Vadon fogott garnélák

Minden más általános információ a garnélákról

Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.10.30. 16:10

Hello,

Kíváncsi lennék mi a véleményetek úgy általánosságban a vadon fogott garnélákról és egyéb élőlényekről.
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: xman » 2010.10.30. 16:52

Én úgy vagyok vele, hogyha valaki olyan fogja be őket, aki inkább a fennmaradásukon dolgozik azzal nincs gond.Azzal van aki csak a pénzért teszi ezt...A másik oldala,ha ez a második típus nem lenne , nem valószínű ,hogy tarthatnánk most otthon ...
Azért örülnék,hogyha egyszer elmehetnék egy helyre ahol eredeti környezetükben láthatok néhány példányt...Sajnos lehet énis elcsábulnék és hazahoznék néhány példányt..
De azt hiszem ez a veszély nem fenyeget.

Norbi
xman
Panda
 
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2010.08.15. 11:06
Tartózkodási hely: Budapest XII.

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.10.30. 16:53

Szerintem a vadonból befogott állatok tartása azért gáz, mert nagyon sok esetben nem tudnak hozzászokni a mesterséges körülményekhez. Viszonylag kevés faj lehet, ami jól bírja ezt (ezekről tudunk, a sikertelen próbálkozásokról meg valószínűleg nem). Amellet, hogy a nagymértékű befogás veszélyezteti az álltok eredeti élőhelyükön való fennmaradást, okozhatnak más ökológiai károkat. Pl.: tegyük fel hogy egy adott tóból a helyiek levadásznak minden algaevő állatot (halat, garnélát), ami a kis élőhely elalgásodásához vezet, ami ugye együttjár bizonyos vízparaméterek változásával. Így ez nem csak a kifogott, hanem más fajok eltűnéséhez is vezethet az adott élőhelyen. Na jó ez egy elég szélsőséges példa volt..
A vadon fogott állatokkal kapcsolatban van egy másik probléma, mégpedig az, hogy betegségeket (vírus, baci, gomba, parazita) hurcolhatnak be a mesterséges körülmények közé. Mivel az így tartott állatok általában kevés nyavalyával találkoztak, szerzett immunrendszerük igen fejletlen (olyan mintha mi gyerekkorunkban nem kaptunk volna csomó oltást). Magyarán ami egy vadon élő álltra nem veszélyes, mert jól tunningolt immunrendszere van, az egy háziállatra halálos lehet, szélsőséges esetben akár emberre is veszélyes lehet (trópusi csigák emberre veszélyes férgek köztesgazdái lehetnek). (A Terraplaza utolsó előadásán egy állatorvos erről is beszélt.) Az utóbbi problémára némiképp megoldást jelent a vadon befogott állatok karanténozása, mesterséges körülményekhez szoktatása. Ez elméletileg elvárás is, ha jól tudom. De mivel ez nyilván időigényes és költséges, lehetséges, hogy nem megfelelően végzik. Ezt mi a vásárlók nemigen tudjuk ellenőrizni... :cry:

Az éremnek van persze egy másik, igen soványka oldala is: Néhány faj menekült már meg úgy a kihalástól, hogy fogságban élte túl vadonélő társait. Egy ilyen példa a berber oroszlán (a barna sörényű), ami az Atlasz-hegységben élt a XX. sz elejéig. Ma, élő egyedei kizárólag csak állatkertekben élnek. A hópárducnak több egyede lakik állatkertekben, mint szabadon. Ha így folytatódik nem kizárt, hogy lesz olyan garnéla, ami a vadonból már kipusztult, de akváriumokban még vígan ellubickolnak.
Avatar
spuc
Panda
 
Hozzászólások: 323
Csatlakozott: 2010.08.28. 13:39
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.11.01. 08:28

Köszi, a hozzászólásokat, maximálisan egyetértek spuc véleményével.

Annyit még hozzátennék, hogy (halak esetében nem tudom pontosan mi a helyzet) nagyon sok vadon fogott garnéla már a boltokig sem jut el. Általában a garnélákat a helyiek fogják ki, nevetséges fizetségért cserébe, majd az általuk összefogott garnélákat egy helyi központba szállítják, ahol lecsomagolják őket, majd küldik az országos központba, ahol ismét átcsomagolják őket, és innen szállítják őket az esetek nagy részében az európai elosztó központba (ahol valószínűleg ismét csak átcsomagolásra kerülnek), majd pedig innen eljut a célországokban lévő nagykerekbe, ahonnan pedig a helyi halas boltokba és a legutolsó láncszemként a vásárlóhoz.

El lehet képzelni, hogy micsoda stressznek és mennyi hirtelen változásnak vannak kitéve az állatok. A folyamat során nem ritka, hogy a befogott garnélák döntő többsége nem éli túl ezeket a megpróbáltatásokat (nem ritka a 90% os elhullás) és a maradék, végletekig legyengült garnélák kerülnek a lelkes vásárlókhoz...
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: warrior71 » 2010.11.01. 11:17

Hát igen! Itt elmondhatjuk,hogy tényleg semmi más nem motiválja az embereket mint a pénz! Kicsi pénzért megszerezni és jó sokért tovább adni. Aztán,hogy mi lesz a garnélák további sorsa az már őket abszolút nem érdekli. Azt a körülményt ahonnan kiszakították a garnélákat biztossan nem tudja az átlag garnélatartó biztosítani főleg az miatt,hogy fogalma sincs milyen vízben voltak eredetileg. Na és a sok sokk! Nem biztos,hogy azok után én is szeretnék még vidáman úszkálni egy szép akváriumban :) !
Avatar
warrior71
Hinomaru
 
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2010.08.15. 14:41
Tartózkodási hely: Oroszlány

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: ugrosaska » 2010.11.02. 10:21

Szentgyo elindított egy olyan topicot, ami világszerte megosztja az embereket és nem abban, hogy mit kéne csinálni, hanem, hogy miért nem csináljuk meg. Én még nem láttam olyan embert, aki nyíltan hirdette volna természet károsító, kizsákmányoló tevékenységét és erre még büszke is lenne. Az őslakók régebben és most sem igénylik a ritka vízi élőlények befogását, maximum étkezési céllal, de ez nem fenyegette egy adott faj életben maradását (kifejezetten a kisebb testű, vízi díszállatokra gondolok, persze itt is akadnak néha kivételek). A Fő gond az európai és az amerikai felvevő piac által generált megemelkedett igény, ami az ottani kereskedőket, földbirtokosokat felébresztette és, ahogy Szentgyo is írta, potom pénzért kifogásra buzdította a "helyi erőket". Xman írta, hogy, ha ő kimehetne és kereshetne új fajokat, változatokat, akkor biztosan hozna haza belőlük. Ezzel nincs is gond, hiszen úgy mond expedíciókat csak kevesen szervezhetnek, de egyáltalán, csak az ilyen trópusi országokba is csak kevesen veszik rá az asszonyt, hogy utazzanak ki és ha már ott vagyunk, vessük be magunkat a dzsungelbe, hogy aztán megküzdve a rovarokkal, bogarakkal kígyókkal stb., gyűjtögethessen az ömbör pár nyamvadt kis rákot. :)
Chris Lukhaup és társai, akik több expedíciót is szerveznek, akár egy évben is, a megtalált lelőhelyeket féltve őrzik(már amikor...) és nem adják ki, pont azért, hogy mások ne tudjanak belőlük kereskedelmi mennyiségben hazahozni és ez is nagyon fontos. Amit mi tehetünk, hogy nem vesszük meg a vadon fogott állatokat így akadályozva a vízi élőhelyek kifosztását és egyben, ahogy Spuc írta, védve a hazai állományok egészségi állapotát is. Nem azt mondom, hogy én szent vagyok és még sosem csábultam el, hiszen, ki ne akarna elsőként szaporítani egy még szinte be nem azonosított fajt, de mindig igyekszem erőt venni magamon. Ez a gondolkodás mód terjed szerte Európában is. Abból a pénzből, amit sikerül ezen megspórolnom esetleg, egyszer eljuthatok egy valódi expedicióra és ez engem jobban sarkall a "helyes vásárlói viselkedésre".
A szentbeszédnek vége, köszi! :mrgreen:
ugrosaska
Moderátor
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2010.08.10. 16:47
Tartózkodási hely: Sopron-Bécs

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: farkas » 2010.11.06. 11:53

Sziasztok! Szerintem minden eddigi hozzászólónak igaza van, különösen spuc és ugrosaska fogalmazta meg korrektül a lényeget! Ez az akvaristák számára örök lelkiismereti és etikai probléma, 30 évvel ezelőtti könyvekben is találkozni vele. Nem is hiszem, hogy egyértelmű igazságot lehetne hirdetni. Persze ami tény, hogy egy állat kedvtelésből, hobbiból való tartása sosem indokolhatja az adott egyed szenvedését, halálát, a faj veszélyeztetését, vagy kipusztítását. Ezért az akvarisztika mindig hátrányból indul egy ilyen vitában, hiszen ha nem is a trópusokról begyűjtött szerencsétlen kis halról, hüllőről, vagy rákról van szó, akkor is jusson mindenkinek eszébe, hogy hány felelőtlen, tudatlan, vagy az állattal valójában mit sem törődő ember tart és "kínoz" különféle halakat, madarakat, kutyát, macskát, stb. Azt hiszem, szinte mindenki úgy kezdi/kezdte, hogy a 30 l-es akváriumba megvette az 1 db vitorláshalat, xifót, guppit, ancit, akármit és nem értette, mitől pusztulnak el szegények. Jó esetben zavarta, és igyekezett legközelebb jobban csinálni, megoldani a problémát, így jó eséllyel akvarista lett belőle. Persze állatok szenvedése, halála árán. Rosszabb esetben megunta, és próbálkozott valami mással, hátha mondjuk az aranyhörcsögnek jó lesz az a 30 l, amiben aztán elborzadva nézte, ahogy az anyaállat leharapja a saját kölykei fejét, mert az ősi ösztöntől vezérelve szabályozni próbálta a zsebkendőnyi helyre zsúfolt szaporulatot... A másik fontos eleme a dolognak pedig az, hogy a ma akváriumban tartott fajok 99%-a is vadon befogott volt egykor, sokat évtizedekig nem tudtak szaporítani, amíg rájöttek a nyitjára, de végül rájöttek és ma már ezek a fajok nincsenek veszélyben (legalábbis az akvaristáktól), nagy számban tenyészthetők, hozzászoktak a mesterséges körülményekhez, a fogsághoz, így az elhullásuk, felesleges szenvedésük is lecsökkent, amennyire lehet. Ezek az eredmények azonban szintén állatok szenvedése és halála árán születtek. És végül egy utolsó szempont, még ha talán ez is a legkevésbé átgondolt: ha bemész a boltba, meglátod a vadon befogott állatkákat, ahogy a számukra tökéletesen alkalmatlan környezetben igyekeznek boldogulni, túlélni, sajnos talán még az elhullott egyedet sem vették észre az eladók, a teteme ott hever a szűkös kis akvárium alján, aztán arra gondolsz, ki lesz az, aki bejön és megveszi őket a gyerekének karácsonyra abba a 30 l-es akiba a vitorláshal mellé, mert jó lesz az ott... ha megveszed, te már egy kicsit többet tudsz, talán jobban értesz hozzá. Így talán nem hiába tette meg azt a hosszú és viszontagságos utat, amit szentgyo leírt, nem hiába élte túl, a hátralevő hónapjai, évei alatt nálad legalább jól érezheti magát. Legalábbis ezt szeretnénk hinni. Talán így van, talán nem, innentől mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit választ: megveszi, vagy kisétál.
Avatar
farkas
CRS S
 
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2010.09.28. 22:22
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Garnélák befogása

HozzászólásSzerző: feca101 » 2011.01.08. 14:16

Szerintem ez részben morális kérdés is. Például ha valamiből kapni tenyésztettet, akkor azt veszem meg, még ha esetleg többe is kerül mint az olcsó kínai vadon-fogott. És a vadon-fogottat csak vérfrissítésnek használom alkalmanként. Ha ezt a morált megszívlelnék az emberek, megelőzhető lenne, hogy egyes fajok a kipusztulás szélére kerüljenek a túlhalászásuk következtében.
feca101
CRS S
 
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2010.08.25. 00:52
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.01.08. 19:08

Szerintem a boltban árult garnéláról csak a jóisten tudja megmondani, vadon fogott-e vagy tenyésztett. Kivéve persze ha egyértelműen tenyészváltozatról van szó. Egyedül a közvetlenül a tenyésztőtől beszerzett garnéla származása biztos, de még ott is lehet sumákolás. Hiába ítéli el az ember és igyekszik kerülni a vadbefogottat, ha a kereskedelem ki tudja hány lépcsőfoka között elveszik minden, az állatra vonatakozó információ. Legyen az garnéla, hal vagy kisemlős. Amióta olvastam, hogy még az olyan hétköznapi fajok is vadbefogottak, mint az amano vagy a legyezőgarnéla, jóval negatívabb lett a véleményem az egészről. A jóhiszemű akvarista semmi mást nem tehet, minthogy elkerüli ezeket a fajokat. Egyedül akkor tartom etikusnak az ilyen fajok megvásárlását, ha kifejezetten tenyészteni, vagy ha még nem sikerült senkinek, akkor próbálkozni viszik ezeket a fajokat. Mert az, hogy Luc Géza megvásárolja a társas akváriumába, mert szép, az gyakorlatilag egyenlő azzal, mintha befogás helyett megsütötték volna. Szerintem hasznos lenne összeírni egy listát ezekről a fajokról, és terjeszteni a neten, hogy az emberek legalább tudjanak a probléma létéről.
Avatar
Moszat
Panda
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.11.16. 14:04
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Vadon fogott garnélák

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.01.08. 19:32

Gyakorlatilag az összes nem specializált szaporodású garnéla vadon fogott

  • Amano (néha hozzá lehet jutni tenyésztett Amanohoz, de nagy valószínűséggel a boltban nem fogják tudni megmondani, hogy tenyésztett-e vagy sem)
  • Macrobrachiumok
  • legyező/sepregető garnélák
  • red nose
  • propinqua
  • összes sulawesi
  • általában a bumblebee (vagy bumblebee-hez hasonló egyéb fajok)
  • nagyon sokszor a tigrisek (vagyis inkább super tigris néven szokták ezeket futtatni) is vadon fogottak
  • Malaya
  • "újdonságok", mint a Princess bee, "Walkenpass"

Most hirtelen ezek jutnak eszembe...
Avatar
szentgyo
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1483
Csatlakozott: 2010.08.09. 22:12
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron