak takarítani vinné őket.

Norbi
xman
Panda
 
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010.08.15. 11:06
Tartózkodási hely: Budapest XII.

Re: SZELEKTÁLÁS

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.23. 16:23

Nem teljesen világos a kérdés... Hogyan szelektáljunk? Azokat a garnélákat, amik nem felelnek meg a "kívánalmaknak" egyszerűen ki kell venni a többi közül.

Az hogy továbbiakban nekik mi legyen a sorsa... Nos sokan használnak egy "gyűjtő" medencét, ahova bekerülnek a nem kívánt példányok, én nem teszem. Hogy őszinte legyek (ez bármilyen brutális vagy elítélendő) nálam korábban az Apistok kapták meg ezeket a garnélák, most a killiknek jelentenek 1-1 érdekesebb vacsorát.

Viszont én nem tartom jó ötletnek azt, hogy az egyszer már kiszelektált példányokat utólag mégis érdemes visszatenni a tenyészállományba. Nyilván van oka annak, hogy miért került kiválasztásra. Előfordulhat persze, hogy a különböző egyéb környezeti hatásokra ismét "megélénkül" a színe, vagy bármi más, de ebben az esetben nem lehet, hogy ezt az élénkséget okozta az az adott környezeti hatás, ergo mégsem olyan, mint amit szeretnénk. Kicsit kacifántos lett ez a mondat, de remélem sikerül értelmezni...

Nyilván az is igaz, hogy a válogatást nem rögtön a lámpa felkapcsolása után kell végezni.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron