Oldal: 1 / 1

Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 11:16
Szerző: Gabo
Sziasztok!

Tebang levél használatával kapcsolatban lennének kérdéseim. Sikerült szárított levelekhez hozzájutnom és szívesen kipróbálnám, mit szólnak hozzá az akvárium lakói.
Mi az a mennyiség, ami még nem befolyásolja jelentősebben egy 18 liter körüli akvárium vízértékeit? Jelenleg a 7,5 pH-s a víz, néha egy kicsit felette. Jelentősebben és hirtelen nem akarom lejjebb vinni, mert a sakurák és a babaultik is inkább az enyhén lúgos vizet kedvelik, de gondolom ők se tiltakoznak egy kis csökkenés ellen.
Mennyire jelentős a színező hatása a leveleknek?
Előkészítésként 2-3 perc főzés megfelelő, vagy javasolt még valamilyen kezelés az akváriumba helyezés előtt?

Re: Falevél

HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 14:17
Szerző: Frettner
Egy levél nem változtat semmit a pH-n, és nem is színezi meg a vizet. Nekem nagyobb leveleim vannak, olyan férfitenyérnyiek,2-3 darabba vágom, leforrázom, és állni hagyom 10 percet, lehetőleg egy mélytányérban, egy kővel lesúlyozva, hogy később is lent maradjon a vízben. Utána akváriumonként fél-harmad leveleket teszek be.
Dezső

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.04.06. 15:05
Szerző: star67
http://szentgyo.wordpress.com/2009/02/0 ... kvariumba/

Én csak simán lemosom csapvízben, pár napig nehezék, utána magától is lent marad.
Egy-két napig nálam barnásabb tőle a víz színe, de nem zavaró, a halak és garnélák pedig szitává szedik.

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.04.07. 07:50
Szerző: Gabo
Azt kell mondjam, az enyéimet nem villanyozta fel túlzottan a tebang levél. Lassan egy hónapja ázik az akváriumban, de eddig nem sok kárt okoztak benne. Itt-ott kilyuggatták, néha végig söprögetik, és remekül elbújócskáznak alatta.
Lehet, hogy túl jól tartom őket, hogy mindig találnak valami csábítóbb kaját? ;) Pedig csak 2 naponta etetek...

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.04.07. 09:59
Szerző: sdani
nálam is ugyan ez a szitu. nekem kábé 3 hete van bennt. énis elég gyakran adok mást, meg halak is vannak az aksiban, szóval sokmindent találnak maguknak.

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.09.28. 15:06
Szerző: katonajanos
Sziasztok!
Eddig "csak" olvasója voltam a fórumnak és boldog vagyok, hogy alkalmat találtam végre, hogy hozzá is szóljak :D!

Szóval egy ideje már használok tebang levelet a 100L-es társas akváriumomban, ahol garnélából redeket és amanókat tartok. Kezdetben nem figyeltem oda milyen leveleket használok. Azonban idővel felfigyeltem pár dologra ami megmutatta, hogy levél és levél között is lehet óriási különbség!
Sajnos a levelek osztályozásánál szinte kizárólag azok alakjával, fizikai épségével foglalkoznak, holott ez a mi szempontunkból édes mindegy!
Tapasztalataim szerint szeretik a leveleket (és akkor színez leginkább), ha a levélnek határozott édeskés, kissé émelyítő avar illata van. Ha nincs, az csak egy levél. Nem AZ a levél.

Kis kutatás után azt találtam, hogy a legjobb leveleket a természetből gyűjtik. Azok a legillatosabb levelek, amik a hatóanyagokat életük végéig szívják magukba és MAGUKTÓL hullanak le, nem pedig a szüretelő brigád vágja le idő előtt. Ezek a levelek bizony töredezettek lehetnek, lehet rajtuk lyuk, esetleg nem fej méretűek de annál jobb minőségűek!
Nekem egyetlen levél elszínez 100L vizet gond nélkül úgy, hogy előtte kifőzöm és alóla leöntöm a sötétbarna lét!

Szóval mindenki szagolja meg a leveleit ... MOST.... , és döntse el mennyire intenzív az illata :D !

Összehasonlításképp keressetek a Terraplázán az Akvarista standnál, viszek ki tebang levelet. Akit érdekel, annak adok szívesen ;) !

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.09.28. 16:23
Szerző: stevo
Köszi a hasznos infókat. Most kezdtem használni őket. De mindjárt meg is szaglászom :D

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2011.10.04. 16:47
Szerző: szabolcsdebreczeni
Köszi az infót. Az én leveleim akkor gondolom nem a legjobbak, ha a műanyag zacskó szagát jobban érzem, mint a levélét :S
Terraplázán majd kereslek, gondolom a leveleidről már messziről megismerünk :D

Re: Tebang levél

HozzászólásElküldve: 2012.12.06. 00:44
Szerző: Galagonya
Találtam egy kis infót a Tebang/Catappa levélről, miért és hogyan érdemes használni stressz ellen, tenyésztéshez, betegség megelőzés céljából:

http://www.thaicatappa.com/index.php?lay=show&ac=article&Id=539333565

Leírja mi az a Black Spot disease(fekete folt betegség), ami sok esetben okozhatja garnéláink pusztulását. Ennek megelőzésére is javasolt használni a levelet, esetleg gránátalma kivonattal együtt, ha jól értettem.

Üdv:)Gábor