Nano akvárium indításban segítség nekem is

Tippek, tanácsok a garnélák világával ismerkedők számára

Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: TheOry » 2011.03.15. 11:29

Üdv mindenkinek!

Gondoltam nyitok új témát, nem akartam SzalaiG kérdésibe és válaszaiba belekeverni a sajátjaimat.
Régóta gondolkodom azon, hogy megint legyen akváriumom, ami már régen is volt, de akkor még nem nagyon értettem hozzá, csak tartottam őket az akiban, és sajnos a költözést nem bírták kiŰ:(
Szóval eljött az idő hogx megint ékesítse egy gyönyörűség a szobámat, ami elég kicsi most, és csak egy írósztalnyi hely van, ezért is döntöttem egy nano mellett. Ebben kapcsolatban szeretném kérni a tanácsotokat.
Kinéztem 3 akvárium szettet:
- Eheim aquastyle 35 l: ami ebben nem tetszik az a belső szűrő és a sztem gyenge 7wos világítás
- Wave Box 40: előnye - Niagara 250l/óra teljesítményű akasztós külső szűrő, hátránya(?): 11w lámpa
- Aquatic Nature Aquarium COCOON 3 (31,2 L) 30 x 30 x 35 cm vagy Aquatic Nature Aquarium COCOON 6 (31,2 L) 40 x 26 x 30 cm, előnyeik- Solar DuoBoy 26W világítás,- Biológiai akasztós szűrő, bár nem tudom milyen féle. A cocoon 6 jobban tetszik mert nem olyan kocka mint a 3, szebben be lehet rendezni sztem.
Vagy jobb ha teljesen én rakom össze: kb 30les akvárium, Blau Mini PL - Nano lámpa - 18 W, valamilyen csendes, külső szűrő(pl Tetratec EX 400 külső szűrő 400l/h). Nézegettem az árakat egy arámylag normális külső szűrő pl eheim pro, majdnem annyiba kerül mint maga a szett, ezért is lenne jobb a szett, mert olcsoban jönnék ki.

Az aquatic az ami a legszimpatikusabb: mindenképp külső szűrőt(lehetőleg akasztós, csendes mert hálóba lenne) szeretnék hogy a kis akváriumban ne rondítsa el a képet, bár nem tudom hogy amit ehhez adnak mennyire jó, a lámpa is szerintem elég erős.

Sok pénzem most nincs rá, gondolok arra hogy venni esetleg egy másik szűrőt vagy lámpát, ezért is szeretnék választani e három közül. CO2 nem szeretnék(még).
Amit szeretnék ebből az akváriumból kihozni, az egy szép, igényes növényes aki, pár hallal, és garnélával(ezt mindenképp szeretnék, hol tudok egészségeseket venni, és melyik fajtát lenne érdemes beszerezni?)

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv,
Gábor
TheOry
CRS C
 
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2011.03.15. 10:53

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.03.16. 08:44

Ha növényes akváriumot akarsz, akkor kell a CO2 is. Ha garnélást, akkor nem feltétlenül, viszont akkor a világítást jóval gyengébbre kell választani, és ennek megfelelõ növényeket beválogatni.
taksoft
Mosura
 
Hozzászólások: 200
Csatlakozott: 2010.08.24. 15:00
Tartózkodási hely: Bp. IX. ker.

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: TheOry » 2011.03.16. 10:18

Kép
valami ilyesmit szeretnék.nem tudom h ilyenhez kell a co2,vagy megtudom csinálni igénytelen növényekből is? Az aquatic nature cocoon 6,28w vil.-al,és 200l/h szürővel jó lenne? Nekem ez jön be a legjobban. Vagy milyen akit,lényeg h külső szürőt szeretnék.
TheOry
CRS C
 
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2011.03.15. 10:53

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.03.16. 10:43

Ez nekem is az egyik kedvencem. Csináltam én is valami hasonlót, de a fa alatt nagyon nehéz volt karbantartani. Ha megcsinálod, az arányokta nagyon figyelj.
A növényekből ítélve ez elmegy CO2 nélkül is, ha megfelelően tápozol, és kap egy kis Easycarbo-t.
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: TheOry » 2011.03.16. 12:32

Köszi a segitséget.
A 28wos lámpa mennyit menjem egy nap:6-8 órát?a szürő elég lesz?
TheOry
CRS C
 
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2011.03.15. 10:53

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.03.16. 13:41

TheOry írta:Köszi a segitséget.
A 28wos lámpa mennyit menjem egy nap:6-8 órát?a szürő elég lesz?


Kezdetben ne menjen többet 6 óránál, azután emelheted az adagot, heti 1 órával, de ezt majd meglátod.
Avatar
Frettner
King kong
 
Hozzászólások: 1208
Csatlakozott: 2010.08.14. 21:20
Tartózkodási hely: Budapest/immonette@freemail.hu/

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.03.16. 19:30

Szia Gábor!

Elég összetett a kérdés, amit felvetettél az elején. Szerintem a világítást és a szűrést is annak megfelelően kell méretezni, hogy milyen lakói lesznek az akváriumnak és milyen növények lesznek telepítve.
Én inkább onnan indulnék, hogy milyen a víz, ami az üvegbe kerülne?
Azonos vagy közel hasonló vízigényű (pH és keménység) fajokat tudsz csak együtt tartani, és itt inkább a tartomány középső része a mérvadó. A kérdés az, hogy tudod-e ezt biztosítani a részükre? A csapvíz a legtöbb helyen 7,5 pH környékén mozog és viszonylag kemény. (Ezt persze meg kell mérni!) Így leginkább a lágyvizet és/vagy alacsonyabb pH-t esetleg bark vizet igénylő fajok tartása az ami nehézséget okoz. Ez egyaránt vonatkozik a növényekre és az állatokra is.
A következő kérdés, hogy mennyire tarthatók együtt az adott állatok?
A halak többsége, ha a felnőtt garnélákat nem is, de a kicsiket előszeretettel tekinti zsákmánynak. Értékesebb garnélákat érthető okból ilyen halakkal nem szívesen tartana együtt senki. A kevésbé értékes vagy szaporább fajoknál pedig gondoskodni kell megfelelő mennyiségű búvóhelyről ha szeretnél némi szaporulatot is látni. Vagy ami még jobb megoldás olyan halakat érdemes választani, amik "kompatibilisek" a garnélákkal, azaz elég kicsik ahhoz, hogy ne tegyenek kárt bennük. (Elárulom, nagyon kevés ilyen van.) És persze az se hátrány, ha a halak elviselik egymás társaságát.
Ha a halak és a garnélák kiválasztásra kerültek, a következő kérdés, hogy milyen környezet igényelnek?
Világos vagy sötét aljzat felett érzik-e jól magukat? Úszó növényekkel árnyékolt vagy a nyílt vízfelszínt kedvelik-e jobban? Igényelnek-e kisebb bújókat, búvóhelyeket vagy elég ha csak itt-ott a sűrűbb növényzetbe visszahúzódhatnak? Milyen növényeket kedvelnek? Ennek megfelelően kell a dekorációt és a betelepítendő növényeket átgondolni. Szerintem attól, hogy valaki növényes akváriumot készít, még nem csak az ő szépérzékét kell, hogy kielégítse, hanem a lakók számára is megfelelő körülményeket kell biztosítania. Csak akkor fog igazán szép benyomást kelteni, ha a lakói is egészségesek, mert megkapják azt, amire szükségük van.
A növények igényeit is érdemes előre ismerni.
Milyen a fény és tápanyag igényük. Mennyire kedvelik az erősebb áramlást. Ezeket a szempontokat az elhelyezésükkor is érdemes figyelembe venni, nem csak az számít, hogy hol mutatna jobban az adott zöldség.

Nanok esetében szerintem az egyik szabály amit érdemes mindig szem előtt tartani, hogy a kevesebb néha több. Nehéz megállni, hogy különféle színesebbnél-színesebb lényekkel pakoljuk tele az akváriumot. Pedig lehet, hogy néhány jól megválasztott lakó sokkal kiegyensúlyozottabb benyomást kelt.
CO2 és erős világítás nélkül is lehet látványos növényes akváriumokat készíteni. A lényeg, hogy az egyszerűen tartható és kis igényű növényekből válogassunk elsősorban. Persze kísérletezni lehet. A többi úgy is az elrendezésen múlik.
Ha a fentieket sikerült átgondolni, akkor el lehet dönteni, hogy milyen világításra és szűrésre lesz szükség. A szűrést inkább érdemes túlméretezni, minthogy a már betelepített akváriumnál boruljanak a dolgok az elégtelen volta miatt. (Nem csak az állatok, de a növények is "termelnek" bomlástermékeket!) Világításból pedig érdemesebb az erősebbet választani és inkább a világítási órákból visszavenni. Így az alacsonyabban, esetleg árnyékosabb helyen lévő növényekhez is elég fény jut.

Szerintem...
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: TheOry » 2011.03.16. 20:52

Gabo, köszönöm a hosszú kommentet!
Nem csak szobadiszt szeretnék hanem azt is,hogy jól érezzék magukat a lakók is.
Valami hasonlót szeretnék mint amit belinkeltem képet vagy iwugamit.
Halban borarasban vagy neonhalban gondolkodtam,és mellé garnélát, amik kompatibilisek egymással.ennek még utánanézek majd. Elsősorban növényes akit szeretnék, csak kell bele valami élet is,ezért gondoltam a garnira és kisebb halakra. Szted melyik faj lenne jó,ill milyen növények?
Néztem még egy akváriumot: hagen fluval edge. Nagyon tetszik a kialakitása és elég kicsi is hogy elférjen az asztalon. Vagy melyik lenne nekem a legjobb?
TheOry
CRS C
 
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2011.03.15. 10:53

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.03.17. 01:25

Én is sokat járatom az agyam azon, hogy mit és hogyan lenne érdemes. :)
A mostani akváriumom sok szempontból egy tanuló akvárium. A tapasztalataimat itt próbálom összegyűjteni:
http://www.garnelaforum.hu/viewtopic.php?f=35&t=520&start=0

Mivel én is csak kezdő vagyok ezen a téren, ezért koránt sem biztos, hogy minden szempontból helyesen látom a dolgokat vagy minden esetben jó döntést hozok.
Ha "csapvízzel” és CO2 nélkül szeretnél növényes akváriumot indítani, akkor az egyszerűbb, kis igényű növények között érdemes nézelődni. A mohafélék egyértelműen jól érzik magukat ilyen körülmények között, és a garnélák is szeretik őket. Érdemes többet is megnézni közülük, és ha kell utánajárással is olyanokat választani amik leginkább megfelelnek az elképzeléseidnek. (Jávai mohán kívül létezik még jó néhány. ;) ) Mivel egy nano esetében fontos az arányokat megtartani, így leveles növények közül a kisebb méretűeket érdemes nézegetni. Az anubias nana nálam bevált, de úgy tudom ennek létezik egy még kisebb változata is petite névvel.
Azt is érdemes mérlegelni, hogy nem minden esetben a gyorsan fejlődő növény a legelőnyösebb. Többet kell igazgatni, metszeni, ritkítani és még így is hajlamos kezelhetetlenné válni.
Garnéla "kompatibilis” halakról itt a fórumon is találhatsz infokat, illetve érdemes a neten is kutakodni. Én Boraras brigittae és Danio margaritatus halacskákkal szemeztem nagyon sokáig, de inkább lemondtam róluk. Talán egy következő, nagyobb akváriumba már megpróbálom valamelyiket. Az Otocinclus affinis vagy a Otocinclus cocama mellet valószínűleg szintén megférnek a garnélák.
A neonhalak ugyan kis termetűek, de nagy úszóteret igényelnek ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Nem biztos, hogy egy nano megfelelő hely nekik.
A kutatáshoz kiindulásként egy hasznos oldal:
http://diszhal.info/index.php

Hogy melyik akvárium lenne neked jó, azt magadnak kell eldöntened.
A hagen fluval edge tény, hogy egy mutatós megoldás. De az ilyen egyedi kialakítású akváriumoknál bennem mindig ott motoszkál, hogy mi történik akkor, ha a szűrés vagy a világítás egy-két év múlva megadja magát. Lesz vajon cserealkatrész? Mi van akkor, ha valamin változtatni, fejleszteni szeretnék...
Én mostanában az Aquatic Nature Evolutionnel szemezgetek, mint egy lehetséges következő lépés, de ez még nem egy lefutott menet.
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Nano akvárium indításban segítség nekem is

HozzászólásSzerző: TheOry » 2011.03.17. 06:18

Köszi a segítséget, lolvasom majd amit írtál.
Mindenképp lassan növő növényeket szeretnék. Miért mondtál le a Borarasról? Sztem nagyon szép halak.
A fluval edge és a cocoon 6 között vacilálok. Az nem annyira lényeg hogy 1-2 év múlva besöglik, mert csak tanuló akváriumnak szeretnék, max veszek hozzá majd egy külső szűrőt, vagy tenyészakváriumnak használom majd.
TheOry
CRS C
 
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2011.03.15. 10:53

Következő

Vissza: Első lépések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron