Oldal: 1 / 1

Szárított eleség házilag

HozzászólásElküldve: 2013.01.22. 22:31
Szerző: keytee
Sziasztok,

Próbálkozott valaki már a topikban leírtakkal? esetleg szárítás / aszalással zoldség vagy gyümölcs keverékkel?

Gondolkodom, hogy a hétvégén csinálok egy kisérletet, spenót, brokkoli, répa és alma keverékkel,

Köszi,

Tibor

Re: Szárított eleség házilag

HozzászólásElküldve: 2013.01.22. 23:05
Szerző: Garneland
Én is tervezek hasonlót.
Zöld falevelet szoktam használni, ami ugye megszáradt. Időnként leforrázok párat egy pohárban, majd amikor kihűl a víz beadom a garnéláknak.
Hasonló elven tervezek majd (ha tudok termeszteni, szedni) spenóttal, csalánnal és pitypanglevéllel is etetni.

Kiváncsi lennék, hogy te hogyan csinálnád a húsosabb gyümölcsök, zöldségek szárítását, "tálalását", bár szerintem az ilyeneket egyszerűbb frissen, megfőzve etetni éppen amikor akad, időnként..

Re: Szárított eleség házilag

HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 11:23
Szerző: keytee
Hali,

Én nem így akarnám, hanem bizonyos receptnél (amiket pl szentgyo is szokott keverni) nem fagyasztom a végét, hanem szárítom, mintha szárított eleség lenne. Olvastam külföldi blogokban és fórumokban erről, aztán kiváncsi voltam van-e valakinek tapasztalata ebben. A fagyasztott eleséggel az a bajom, hogy berakom etetni és darabokra hullik és fele a szűrőben és a vízben végzni, emiatt próbálnám, hogy egybenmaradjon.
De akkor hétvégén rápróbálok és megírom a tapasztalatokat,

Kösz

Tibor

Re: Szárított eleség házilag

HozzászólásElküldve: 2013.01.28. 14:22
Szerző: keytee
Sziasztok,

Akit érdekel: a próba spenót és brokkoli ledarált elegye volt (nem adtam hozzá semmit, ezt tényleg csak a teszt miatt próbáltam).
Tehát ledarálva, kinyomkodva, kipréselve a víz, ezután sütőpapirra rakva (rá mégegy), sodrófával vékonyra sodorva, majd (akinek van aszalógépe abba) én beraktam a sütőbe, légkevereéses üzemmód, 50 C fok.
(próbáltam alacsonyabban kevés, magasabban meg már megint nem jó, mert elkezd sülni, 50-en szárad).
Amikor kissé megszárad, le kell venni az aljáról is a papírt (mert összeszárad) és rárakni egy valami rácsra, hogy átjárja a levegő.
Amikor készen van (ez mérettől függ, így órát nem írok), teljesen kiszárad én ekkor megfogtam és ollóval kokcákra vágtam, majd kiraktam a levegőre. Reggelre teljesen száraz volt.

Az így kapott lapok elmerülnek (de hogy jobb legyen, majd kell belerakni zselatint) a garnik betámadták és elfogyasztották. Az aszalási folyamat során minden vitamin, íz és ásványi cucc megmarad, kivéve a C vitamin, ezért
célszerű ezt meghinteni C vitamin kapszulából kivett porral.

Sok sikert a receptek összeállításához :)

Re: Szárított eleség házilag

HozzászólásElküldve: 2013.02.17. 23:42
Szerző: Galagonya
Ez érdekes receptötlet, azt hiszem ha lesznek hozzá friss hozzávalók ki is próbálom. Talán még teszek hozzá csalánt és gyermekláncfüvet. Természetesen egészséges eledel! :)

Megszárítva vajon meddig tárolható?

Re: Szárított eleség házilag

HozzászólásElküldve: 2013.02.18. 11:08
Szerző: keytee
Maga a recept mindegy, bármi jó ami szárítható. Nem tudom meddig állhat el, de elméletileg a leszárított cucc akár évekig is elállhat... Fél évig biztosan. Én is a tavaszt várom. Gyermekláncfű, spenót, stb... Egy egység fagyasztott lesz egy egység aszalt és a következő tél lesz a a próba...

Amivel most akarok majd kísérletezni az a hidrokultúrás növénytartásban spenótot és gyermekláncfüvet lehet-e :)

Tibor