Nemrég kezdtem el érdeklődni az akvarisztika iránt, nagyon tetszenek a nanoakváriumok, és a garnélák, szeretnék én is egy kisebb akváriumot magamnak.
Néhány nap olvasgatás után úgy gondolom, hogy majdnem minden információhoz hozzá tudtam férni, ami egy kezdő, első akvárium elindításához kell, de van néhány kérdésem még. Szegény egyetemista vagyok ( ), 10ezer forintban húztam meg a határt, amiből egy induló szettet szeretnék vásárolni magamnak:
- Garnéla: mindenképpen valami igénytelenebb, egyszerű tartásút szeretnék (csapvízben), úgyhogy valamilyen Neocaridinan gondolkozom. Először üresen akarom berendezni az akváriumot, és járatni úgy úgyis, addig remélem tudok találni valahol valami szépet. Yellow fire, Rili, Sakura színváltozatok tetszenek a legjobban most.
kérdés: kb mennyibe kerülnek a Neocaridinak, mekkora összeggel számoljak? Nem találtam sehol ár-guideot, és nem szeretnék rossz üzletet csinálni. - Akvárium: 20-30-40 literes (ismerősöknél körbekérdezem még, ha nem találok, akkor beruházom egy 25-30 literesre)
kérdések: csak 40x25x25 (szé/mé/ma) szabvány létezik ilyen méretben "tégla" akváriumban? Eddig mindenhol csak ezt a méretet láttam, de számomra szimpatikusabb lenne egy 40x30x20-as (kényelmesebben férne be egy polcra nálam). Láttam, hogy vállalnak egyedi méret készítését sok helyen, de az 2-3-4 hét, és szeretném minél előbb elindítani a projektet.
Tető kell az akváriumra? Ha igen, akkor milyen - teljesen fedje, vagy csak részben? - Aljzat: láttam, hogy a zúzott bazaltot ajánljátok alap talajnak, de nem találtam a közelben, sima fekete aljzat lesz valószínűleg
kérdés: melyik a legideálisabb szemcseméret: 0,5-1mm / 1-2mm / 2-4mm? - Táptalaj: letettem a profi garnéláknak való talajról és az indító bacikultúráról is költségvetési okokból (talán valami kis egyszerű Neocaridinanál ez még úgysem olyan fontos).
kérdés: a növények számára van értelme egy ilyen kicsi aksiba keresni mondjuk 1kg általánosabb táptalajt (valakitől kimérve), vagy ilyen mértékben/ezeknek a növényeknek nem számít? - Növényzet: a keret miatt csak néhány darabot tudok venni, abból is az igénytelenebb/olcsóbb fajtát. Jávai, és gömbmohát szeretnék, egy kisebb Anubiasszal vagy Cryptocoryneval a változatosság kedvéért.
- Technika: a szűrőn töprengtem sokat, a legalapabb akasztós/belső/szivacsszűrő is 3ezer forint körülre jön ki. Úgy gondolom, hogy szivaccsal járok a legjobban, ha esetleg később bővíteni szeretném még egy aksival a tervezettet. Ellene szól, hogy ahogy láttam itt-ott, ez a leghangosabb megoldás. Szerintetek?
kérdések: a szűrőnek egész éjszaka illik/kell mennie, vagy elég x órát? (időkapcsolóval szabályozhatnám-e, hogy mondjuk lefekvés után 2 órával kapcsoljon csak be, ha esetleg zavarna a hang)
Olvastam (itt, azt hiszem), hogy a szivacsszűrő bizonyos térfogat fölött már kevés. Ha egy T-elosztóval rákötnék egy meglévő szűrőre még egy szivacsot, úgy nőne a szűrőteljesítmény? (Gondolom valamennyire nőne, de nem duplázódna - viszont jóval kisebb kiadás, mint egy új szűrő. De ez csak elméleti kérdés.)
Tudtok ajánlani halk és olcsó légpumpát?
A magyar gyártmányú zöld-fehér szivacs ugyanolyan jó, mint a márkásabb feketék? Kb ugyanakkora méretben fele annyiba kerül ott, ahol néztem. - Világítás: mindenképpen valami házi lámpa lesz, van ismerősöm, aki ért az elektronikához, remélem össze tudunk valamit hozni. T5-ben vagy E27-ben gondolkozom.
kérdés: Van valami bestbuy izzó/foglalat (hogy ne kelljen Kelvinek és lumenek után vadásszak)? Nagy barkácsboltokon kívül tudtok jó helyet, ahol érdemes nézni? - Dekoráció: megpróbálok szerezni bazaltot, vagy lávakövet. Esetleg egy kisebb vasfa-ág, ha találok olcsón. DIY búvóhely.
kérdés: legofigura nem ártalmas az aksira, ugye? Gondolkozom egy csontváz berögzítésén (még meg kellene nézzem, hogy mutatna benne). - Egyebek: kis háló, kis hőmérő, valami alap eledel (JBL NovoPrawn? Van jobb az olcsóbb kategóriában? A zöldségeket nem veszem külön költségnek. )
Namármost ez úgy néz ki a fejemben, hogy:
- Garnélák: ?
- Akvárium: 3k
- Aljzat: <1k
- Növényzet: ~2k
- Szűrő: ~3k
- Világítás: ?
- Dekoráció: <1k
- Egyebek: ~1k
(remélem, találok ismerőstől akváriumot, és akkor azt kihúzhatom)
Mi a véleményetek? Van, amit máshogy kellene csinálnom? Tudnék még valamin spórolni?
Gondoltam rá, hogy szétnézzek apróhirdetések és fórumok között, de egyelőre nem volt még időm.